Met de stemgestuurde Google Home-speaker hoopt het zoekbedrijf je huiskamer over te nemen. In deze Google Home review nemen we de vele features van het slimme apparaat met je door.
Lees verder na de advertentie.
Lees onze Google Home review
Google Home is in feite meerdere apparaten in één. In beginsel is het een speaker voorzien van Chromecast-ondersteuning, waarmee je gemakkelijk je favoriete muziek van je smartphone naar een luidspreker stuurt.
Home is echter veel meer dan dat. Door ‘OK Google’ of ‘Hey Google’ te roepen, activeer je de nieuwe stemgestuurde assistent van het bedrijf. Deze Google Assistant kan allerlei taken voor je opknappen: je lampen aanzetten, je vluchtinformatie opzoeken of het laatste nieuws aan je doorgeven. In deze Google Home review bespreken we of de slimme speaker een verrijking is voor je huiskamer.

Google Home in Nederland
We beginnen de review met een waarschuwing en misschien wel het grootste nadeel: Google Home wordt vooralsnog alleen in de Verenigde Staten verkocht. Wil je hem in huis halen, dan zal je hem zelf of via een lokale webwinkel moeten importeren tegen een vrij forse meerprijs. Eenmaal in huis werkt hij prima, al heb je wel een omloopstekker nodig.
Lees ook: Zo kun je Google Home gebruiken in Nederland.
Bijkomend nadeel is dat Google Home op dit moment alleen ondersteuning biedt voor de Engelse taal. Ook zijn de meeste ondersteunde diensten gericht op de Amerikaanse markt. Google heeft geen indicatie gegeven van wanneer we ondersteuning voor andere talen en landen kunnen verwachten, maar Nederlands staat vermoedelijk niet hoog op het lijstje. De stemherkenning werkt goed genoeg dat je ook met een stevig accent nog begrepen wordt door Home, maar wil je echt plezier aan het apparaat beleven, dan zul je toch wel de Engelse taal moeten beheersen.
Stijlvol design
Google heeft duidelijk goed nagedacht over het design van de Home. Het apparaat oogt modern en stijlvol, maar is niet tĂ© opvallend. Vergeleken met Amazon’s Echo-speaker voelt Home klein en compact aan. De ronde vorm zorgt ervoor dat het apparaat vriendelijker oogt dan veel andere speakers. Dat klinkt als een raar pluspunt, maar aangezien de Home vooral een behulpzame assistent in je huis poogt te zijn, is het best wel belangrijk. Home nodigt haast uit om er tegen te praten.

Op het apparaat zelf zit ogenschijnlijk slechts een enkele knop, achterop. Die kun je indrukken om de microfoon uit te schakelen. Wil je er zeker van zijn dat Google niet meeluistert, of dat mensen rare stemopdrachten opgeven, dan deactiveer je de microfoon. Bovenop zit echter ook nog een aanraakgevoelige sensor. Door te vegen verhoog of verlaag je het volume, met een enkele tik stop of pauzeer je Home als er audio wordt afgespeeld. Het is een handige manier om een lang antwoord van de Assistant af te kappen, of om het volume precies goed te zetten zonder met je stem te sturen.
Geluidskwaliteit en microfoon
De geluidskwaliteit is goed, maar niet geweldig. Zeker als het geluid wat harder staat is audio wat minder rijk dan een serieuze speaker. Podcasts, radioshows en alles met vooral stemmen klinkt prima, maar bij muziek gaan de kleinere klanken soms verloren. Vergeleken met bijvoorbeeld de speakers van Sonos of Bose heeft Google nog veel te leren. Dan moet natuurlijk wel opgemerkt worden dat de Home een stuk goedkoper is dan veel andere homespeakers. Overigens zullen vooral audiofielen zich hier aan storen: voor de gemiddelde gebruiker is Home waarschijnlijk voldoende.
De microfoon werkt van een flinke afstand, ook als je minder hard praat of zelfs mompelt. Zelfs een kleine tien meter van de speaker vandaan werkte de stemherkenning van Home uitstekend. Daarvoor is echter wel een rustige omgeving vereist. De microfoon weet niet altijd goed om te gaan met omgevingsgeluid. Staat er een televisie aan, dan wordt ‘OK Google’ alleen herkend als je haast boven de speaker hangt. Sterker nog: een paar keer per week leek de Assistant uit het niets geactiveerd te worden door iets wat op TV gezegd werd. Natuurlijk is het moeilijk om te compenseren voor omgevingsgeluid, maar op zich zou het fijn zijn als er een stil huis geen vereiste was voor Home.
De vele functies van Google Home
Google Home moet in theorie een allesomvattende stemgestuurde assistent voor je huis zijn, maar in de praktijk gebruik je niet elke functie even vaak. We nemen onze meest voorkomende gebruiksscenario’s even met je door.

Onze absolute favoriet: het dagoverzicht dat Home biedt. Roep ‘Good morning’ tegen de Assistant om een opsomming te krijgen van wat je te wachten staat. Home vertelt je ‘s het weerbericht, eventuele files op weg naar je werk, plus je afspraken en reminders voor die dag. Vervolgens krijg je een zelfgekozen selectie van nieuwspodcasts. Zo kun je bijvoorbeeld het laatste BBC News-journaal terugluisteren of een technologie-update van Amerikaanse zenders aanhoren. Het is informatie die je normaal in je bed zou opzoeken op je smartphone, maar nu voorgelezen. Het klinkt simpel, maar is al snel ontzettend handig.
Ook fijn is dat Home werkt met alle apps die Google Cast-ondersteuning hebben. Dat betekent dat apps als Spotify, Play Music, Pocket Casts en anderen gemakkelijk naar Home gestreamed kunnen worden. Sterker nog: je kunt muziek aanvragen bij de Assistant. Ook dat is een functie die al vlot zijn nut bewijst. Tijdens het afwassen even vragen om je favoriete playlist, zonder dat je je smartphone nodig hebt, bijvoorbeeld. Of doe wat verzoekjes terwijl je smartphone een paar kamers verderop aan de oplader ligt. Nummers opzoeken, overslaan, het volume aanpassen: Home kan het allemaal en nog snel ook.
Van muziek tot restaurants
Google Home kan niet alleen verbonden worden met je audio-apps, maar ook met andere slimme apparaten in je huis. Heb je bijvoorbeeld een Nest-thermostaat, Hue-lampen of slimme stopcontacten, dan kun je verschillende acties uitvoeren met je stem. Ook in de keuken is Home behulpzaam, omdat je gemakkelijk een alarm kunt instellen. Home is misschien wel de duurste en meest intelligente eierwekker ooit gemaakt. Een groot gemis voor de thuischef die niet met vieze handen zijn smartphone wil aanraken: een goede receptenfunctie ontbreekt. Je kunt de Assistant vragen om een recept voor te lezen, maar dan krijg je alle stappen tegelijk. En daar heb je niet zoveel aan.



Tot nu toe zijn dit voornamelijk features die andere stemgestuurde speakers, zoals Amazon’s Echo, ook prima kunnen uitvoeren. Een voordeel dat Google echter heeft ten opzichte van Amazon is de uitgebreide set informatie van de achterliggende zoekmachine. Stel vragen over historische figuren, de afstand naar de maan, of de oorsprong van Kerstmis en Home kan je helpen.
Ook restaurants, winkels en andere bezienswaardigheden in de buurt kan Home voor je opzoeken. Helaas mis je daar het gebrek aan een Nederlandse stem het meest. Met een Engels accent worden in hoog tempo Nederlandse woorden als ‘Chinees afhaalcentrum’ en ‘Bisschop Hamerstraat’ voorgelezen. De uitspraak klopt voor geen meter, waardoor het vaak te onverstaanbaar is om behulpzaam te zijn. Die focus op de Amerikaanse markt zien we ook bij de meeste sportgerelateerde vragen: met tussenstanden voor American Football en honkbal heeft Home geen problemen, maar Formule 1 en voetbal gaan minder goed.
Gebruiksvriendelijk zonder drempel
Overigens blijkt ook in de vragen die je kunt stellen en de antwoorden die je krijgt hoe Google de Assistant zo vriendelijk mogelijk heeft gemaakt. Al stel je de raarste vragen (‘Hoe oud ben je?’ of ‘Wat voor geluid maakt een walvis?’), Home heeft een enthousiast antwoord voor je. Daarmee is het één van de kekste gadgets om aan vrienden of familie te laten zien.
De uitgebreide set antwoorden verlaagt de gebruiksdrempel aanzienlijk. Immers, zo zullen je hersenen al gauw redeneren: als de Home het geluid van een kip kan imiteren, zullen mijn andere vragen ook wel lukken. Het probleem van Siri, S Voice en andere matige stemassistenten is dat je al snel opgeeft, omdat sommige vragen zelden een goed antwoord opleveren. Home lijkt echter het overgrote deel van de verzoekjes goed op te pakken.
Gebreken: enkele account, beperkte ondersteuning
Een flink indrukwekkende set features dus, maar helaas zijn er ook nog een groot aantal gebreken. Zo kun je wel afspraken en reminders terugluisteren, maar geen nieuwe reminders instellen. Notificaties van je smartphones kunnen ook niet voorgelezen worden door Home, en ook mailtjes, Google Docs-documenten en meer informatie in je Google-account is vooralsnog met geen mogelijkheid via Home te bereiken.
Ook frustrerend is dat je slechts één account aan Home kan koppelen. Dat betekent onder andere dat de afspraken van slechts één persoon in de agendafunctie van Home terug te horen zijn. Er kan slechts één Spotify-account gekoppeld worden, ook met meerdere speakers in je huis. Hierdoor kun je niet zelf onderweg muziek luisteren op een account terwijl je partner of kinderen thuis ook aan het luisteren zijn.
Het is een probleem dat vast niet makkelijk op te lossen is voor Google, maar het zorgt wel voor wat frustratie. Het apparaat wordt neergezet als een speaker en assistent voor het hele gezin, maar richt zich eigenlijk op slechts één gezinslid.

Daarnaast kan de ondersteuning vanuit Google stukken beter. De Home-app biedt enkele suggesties van vragen die je aan de Assistant kunt stellen en op Googles site zijn wat andere voorstellen te vinden, maar een compleet overzicht houdt het bedrijf vooralsnog nergens bij. Het bedrijf lijkt de supportpagina’s de laatste weken uit te breiden maar er zijn nog altijd grote gaten in de geboden informatie. Voor lang niet alle functies is duidelijk welke stemcommando’s je precies kunt geven.
Zo geeft Google aan dat er geen doorzoekbare database is van alle podcasts die je kunt afspelen. Soms vraag je om een podcast die direct wordt gevonden, andere podcasts lijken volledig te ontbreken. Waarom, en is er een manier om die zelf ergens toe te voegen? Dat geeft Google nergens aan. Zonder een goed overzicht is het soms een beetje gokken wat je nu precies kunt vragen. Home pakt gelukkig het meeste op, zoals gezegd, maar een beetje duidelijkheid had geen kwaad gekund.
De toekomst van Google Home: alsmaar meer functies
Het is bemoedigend om te zien dat Google regelmatig nieuwe functies toevoegt aan Home. Het bedrijf voegde recentelijk ondersteuning toe voor If This Then That (IFTTT), waarmee je zelf ‘recepten’ kunt samenstellen voor nieuwe stemgestuurde acties. Zo bedenk je je eigen commando’s. Daarnaast werd Home onlangs opengesteld voor ‘Actions’ van andere ontwikkelaars. Daarmee wordt het voor deze ontwikkelaars makkelijker gemaakt om hun apps en diensten te integreren met de Assistant.
Zo komen we echter weer bij hetzelfde probleem uit: Google doet nog te weinig om de vele functies van Home inzichtelijk te maken. Muziek afspelen, informatie opzoeken en samenvattingen van je dag krijgen is allemaal zo geregeld. Home kan echter zoveel meer dan dat, maar Google laat je dat nergens weten tenzij je er flink naar op zoek gaat.
Google Home review conclusie
De Google Home brengt verschillende slimme stukjes technologie uitstekend aan en laat zien hoe ver Google gekomen is in de afgelopen jaren. Een goede speaker, verpakt in een aantrekkelijke behuizing, met een uitstekende microfoon en de beste stemgestuurde assistent van het moment. Op zowel de hardware als de software valt niets af te dingen: de Home is precies wat Google beloofde en voert zijn werk voorbeeldig uit.
Dat alleen al is zeer prijzenswaardig. Nog niet zo heel lang geleden was een stemgestuurde assistent niet meer dan een gimmick, waarbij vooral de easter eggs leuk waren om aan je vrienden te laten zien. Een waardevolle toevoeging aan je dagelijkse ritme waren ze echter zelden. Home is dat wel, door enkele slimme toevoegingen van Google. Van dagsamenvattingen tot Google Cast-ondersteuning tot integratie met allerlei andere diensten, Home maakt zich al gauw onmisbaar. Een stemgestuurde assistent is daarmee een welkome toevoeging aan elke huiskamer. Google mag alleen nog wel iets meer moeite doen om de vele functies het apparaat inzichtelijk te maken.