De Lite-toestellen van Huawei worden al een aantal jaar goed verkocht en met de P20 Lite voert de Chinese fabrikant weer een aantal verbeteringen door. Dat levert een fijne midranger op, die – ondanks dat hij overduidelijk leentjebuur speelt – grotendeels weet te overtuigen.
Lees verder na de advertentie.
Aan de slag met de Huawei P20 Lite
De populairste vlaggenschepen van Huawei vallen in de P-reeks, maar vaak is het goedkopere Lite-toestel degene dat het meest over de toonbank gaat. Met de Lite-versies van de P8, P9 en P10 had Huawei succes: aantrekkelijke toestellen met vlotte hardware en een goede prijskwaliteit-verhouding. Net als zijn voorgangers heeft de nieuwe P20 Lite ongeveer hetzelfde design als de duurdere Huawei P20 en P20 Pro, met wel minder krachtige hardware.
Design en scherm: een goedkope iPhone X
Bij het design van de Huawei P20 Lite is het bijna onmogelijk om niet aan Apples iPhone X te denken. Dat komt vooral door de uitsnede aan de bovenkant van het scherm, ook wel de notch genoemd. Het hapje creëert ruimte voor de luidspreker, lichtsensor en frontcamera, en is iets kleiner dan bij Apples iPhone X. Dat heeft een simpele reden, want de geavanceerde Face ID-gezichtsherkenning ontbreekt natuurlijk. De P20 Lite heeft overigens wel gezichtsherkenning, waarover later meer.
Het scherm meet 5,8 inch, heeft een resolutie van 2280 bij 1080 pixels en neemt zo’n 80 procent van de voorkant in beslag. Dit komt door de kleine randen aan de zij- en bovenkant van het scherm. Onderaan zit nog een relatief dikke balk met daarin het Huawei-logo.
De P20 Lite is verre van een lelijke telefoon. Het toestel is fraai afgewerkt en een vooruitgang in design ten opzichte van zijn voorganger. Met afmetingen van 148,6 bij 71,2 bij 7,4 millimeter is de smartphone handzaam en behoorlijk dun, en met een gewicht van 145 gram aan de lichte kant. Het is zo licht dat de P20 Lite er haast goedkoop door aanvoelt, ondanks de mooie behuizing. De achterkant is van glas en daarmee behoorlijk kwetsbaar; een hoesje is dus aan te raden.
Hardware: vlot genoeg met meerdere scanners
Het grootste verschil tussen de P20 Lite en zijn duurdere broers zit hem in de hardware. Die is simpelweg niet enorm krachtig, waarbij vooral de processor het soms lastig heeft. Het openen en draaien van apps en games gaat prima, maar toen ik uitgebreid ging multitasken met de P20 Lite, betrapte ik het toestel al gauw op haperingen. De Kirin 659-chip is vlot genoeg voor de doorsnee gebruiker, maar veeleisende gebruikers zullen sneller tegen de limieten aanlopen.
Bij het multitasken hoef je je geen zorgen te maken over het werkgeheugen. Met 4GB zit dat wel goed. Bovendien is er met 64GB genoeg opslagruimte aanwezig om al je apps en media op te slaan. Middels een micro-sd-geheugenkaartje kun je dat desgewenst verder uitbreiden.
Het ontgrendelen van de Huawei P20 Lite kan met de vingerafdrukscanner aan de achterkant, en die werkt rap. Nieuw is de gezichtsherkenning, die je instelt via de Instellingen-app. Het gaat om een simpele vorm van gezichtsherkenning waar alleen de frontcamera wordt ingezet om je gezicht te verifiëren. Het werkt bij goede lichtomstandigheden prima, maar is niet zo vlot en veilig als de vingerafdrukscanner. Bovendien is de feature in het donker veel minder betrouwbaar.
De gezichtsherkenning van de P20 werkt redelijk goed
Een geinig detail: zelfs het instellen van de gezichtsherkenning doet denken aan de iPhone X. Van de blauwe lijn die over je gezicht zweeft, tot de optie om over het scherm te vegen om de telefoon te ontgrendelen zodra je gezicht herkend is. Huawei heeft zaken uit iOS één-op-één overgenomen in zijn eigen software. Dan mag het dan niet eens zo slecht werken, het is jammer dat het Chinese bedrijf zich zo erg met Apple wil vergelijken.
Software: EMUI blijft een probleem
De software van Huawei is dan ook het grootste minpunt van de P20 Lite. Dat is overigens niet de eerste keer, want ook in de reviews van de P10 Lite, P9 Lite en P Smart waren we kritisch over EMUI, de laag die Huawei over Android heen legt. Het is een zware skin die weinig van stock-Android overlaat: vrijwel alles ziet er anders (en vooral lelijker) uit en het is simpelweg niet zo overzichtelijk. Bovendien vind je op de P20 Lite de nodige bloatware. Zo zijn de Booking.com- en Ebay-app standaard op het toestel geĂŻnstalleerd, al kun je deze applicaties gelukkig wel verwijderen.
Helaas zijn er ook een heleboel dubbele apps aanwezig, omdat Huawei voor bijna elke app een eigen alternatief aanbiedt. De foto-, kladblok-, video- en muziek-app zijn stuk voor stuk niet beter dan de diensten van Google zelf en voegen dan ook helemaal niets toe. Ook vervelend: er is een ‘slimme schermresolutie’-optie, die de resolutie soms terugschroeft naar 1520 bij 720 pixels om de accu te ontzien.
Klinkt handig, maar het gebeurt vaak op de verkeerde momenten; tijdens het lezen van een artikel in Chrome wil je bijvoorbeeld juist dat tekst scherp oogt. Ook tijdens het kijken van een video wil je genieten van de hogere resolutie (2280 bij 1080 pixels), en niet de instellingen in te hoeven duiken omdat de P20 Lite er juist voor kiest om de scherpte aan te passen.
De Huawei P20 Lite krijgt maandelijks updates
Wel netjes: de Huawei P20 Lite draait op Android 8.0 met (op het moment van schrijven) de beveiligingsupdate van maart. Het bedrijf laat weten dat de P20 Lite elke maand een update ontvangt, en gebruikers kunnen rekenen op twee jaar lang ondersteuning. Beveiligingsupdates verschijnen wel enkele weken later dan wanneer Google ze uitbrengt; Huawei neemt daar doorgaans ruim de tijd voor.
Dubbele camera met bokeh-lens
Een belangrijke verbetering van de Huawei P20 Lite ten opzichte van zijn voorganger is de camera. De smartphone heeft twee lenzen: een reguliere 16 megapixel-lens en een 2 megapixel-lens die wordt ingezet bij het maken van portretfoto’s. De extra lens zit er om extra informatie te verzamelen over de diepte van een foto, om zo een fraai bokeh-effect te creĂ«ren, waarbij de achtergrond wordt vervaagd en de voorgrond scherp is.
De portretfoto’s die met de P20 Lite zijn gemaakt ogen redelijk, waarbij vooral opvalt dat het blur-effect vrij agressief is en niet per se zorgt voor een realistisch effect. Op de Huawei P20 Pro ogen portretfoto’s meer verzorgd en subtieler, al is dit gezien het prijsverschil met de Lite-versie niet zo gek. Op het goedkopere toestel mist bovendien soms scherpte, waarbij het ook niet helpt dat de portretmodus soms niet meewerkt. Neem je echter de tijd, dan kun je er best een prima kiekje mee fotograferen.
De reguliere camera doet goed z’n werk, mits er genoeg omgevingslicht is. Foto’s hebben genoeg detail, ogen kleurrijk en het focussen gaat redelijk snel. In het donker zijn de resultaten matig en krijg je gauw te maken met ruis in het beeld, omdat de benodigde belichting simpelweg ontbreekt. De extra cameralens, die bij sommige (duurdere) Android-toestellen wordt ingezet voor betere foto’s in het donker, helpt hier verder niet bij. Met de Pro-modus, één van de vele functie in de uitgebreide camera-app van Huawei, heb je wel mogelijkheden om wat met de belichting te spelen.
Accuduur
De Huawei P20 Lite beschikt over een accu met een capaciteit van 3000 mAh, en dat is in deze prijsklasse gemiddeld. Bij normaal gebruik heeft de telefoon aan het einde van de dag nog wat puf over (zo’n 30 procent), maar bij intensiever gebruik zul je eerder op zoek moeten gaan naar een stopcontact. Tijdens mijn testperiode haalde ik een scherm-aan-tijd van zo’n vier á vijf uur en dat is prima.
Door Huawei’s Quick Charge-technologie is de P20 Lite lekker rap (in zo’n anderhalf uur) opgeladen. Dit is ook handig wanneer je de deur uit gaat, en de accu nog eventjes snel wil bijvullen. Verder zijn er verschillende opties om de accuduur op te rekken, door de energiebesparingsstand in te schakelen, of de schermresolutie alsnog terug te schroeven.
Conclusie Huawei P20 Lite review
Met de P20 Lite levert Huawei een solide midranger af die op alle punten een ruime voldoende scoort. Het scherm is goed, de hardware redelijk rap en met de accu kom je de dag wel door. Wel is het jammer dat Huawei bijna schaamteloos het iPhone-design kopieert en veel van Apples functies kopieert naar zijn eigen software. Dat doet het bedrijf al langer, maar door het design – met in het bijzonder de notch – valt het meer op dan voorheen.
Het is vooral de vraag of Huawei niet teveel met zichzelf concurreert door de recent verschenen P Smart. Dat toestel beschikt over grotendeels dezelfde specs en heeft een wat neutraler design, maar nog belangrijker: hij is ruim 100 euro goedkoper. Daarmee is het lastig om de P20 Lite nu aan te raden; wacht liever tot de prijs een paar tientjes is gezakt.
Huawei P20 Lite kopen
Van plan om een Huawei P20 Lite te kopen? In het overzicht hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Huawei P20 Lite met abonnement. Ook kun je natuurlijk de Huawei P20 Lite los aanschaffen.
