YouTubers maken steeds langere video’s, maar daardoor kan het veel tijd kosten om de juiste informatie te vinden. Gelukkig maakt AI YouTube weer een stuk makkelijk te gebruiken.
Lees verder na de advertentie.
YouTube en AI: aan de slag met Gemini
In de afgelopen jaren zijn video’s op YouTube steeds langer geworden. Dat komt allemaal doordat het achterliggende algoritme dit soort video’s prefereert. Logisch, want mensen die langere video’s kijken zien ook veel reclame. Videomakers hebben zich daarbij neergelegd en verlengen hun video’s massaal, maar niet altijd met nuttige informatie.
Gelukkig kunnen we AI inzetten om ons te helpen slimmer met YouTube om te gaan, om zo de juiste informatie te vinden en meer. Voornamelijk Gemini is hier een ster in.

In gesprek over een video
Voordat je met Gemini en YouTube aan de slag kunt, moet je het juiste model selecteren. Gebruik je de gratis versie van de AI, dan kies je in het menuutje bovenin voor ‘Gemini 2.5 Flash (experimental)’. Ook moet je Gemini Apps-activiteit inschakelen.
Je kunt vervolgens een YouTube-link in de chatbot plaatsen waarna je vragen over de inhoud kunt stellen. Dat kan simpel zijn zoals dat je vraagt naar een samenvatting, of om informatie dat ergens in de video is verstopt.
Toch kun je ook creatiever denken. Bij een receptvideo kun je bijvoorbeeld vragen naar een lijstje met de ingrediënten, of bij een DIY-video welk gereedschap je nodig hebt.
Zoeken met Gemini
Ook kun je Gemini vragen om te zoeken naar specifieke video’s, die je moeilijk kunt vinden in de YouTube-app. In normale taal vraag je aan Gemini waar je naar op zoek bent, inclusief de maximale lengte van de video of de taal die er gesproken wordt. De zoekresultaten van Gemini zijn nog wel van wisselende kwaliteit. Daardoor kan het nodig blijken om je zoekprompt aan te passen, of ben je toch sneller als je gewoon op de ouderwetse manier zoekt.
Limieten van Gemini
Let wel op dat Gemini alleen de informatie weet die in de ondertiteling te vinden is, of in de metadata staat. De video moet dus wel ondertiteling hebben om te werken. Ook kun je geen vragen stellen over wat je in de video ziet. Mogelijk verandert dat later nog als Gemini ook leert kijken.
AI-tools voor het maken van video’s
Voor het helpen met maken van video’s zijn er veel meer verschillende AI-tools beschikbaar. Zo kun je AI inzetten om shorts te maken van lange video’s, om ondertiteling toe te voegen of om iets leuks met de achtergrond te doen. Dit zijn echter grotendeels tools met een abonnement en zonder Android-app, die we niet zonder te testen willen aanraden.
Bekende apps om video’s mee te werken, zoals Capcut of de apps van Adobe, krijgen ook steeds meer AI-functies. We helpen je graag wegwijs te vinden in de talloze Adobe-apps en ook de verschillende Gemini-modellen.
- Android-tips: zo kom je (hopelijk) van je telefoonverslaving af (3 mei)
- Deze aanpassing maakt de mini YouTube-speler veel fijner (1 mei)
- Kijk je veel YouTube? Zet dan deze 5 instellingen aan (8 feb)
- Video: bekijk de review van de Samsung Galaxy S25 Ultra (6 feb)
- Dit zijn de best bekeken Android Planet-video’s van 2024 (25 dec 2024)