De Google Nest Mini is de nieuwe slimme speaker van de zoekgigant. Het apparaat is op verschillende punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Hoe dat bevalt? Lees deze uitgebreide Google Nest Mini review van Android Planet.
Lees onze Google Nest Mini review
De Nest Mini is de nieuwe slimme speaker van Google, gepresenteerd op het Made by Google 2019-event. In eerste instantie lijkt de speaker als twee druppels water op zijn voorganger, de Home Mini. Vooral intern is er toch het één en ander aangepast. In deze review vertellen we je er alles over.
→ Lees ook: Google Nest Mini vs Google Home Mini: de grootste verschillen
Wat kun je met een Google Nest Mini?
Met de slimme speaker kun je altijd gebruikmaken van de Google Assistent. Vraag hoe laat het is, voer een zoekopdracht uit of laat de Assistent het nieuws voorlezen. Door middel van een stemcommando activeer je het slimme hulpje. Je kunt iets op je boodschappenlijstje laten zetten of laten vertellen wat voor afspraken je die dag allemaal hebt.
Daarnaast kun je via je stem zo ook allerlei apparatuur aansturen. Start je favoriete Netflix-serie op televisie, bedien je lampen of speel muziek van die ene artiest af op de speaker zelf. De Google Assistent thuis gebruiken is wat minder vreemd dan op straat of in het openbaar vervoer. In het wilde weg ‘Ok, Google’ of ‘Hey, Google’ roepen voelt toch wat fijner als je in je eigen huis bent.
Google Nest Mini instellen
Google levert de Mini in een vrolijk doosje met op de voorkant de Nest Mini. Op de zijkant zie je enkele diensten waarmee de speaker werkt, zoals Spotify, YouTube of Netflix. Op de achterkant staat een mooie foto van de slimme speaker.
In de doos vind je naast de Nest Mini een korte handleiding en een kabel om het apparaat van stroom te voorzien. Helaas heeft Google niet gekozen voor een usb-aansluiting en dat is jammer. De Nest Mini heeft simpelweg wat meer energie nodig, dit voor de verbeterde hardware.
Een logische, maar ook jammerlijke keuze. Zo wordt het bijna onmogelijk om de Mini-speaker van stroom te voorzien via een powerbank, bijvoorbeeld op vakantie. Ook kun je niet zo snel een andere oplader of kabel gebruiken, iets wat bij de Home Mini geen probleem was vanwege de aanwezige micro-usb-poort.
Sluit de speaker aan en wacht eventjes totdat de speaker begint te praten. Vervolgens moet je de Google Home-app op je Android-smartphone downloaden. Dan wordt er een verbinding opgezet met het juiste wifi-netwerk en kun je de Nest Mini verder instellen. Zo kun je het apparaat een naam geven, benoemen in welke kamer die aanwezig is en bijvoorbeeld de hoeveelheid bass kiezen.
→ Download de Google Home-app in de Play Store (gratis)
Design en gebruiksgemak
Qua design zijn er nagenoeg geen verschillen te vinden tussen de Nest Mini en Home Mini. Bij de nieuwe variant is op de achterkant alleen een kleine inkeping te vinden. Daardoor kun je de speaker ophangen aan de muur, wat eerder niet kon maar wel erg handig is.
Wij hebben de zwarte variant getest, die er erg chique uitziet wat ons betreft. In Nederland kun je ook kiezen voor een witte variant. Er is wat meer gerecycled plastic gebruikt dan bij de Home Mini en meer is in dit geval beter. Het apparaat is klein, rond en valt nauwelijks op in het interieur.
Aan de bovenkant vind je vier ledjes die oplichten als de Assistent wordt geactiveerd. Het bedienen van het muziekvolume of een afgaande wekker doe je door zachtjes op de speaker te tikken. Een tikje aan de linkerkant verlaagt het volume, het volume omhoog regel je door op de rechterkant te tikken.
Een schuifje is aanwezig om de microfoon aan of uit te zetten. Als die uitstaat, lichten de vier lampjes aan de bovenkant oranje op. De Nest Mini resetten gaat ook net wat anders dan de Home Mini. Onderop vind je geen knopje meer, maar dit werkt via de aanraakgevoelige bovenkant.
Verbeterde geluidskwaliteit
Waar je zeker wel verschil in merkt, is de geluidskwaliteit. De bass is volgens Google verdubbeld en dat is zeker merkbaar. Ook het volume is opgekrikt en dat is een grote plus ten opzichte van de Home Mini. Laatstgenoemde klinkt zeker niet slecht, maar als je de Nest Mini ernaast zet, merk je het betere geluid direct.
In de review van de Home Mini schreven we dat de audio schel en blikkerig klonk. Prima voor een podcast waarin veel gesproken wordt, of af en toe een muziekje. Om het apparaatje consequent als speaker te gebruiken raaden we hem niet aan. De Google Nest Mini is van een heel andere klasse en voor een heerlijk muziekje ook zeker een aanrader.
Al met al is het nog fijner om de Nest Mini te gebruiken om je favoriete muziek te luisteren. Meerdere slimme speakers van Google zijn ook makkelijk te koppelen. Kwestie van een groep aanmaken in de Home-app en kiezen om muziek af te spelen. Het volume van de stem van de Assistent wordt bovendien automatisch aangepast, aan de hand van het omgevingsgeluid.
In de praktijk heb ik die verbetering niet enorm goed gemerkt ten opzichte van de Home Mini. Bij beide speakers was de stem altijd goed te horen. Bij het afspelen van muziek met een hoog volume moest ik soms wat harder praten om Google Assistent te activeren. Voor de rest werd de slimme hulp snel geactiveerd bij elk stemcommando.
Daarbij is ook de plaats waar je de Nest Mini gebruikt natuurlijk van belang. Vanuit de keuken, achterkamer of erker kon ik met een normale stem wat vragen, waarna ik netjes hoorbaar antwoord kreeg.
Conclusie Google Nest Mini review
De Google Nest Mini is een goede keuze als je nu op zoek bent naar een kleine slimme speaker. Het volume en de hoeveelheid bass is veel beter dan zijn voorganger. Met de Google Assistent kun je van alles regelen met stemcommando’s en voor in huis is dat een prima optie. Als je nog een Home Mini in huis hebt, dan is de upgrade echter te klein, tenzij je de speaker vaak wil gebruiken om muziek te luisteren.
Het design is simplistisch, past in elk interieur en het oogje om de Nest Mini op te hangen is handig en slim. De keuze voor een andere stroombron is nodig geweest. Toch zien we dat als een nieuw nadeel, want een usb-c-aansluiting (of micro-usb) was een logischere en meer gebruiksvriendelijke keuze geweest. Fijn voor de toekomst en een stuk goedkoper om te vervangen, mocht het kapotgaan.
Adviesprijs van 59 euro
De Google Nest Mini heeft een adviesprijs van 59 euro. Het apparaat is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. Bestellen kan bij Bol.com, Coolblue, MediaMarkt, BCC en de Google Store. In onze Google Nest Mini-prijsvergelijker check je waar je de speaker het snelst in huis hebt.
