WhatsApp wordt veiliger: chat-app krijgt passkeys

Wouter Nijsen
17 oktober 2023, 11:03
2 min leestijd
WhatsApp wordt veiliger: chat-app krijgt passkeys

WhatsApp krijgt een nieuwe functie waarmee de app een stuk veiliger wordt: passkeys. Lees hier hoe het werkt.

Lees verder na de advertentie.

Passkeys in WhatsApp

WhatsApp voegt regelmatig nieuwe features toe aan de app en nu is het tijd voor een belangrijk beveiligingsfunctie: passkeys. Hiermee is het mogelijk om zonder wachtwoord in te loggen bij de chat-app, als je bijvoorbeeld je gesprekken overzet op een nieuw toestel.

Normaal gesproken moet je dan een wachtwoord of sms-code invoeren om je identiteit te verifiëren, maar door passkeys doe je dit met je smartphone zelf. Je gebruikt de vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning van je telefoon om in te loggen, en hoeft geen extra wachtwoord meer te onthouden en in te voeren.

De vingerafdrukscanner is een stuk veiliger dan een wachtwoord. Laatstgenoemde kan immers gestolen worden, zeker als je hetzelfde wachtwoord bij meerdere diensten gebruikt. Het is daarom altijd een goed idee om voor iedere website en/of dienst een lang, ingewikkeld wachtwoord te gebruiken en deze te bewaren in een wachtwoordbeheerder.

Bij passkeys worden er twee ‘sleutels’ bewaard om veilig in te loggen: eentje staat bij de app (in dit geval WhatsApp) en de andere wordt op je smartphone opgeslagen. Bij het inloggen scan je jouw vingerafdruk, waarna deze twee sleutels met elkaar worden vergeleken. Komen ze overeen, dan log je veilig in zonder dat er een wachtwoord aan te pas hoeft te komen.

De passkey-ondersteuning in WhatsApp rolt de komende maanden uit naar alle gebruikers. Het kan daarom nog wel even duren voordat jij een passkey kan instellen. De functie is straks te vinden bij ‘Instellingen > Account’.

Meer over WhatsApp

Op Android Planet schrijven we regelmatig over WhatsApp en de nieuwe functies die aan de chat-app worden toegevoegd. Ook geven we handige tips, bijvoorbeeld hoe je achterhaalt hoe oud je WhatsApp-account is. Wil je meer lezen? Check dan ook de tips via de linkjes hieronder.

Bron: WhatsApp (X)
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu