Google Stadia preview: meer dan gamen zoals je gewend bent

Colin Baak
18 november 2019, 18:00
6 min leestijd
Google Stadia preview: meer dan gamen zoals je gewend bent

Google Stadia is de nieuwe streamingdienst voor games van Google. Vanaf 19 november kun je gamen via de servers van de zoekgigant. Android Planet kreeg de mogelijkheid om al wat indrukken op te doen. Onze eerste ervaringen check je in deze Google Stadia preview.

Lees verder na de advertentie.

Google Stadia preview: op naar Amsterdam

Google Nederland nodigde ons uit om alvast kennis te maken met Stadia. Bij aankomst op het hoofdkantoor in Amsterdam kreeg ik een korte intro van Rachid Finge, communicatiemanager bij Google Nederland. Wat is Stadia, hoe werkt het, op welke apparaten kun je spelen, wat heb je voor internetverbinding nodig en wat kost het precies?

Lees ook: Wat je moet weten over Google Stadia

Daarna was het tijd om daadwerkelijk te gamen en testen hoe dat draadloze gamen nou precies werkt. Tijdens de sessie was het mogelijk om vier titels te spelen, waaronder Mortal Kombat 11, de Google Stadia exclusive Gylt en Shadow of the Tomb Raider: Definitive Edition.

Stadia-controller

De Stadia-controller lag al klaar en dat is een mooi afgewerkt apparaat. Het is een combinatie van de controllers voor de PlayStation 4 en Xbox One. Er zijn twee fysieke joysticks aanwezig, twee schouderknoppen per kant en ook een vierpuntdruktoets. De geteste variant was afgewerkt in het donkerblauw met oranje accenten.

Ook zijn vier losse knoppen aanwezig om handelingen uit te voeren, gemarkeerd met een letter. Een Google Assistent-knop vind je ook op de controller, net als een menu-, optieknop en button om een screenshot te maken van de game die je speelt of het menu.

Google Stadia preview

Tot slot is ook een Stadia-knop aanwezig, die je gebruikt om een verbinding op te zetten. Zo wordt de controller namelijk direct verbonden met het juiste wifi-netwerk. Dat moet helpen met het verminderen van de lag tijdens het gamen. Je wil natuurlijk dat de de vertraging tussen een knop indrukken en de gekozen actie uitgevoerd zien worden, op het scherm minimaal is.

Here we go: gamen op televisie

De Stadia-knop op de controller even indrukken is genoeg om verbinding te maken, waarna de tv wordt ingeschakeld en je een game kunt kiezen. Je kunt snel wisselen van games die je bezit. Kwestie van horizontaal scrollen door de aangelegde bibliotheek. Ik koos ervoor om te beginnen met Tomb Raider, een game die ik al eens aan één stuk uitgespeeld heb.

Uiteraard speelden we in een 4K-resolutie met 60 frames per seconden, mogelijk dankzij een Chromecast Ultra. Die kan bedraad worden gebruikt, maar Google Nederland koos juist voor een draadloze verbinding. Dit om nog beter te kunnen laten zien dat ook dat vlekkeloos werkt. Die mogelijkheid van resoluties en frames per seconden heb je alleen als Stadia Pro-lid, waaraan kosten verbonden zijn van 9,99 euro per maand.

De game zag er niet alleen prachtig uit, maar speelde ook zoals ik hoopte. Alles voelde vlot aan, de controller ligt goed in de hand en de bediening ervan is erg fijn. Zodoende zwierde ik met Lara van rotswand naar rotswand. Al snel verloor ik me dan ook in het verhaal met deze bekende avonturierster.

Google Stadia preview

Multiplayer met twee spelers

Erg fijn natuurlijk, maar ik kwam niet alleen voor Lara. Zodoende was het tijd voor een multiplayergame, waarbij meerdere controllers gebruikt worden. Rachid had ook wel zin in een potje Mortal Kombat en zo gingen we de strijd aan.

Wat opviel was dat zijn controller de leidende werd toen hij ‘m activeerde. Hij kon dus door de menu’s scrollen en opties selecteren. Enigszins gek vond ik. Mijn controller was namelijk al actief vanaf het klauteren met Lara Croft. Ook met twee controllers was er geen enkel probleem qua verbinding en lag (vertraging) was er zeker niet. Met wat geluk voerden we beiden combinaties uit met dodelijke kracht, maar Rachid was de overduidelijke winnaar.

Switchen van apparaat

Vervolgens was het tijd voor Gylt, een exclusieve game voor Google Stadia. De laadtijden zijn snel en tijdens de sessies heb ik totaal niet door gehad dat games gestreamd werden. Ook het spelen van deze game ging makkelijk en snel, precies zoals je wil en hoopt.

Gylt is daarbij een prachtig spel en in de korte tijd dat ik heb gespeeld weet ik zeker dat ik het nog meer wil spelen. Een toffe extra van Stadia is dat het niet beperkt is tot een Chromecast Ultra en gekoppelde televisie. Tijdens het spelen ervan nam Rachid de game namelijk over via een Chromebook.

Google Stadia preview

Daarbij kun je de controller vooralsnog alleen bedraad aansluiten, maar spelen met het toetsenbord is ook geen probleem. Naast die laptop heb ik de game ook nog gespeeld op een Google Pixel 4, waarbij dat ook bedraad moest. Daarbij is het gebruik van Stadia op een smartphone helaas beperkt tot de enkele Pixels van Google.

Ook waren er hier en daar wat kleine issues op te merken met welke controller nu de leidende was. Na onze Mortal Kombat-sessie begon ik dus met Gylt. Nadat ik weer terug wisselde van de laptop naar het grote scherm, moest ik opeens de andere controller gebruiken, ietwat gek.

Missende functies van Google Stadia bij de release

Op de dag van de preview schreven we ook een artikel over missende functies van Stadia bij de release. Verschillende van die punten zijn nog kort voorgelegd aan Rachid. Hij wist er uiteraard van en liet weten dat die functies zo snel mogelijk toegevoegd zullen worden.

Ook gaf hij aan dat we Stadia moeten zien als elk ander product van Google. Dat betekent dat er constant aan doorontwikkeld wordt. Stadia zal in de toekomst dus nog veel meer functies krijgen, net zoals bijvoorbeeld YouTube, Gmail of Google Maps.

Google Stadia preview

Ideale omstandigheden

Natuurlijk hebben we Google Stadia getest in ideale omstandigheden. Die omstandigheden zijn niet alleen door Google zelf gecreëerd tijdens de testperiode door middel van de juiste apparatuur en een goede internetlijn. Dat ligt namelijk ook aan het land waarin we wonen.

Nederland staat bekend om het snelle internet en de vele mensen die op een relatief kleine oppervlakte wonen. Gamen via Stadia kan volgens Google vanaf een 5Mbit-lijntje met een resolutie van 720p. Wil je gamen in 4K met 5.1-geluid dan wordt een 35Mbit-lijn aangeraden. De mogelijkheid om voor zo’n of sneller abonnement te kiezen hebben wij Nederlanders gelukkig steeds meer.

Conclusie Google Stadia preview

Google Stadia is vanaf 2020 gratis te gebruiken en vanaf morgen kunnen alleen bestellers van de Founders Edition aan de slag. Daarbij moeten games nog wel aangeschaft worden en inmiddels zijn ook Amerikaanse prijzen al bekendgemaakt. Of Stadia een succes wordt zal mede van de gameprijzen afhangen. Daarvoor is het eerst afwachten wat de Europese prijzen voor games worden.

De eerste speelervaringen zijn erg goed, maar de omstandigheden waren natuurlijk ook optimaal. Hoe Google Stadia werkt, gewoon thuis, zullen we dan ook moeten checken in onze uitgebreide review. De kleine problemen met welke controller de leidende was neem ik nu voor lief, maar vanaf de officiële release hoop ik dat toch niet vaak meer te gaan zien.

Al met al kan ik in één zin zeggen: Google Stadia is meer dan gamen zoals je gewend bent. Je hebt totaal niet door dat games vanaf de servers van Google worden gestreamd. Daarbij kun je ook makkelijk wisselen tussen de apparaten waar je op speelt. Vooral dat maakt Stadia voor nu een stuk interessanter dan consoles of pc-gaming.

Meer nieuws lezen over Google Stadia

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu