De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Xiaomi neemt afscheid van MIUI en kiest voor HyperOS

Colin Baak
17 oktober 2023, 9:12
1 min leestijd
Xiaomi neemt afscheid van MIUI en kiest voor HyperOS

Voor smartphones maakt Xiaomi al ruim dertien jaar gebruik van MIUI, de zelfontwikkelde software die over Android heen ligt. Binnenkort stapt het bedrijf over op HyperOS, dat we ook gaan zien op andere slimme apparatuur.

Lees verder na de advertentie.

Xiaomi introduceert HyperOS

De aankomende Xiaomi 14-toestellen zijn niet meer voorzien van de bekende MIUI-softwarelaag, maar draaien op het nieuwe HyperOS. De nieuwe software gaan we niet alleen zien op hun smartphones of tablets, maar ook op andere apparaten van Xiaomi. Volgens het bedrijf wordt de nieuwe software op apparaten in meer dan 200 productcategorieën gebruikt.

MIUI moet uiteindelijk helemaal verdwijnen op apparaten, al gaat dit natuurlijk geleidelijk. Er wordt al sinds 2017 gewerkt aan het nieuwe systeem dat gebaseerd is op een combinatie van het bekende Android en het zelfontwikkelde Vela-systeem.

Wat we precies kunnen verwachten aan nieuwe functies is nog onbekend, maar dat zal de komende tijd vast worden bekendgemaakt. Later dit jaar wordt de Xiaomi 14-serie gepresenteerd in thuisland China. Vanaf 2024 wordt HyperOS wereldwijd uitgerold en gaat het MIUI vervangen.

Xiaomi HyperOS

Xiaomi is niet de enige met eigen systeem

Xiaomi is niet de enige partij die kiest voor een zelfontwikkeld systeem. Het belangrijkste voorbeeld is Huawei met HarmonyOS. Dat is inmiddels al jaren op de markt en is te vinden op onder andere smartwatches, smartphones, tablets en smart home-apparatuur. Ook fabrikant Vivo is bezig met de ontwikkeling van een geheel eigen systeem.

Zulke systemen bieden voor- en nadelen. Zo zorgt het ervoor dat apparaten nog beter met elkaar kunnen samenwerken. Bedrijven moeten wel zorgen dat ze genoeg ontwikkelaars in huis hebben om voor al die apparaten updates uit te brengen.

Wat vind jij van deze ontwikkelingen? Een goede keuze van fabrikanten als Xiaomi of sta je er niet helemaal achter? Laat het weten in de reacties!

Meer Xiaomi-nieuws:

Bron: Lei Jun (X)
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu