De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Facebook wil WhatsApp, Instagram en Messenger samenvoegen: 4 vragen beantwoord

Thomas Haenen
28 januari 2019, 9:38
3 min leestijd
Facebook wil WhatsApp, Instagram en Messenger samenvoegen: 4 vragen beantwoord

Straks kun je mogelijk WhatsApp-berichten versturen naar je vrienden op Instagram. Facebook is van plan zijn berichtendiensten beter te integreren, maar wat zijn daar de gevolgen van?

Lees verder na de advertentie.

1. ‘WhatsApp Facebook-integratie komt eraan’: wat gaat er gebeuren?

Facebook is van plan om Instagram, WhatsApp en Facebook Messenger te integreren, zo meldde de New York Times dit weekend. De verschillende diensten blijven afzonderlijk bestaan, maar je kunt dan wel berichten onderling tussen de apps versturen. Dat heeft mogelijk flinke gevolgen voor drie van de populairste berichtendiensten ter wereld.

2. Wat zijn de voordelen?

Het idee is dat je straks via één berichtendienst contacten van een andere dienst toevoegt, en daar vervolgens berichten naar stuurt. Zo kun je met WhatsApp berichten verzenden naar Facebook Messenger, zonder dat je een Facebook-account hebt.

WhatsApp vakantiemodus

Op papier klinkt het als een goed idee: Facebook Messenger, Instagram en vooral WhatsApp behoren tot de populairste berichtendiensten van het moment. Waarschijnlijk zijn de meeste vrienden en famileleden wel op WhatsApp te vinden, maar een handjevol gebruikers dat bijvoorbeeld geen smartphone heeft of vooral een tablet gebruikt, zit meer op Instagram.

Ook voor Facebook zitten er natuurlijk voordelen aan. Het sociale netwerk heeft graag een zo compleet mogelijk profiel van zijn gebruikers, om gerichtere advertenties te bieden. Als Facebook weet welk Instagram-profiel bij welke WhatsApp-gebruiker hoort, levert ze dat allerlei extra gebruikersdata op.

Daarnaast zou Facebook bang zijn voor concurrentie van andere berichtendiensten. Hoewel WhatsApp en Instagram in Nederland heel groot zijn, gebruiken Amerikanen vooral iMessage en berichtendiensten van Google. Door zijn drie apps samen te voegen, heeft Facebook één grote groep gebruikers die nog meer vast zitten in het ecosysteem van het sociale netwerk.

3. Wat zijn de nadelen?

Alleen: sommige gebruikers zitten er natuurlijk helemaal niet op te wachten dat Facebook meer informatie over ze verzamelt. Het sociale netwerk heeft nu nog vrijwel geen zicht op WhatsApp-gebruikers, en veel mensen zouden dat graag zo houden. Facebook ging het afgelopen jaar namelijk niet geweldig om met al die gebruikersdata.

Facebook minder data Mark Zuckerberg

Ook heeft het zeer waarschijnlijk gevolgen voor de versleuteling van je berichten. Nu heeft WhatsApp zowat de beste encryptie van alle berichtendiensten: alles wordt end-to-end-versleuteld en verstuurd. Dat betekent dat alleen jij en de ontvanger je bericht kunnen lezen, en dat het nagenoeg onmogelijk is om te onderscheppen. Fijn voor jou als gebruiker, maar minder handig voor Facebook: als alles versleuteld is, is het ook niet makkelijk om de diensten zomaar te koppelen.

Zeker omdat de andere twee berichtendiensten een stuk minder goed beveiligd zijn. Facebook Messenger heeft optionele encryptie, maar die moeten gebruikers zelf handmatig aanzetten. Op Instagram ontbreekt deze optie zelfs helemaal. Waarschijnlijk zal de encryptie op die laatste twee platformen worden opgeschroefd, maar de kans bestaat ook dat WhatsApp er juist (iets) op achteruit gaat. Dat is iets wat de New York Times op dit moment nog niet zegt te weten, en ook Facebook geeft vooralsnog geen commentaar.

4. Wanneer wil Facebook WhatsApp en Instagram integreren?

Volgens de New York Times is Facebook van plan de integratie eind 2019 of begin 2020 af te ronden. Een woordvoerder van Facebook bevestigt de plannen tegenover NU.nl, maar zegt wel dat er “een hoop discussie en debat is,” en dat men pas net “begint aan het lange proces van alle details uitzoeken van hoe dit eruit gaat zien.” Dat suggereert dat de plannen nog kunnen veranderen, maar dat we er waarschijnlijk later dit jaar meer over gaan horen.

Lees meer nieuws over WhatsApp

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu