LG experimenteert dit jaar in de middenklasse met enkele opvallende smartphones. De onlangs verschenen LG X Screen beschikt over een klein tweede scherm boven het eerste scherm. Of dat daadwerkelijk wat toevoegt, lees je in deze LG X Screen review.
Lees verder na de advertentie.
Voordelige Android met opvallende feature
Waar de meeste fabrikanten het op safe spelen met hun midrange smartphones, gooit LG het dit jaar over een andere boeg. Het Koreaanse bedrijf introduceerde begin dit jaar de LG X-serie, smartphones met een relatief lage prijs en opvallende hardware. Eerder verscheen in deze reeks al de LG X Cam, met een dubbele camera achterop. Later dit jaar staan er nog modellen met bijzonder grote accu’s, dunne behuizingen en hele grote schermen op de planning. In deze review bespreken we de LG X Screen, een smartphone met een tweede scherm voorop.
Op moment van schrijven kun je de LG X Screen kopen voor zo’n 250 euro. Daarmee concurreert LG’s nieuwste met andere midrange modellen als de Motorola Moto G4 en de Honor 5X. Dat zijn aardig complete Android-smartphones die voor een lage prijs behoorlijk wat gemak weten te bieden. Is het dubbele scherm van de X Screen genoeg om op te kunnen tegen die sterke concurrentie?
Het design van de X Screen is in ieder geval dik in orde. Met een glazen voor- en achterkant ontstijgt LG hier in ieder geval de meeste plastic concurrenten. De bolle randen bieden goede grip, terwijl het platte glas achterop prettig in de hand ligt. De afwerking is uitstekend: er zijn high-end smartphones die hier nog een puntje aan zouden kunnen zuigen.
Lusten en lasten van een tweede scherm
Aan de bovenkant zit een klein tweede schermpje van 1,76 inch. Het is een dun balkje met een resolutie van 80 bij 520 pixels, vlak naast de selfiecamera. De gedachte is dat dit tweede scherm altijd aanstaat, en dat er notificaties en snelkoppelingen naar je favoriete applicaties op getoond kunnen worden. Een klein scherm verbruikt immers minder accu, waardoor je wel de lusten hebt van een always on-display, maar niet de lasten.
Het is een geinige gimmick, maar ook niet veel meer dan dat. Het extra scherm biedt slechts beperkte ruimte voor informatie, dus als je een binnengekomen WhatsApp-bericht of een nieuw mailtje wil lezen, moet je nog steeds de hele telefoon ontgrendelen. Hetzelfde krijg je als je een app poogt te openen via de snelkoppelingen. De mogelijkheid om met het extra scherm je bluetooth of zaklamp aan of uit te schakelen is op zich dan weer wel handig. Toch merkten we zelf dat we na enkele dagen nog nauwelijks het tweede scherm gebruikten.
Het primaire scherm is niet bijster indrukwekkend. De kleurweergave en kijkhoeken zijn goed, maar de resolutie valt een beetje tegen. Waar de meeste concurrenten in deze prijsklasse ondertussen een full-hd-resolutie bieden, kiest LG nog voor ‘gewoon’ hd van 1280 bij 720 pixels. Het beeld is zeker niet onscherp, maar zit je er met je neus bovenop dan merk je dat er wel een paar pixels bij mogen. Ook is de maximale helderheid wat aan de lage kant, waardoor het scherm in de zomerzon moeilijk af te lezen is.
Het scherm had best wat scherper gemogen
Hardware van de LG X Screen
Ook met de overige hardware weet LG geen hoge ogen te gooien. De fabrikant gebruikt een Snapdragon 410-chip met 2GB werkgeheugen. Die chip kennen we van veel midrange smartphones uit 2015, maar wordt dit jaar eigenlijk nog maar weinig gebruikt. Wel wordt er een relatief ruime 16GB opslagruimte meegeleverd, waarvan ongeveer 11GB beschikbaar is voor de gebruiker. Meer dan genoeg voor veel apps, foto’s en andere bestanden.
In de praktijk presteert de X Screen doorgaans overigens prima. Simpele, populaire apps als Snapchat en WhatsApp lopen vlot en starten snel op. Bij iets intensievere apps en grafisch uitgebreide webpagina’s kan het toestel soms echter een beetje haperen of stotteren. Niet heel erg in een goedkoper toestel, maar er zijn concurrenten in deze prijsklasse die vlotter lopen.
Verdere extra’s ontbreken helaas. Zo is er geen vingerafdrukscanner, een feature die bij alternatieven als de Moto G4 Plus en de Honor 5X wel aanwezig is. Er is ook geen ondersteuning voor Quick Charge, dus het opladen duurt behoorlijk lang. Het extra scherm van de X Screen is daarmee de enige onderscheidende factor, en dat is toch een beetje jammer. Alternatieven met vrijwel identieke hardware, maar dan zonder extra scherm, kun je al voor ruim honderd euro minder vinden.
De X Screen heeft geen vingerafdrukscanner en Quick Charge
Android met enkele aanpassingen
De X Screen loopt op een door LG aangepaste versie van Android 6.0 (Marshmallow). Het bedrijf heeft daarbij enkele opmerkelijke keuzes gemaakt. Zo is er standaard geen app-drawer aanwezig, waardoor al je applicaties op je homescreen worden gedumpt.



Een update voegt die app-drawer alsnog toe, maar het is niet de standaardkeuze. Daarnaast heeft LG de instellingen opgedeeld in verschillende, niet altijd even overzichtelijke submenu’s. Wel een pluspuntje: de fabrikant levert nauwelijks extra apps mee. De meegeleverde apps die er zijn, zoals Evernote en LG SmartWorld, kun je helaas niet verwijderen.
Camera en accuduur: dubbele tegenvaller
Achterop zit een 13 megapixel-camera met een enkele led-flitser. Met deze camera op de automatische modus zijn de kiekjes die je schiet vrij belabberd. De foto’s die we maakten waren overbelicht, snel onscherp en voorzien van kleuren die niet met de werkelijkheid strookten. Handmatig valt er genoeg aan te passen om de foto’s iets geslaagder te maken, maar daar moet je al gauw wat moeite in stoppen. Doe je dat niet, dan stelt de camera flink teleur.
Met een capaciteit van 2300 mAh is de accuduur van de X Screen ook niet om over naar huis te schrijven. Leun je veel op het X Screen om tussendoor je notificaties te checken, dan zul je waarschijnlijk flink besparen op het stroomverbruik. Op drukke dagen waarin we veel mailden, browsen en social media checkten was de X Screen vaak al voor zes uur ‘s avonds leeg. Pokémon Go spelen kun je maar beter helemaal niet aan beginnen: dan vliegt de accu met tientallen procenten per uur leeg.



Conclusie LG X Screen review
Op zichzelf is de X Screen helemaal geen slecht toestel. Het design is strak en stijlvol, de software up-to-date en zonder veel fratsen, met hardware die krachtig genoeg is voor veel populaire apps. Het pronkstuk van deze Android, het tweede scherm, blijkt in de praktijk echter maar weinig toe te voegen. Een aardige gimmick die leuk is om aan je vrienden te tonen en soms een keertje te gebruiken, maar je vergeet al snel dat het er op zit. Dan blijf je over met een degelijke, maar niet geweldige smartphone die het niet haalt bij veel van zijn concurrenten. Voor dezelfde prijs of zelfs lager vind je de Nexus 5X, Moto G4 of de Honor 5X. Die zijn uitgerust met betere camera’s, grotere accu’s, of praktischere extra’s als een vingerafdrukscanner. Dat maakt het lastig om de X Screen echt aan te raden.
De beste LG X Screen aanbiedingen
Wil je de smartphone toch aanschaffen, dan vind je in het overzicht hieronder de beste aanbiedingen voor een LG X Screen met abonnement. De LG X Screen los kopen is natuurlijk ook mogelijk.

LG X Screen prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen LG X Screen prijzen. Bekijk alle LG smartphones.
Alle LG smartphones met prijzen