Opinie: HQ toont dat de toekomst van apps bij video ligt

Erwin Vogelaar
15 januari 2018, 20:55
4 min leestijd
Opinie: HQ toont dat de toekomst van apps bij video ligt

Trivia-app HQ laat zien hoe belangrijk video voor de toekomst van smartphone-apps is. Dit is nog maar het begin en wij zijn er klaar voor.

Lees verder na de advertentie.

Opinie: Video-apps zijn de toekomst

Quiz-app HQ is populair en dat is niet zo gek. Mensen kunnen namelijk dagelijks gratis geld verdienen door enkel wat vragen te beantwoorden. Dat is echter niet de enige manier waarop de app interessant is. HQ geeft namelijk een glimp in de toekomst van apps en die toekomst bestaat uit video.

Lees ook: Verdien geld met quiz-app HQ: nu ook op Android

Dit is absoluut niet de eerste keer dat het belang van video voor de toekomst van apps duidelijk wordt. We hebben de afgelopen jaren al gezien dat apps die zich eerst bijna exclusief op tekst of foto’s focusten ook aan de slag zijn gegaan met video. Denk aan Instagram en Twitter. Vooralsnog draaide video echter puur om twee dingen: kijken en delen. Het is nu tijd voor de volgende stap.

Vine

HQ komt van mensen die goed weten wat er met video mogelijk is: de bedenkers achter Vine. Hoewel Vine door Twitter is overgenomen en later door het bedrijf is stopgezet, was het een waanzinnige app. Een video mocht binnen Vine maximaal zes seconden duren. Door deze beperking en de gebruiksgemak van de app, werd Vine een plek voor ongekende creativiteit.

De beste vines komen nog regelmatig langs op sociale media. De video’s zijn goed deelbaar en iedereen heeft wel zes seconden de tijd om iets leuks te bekijken. Was het een verkeerde keuze van Twitter om er mee te stoppen? Wat ons betreft wel, maar als iets niet genoeg geld oplevert moet het helaas sneuvelen. Het is in ieder geval jammer.

HQ

Nu is HQ er. De app lanceerde eerst op iOS en is op het moment van schrijven beschikbaar als bètaversie in de Play Store. Een stabiele release voor Android volgt later. Het idee is simpel. Je start de app en registreert je. Vervolgens krijg je een berichtje als er een quiz start. Doe je mee met de quiz, dan komt er een host in beeld die twaalf vragen stelt. Beantwoord je al deze multiple choice vragen goed, dan deel je de prijzenpot (op dit moment minimaal tweeduizend dollar per keer) met de andere winnaars.

video-apps

Het verdienen van geld met een quiz is niet nieuw, maar de manier waarop HQ het doet wel. Je stapt waar je ook bent een live quiz binnen met honderdduizenden andere gebruikers. Win je? Dan wordt het geld zo op je PayPal-rekening gestort.

Bijzonder

Een paar dingen zijn nog extra bijzonder aan HQ. Allereerst de technologie. Direct als je de app opent start de livestream al, met instructies over hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden. Vervolgens begint de countdown en daarna verschijnt live de quizmaster in beeld, die iedereen op hetzelfde moment zonder vertraging te zien krijgt. De afgelopen periode zijn er wel wat technische problemen geweest, maar dat is logisch. De makers proberen iets nieuws en de app werd al snel erg populair.

video-apps

De combinatie van live video, de interactie via vragen en hoe de host reageert op deze interactie is op technisch vlak indrukwekkend. Ondanks soms wat vertraging gaat dit naadloos. Daarnaast is misschien nog veel belangrijker hoe de app je aandacht vasthoudt. Door de combinatie van video, interactie en de charismatische host ben je zeker vijf tot tien minuten per keer compleet gefocust op het scherm wanneer de makers het willen. Kijk je weg, of wissel je van app, dan mis je mogelijk de vraag en lig je er direct uit.

Meer video

Tegenwoordig kun je niet meer door je Twitter- of Facebook-feed struinen zonder constant bewegend beeld te zien. Dat is voor app-makers, die allemaal met elkaar strijden om jouw aandacht, de manier om je langer te laten plakken.

Deze app-makers zijn ongetwijfeld stuk voor stuk jaloers op de manier waarop HQ de aandacht van gebruikers op vaste momenten weet vast te pakken. Dat leek namelijk onmogelijk in een tijd waarin iedereen steeds meer consumeert op eigen gekozen momenten. In de toekomst gaan we daarom veel meer van dit soort apps zien. HQ is nog maar het begin. Als het zorgt voor meer creatief gebruik van video, dan zijn wij er klaar voor.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu