Naast LGs vlaggenschip, de LG G5, maken ook de eerste nieuwe midrange toestellen van de Zuid-Koreaanse fabrikant hun opwachting op het MWC. In deze preview lees je onze eerste indruk van de LG X cam, X screen en Stylus 2.
Lees verder na de advertentie.
Dit artikel is geschreven door Gijs Ettes en Jarno Stinissen.
LG X cam
Als eerste gingen we aan de slag met de LG X cam, een toestel dat vooral opvalt door de dubbele camera aan de achterkant. Door twee sensoren met 13 en 5 megapixel kan de camera meer detail vastleggen, ook als er wordt ingezoomd. Tijdens het testen op de LG-booth was het moeilijk te beoordelen hoe goed deze techniek werkt. In het algemeen waren de foto`s die we konden maken met de X cam `gewoon goed` te noemen, ondanks de overbelichte omgeving.
Qua formaat is de X cam een fractie groter dan de X screen. Het toestel is licht, maar voelt door de gebruikte materialen niet goedkoop aan. Het 5,2 inch full-hd-scherm heeft een goede kleurweergave en helderheid en tijdens het swipen door Android Marshmallow zijn geen haperingen merkbaar. Dat is mede te danken aan de lichte skin die LG over het besturingssysteem heeft gelegd.
De LG X cam beschikt over een 1,14GHz octacore-processor met 2GB RAM en 16GB opslag dat is uit te breiden met een micro-sd-kaart. Met een accucapaciteit van 2520 mAh moet het niet moeilijk zijn om het einde van de dag te halen. Buiten de 13 en 5 megapixel-camera aan de achterkant heeft de X cam ook een 8 megapixel-camera aan de voorzijde voor scherpe selfies.
Hoewel de prijs nog niet bekend is, lijkt de LG X cam gericht op mensen die niet de hoofdprijs willen betalen voor een smartphone, maar wel een goede camera wensen. Gecombineerd met de dunne en lichte behuizing (beschikbaar in de kleuren zilver, wit, goud en roségoud) en redelijke hardware heeft X cam genoeg in huis om een rol van betekenis in het middensegment te gaan spelen.
LG X screen
Waar de LG X cam zich onderscheidt met zijn camera, valt de LG X screen vooral op door het kleine secundaire schermpje dat rechtsboven het hoofdscherm is te vinden. Het display kennen we van de LG V10, meet 1,76 inch (520 bij 80 pixels) en kan gebruikt worden om snel apps en de instellingen te bereiken of je notificaties te checken. Het display kan ook oplichten als het primaire scherm is uitgeschakeld en voorkomt dat je tijdens het gamen wordt gestoord door notificaties die het beeld invliegen.
Het primaire ips-paneel heeft een hd-resolutie van 1280 bij 720 pixels en oogt niet enorm scherp of helder, al voldoet het voor dit formaat prima. Verder vinden we midrange specs aan boord, waaronder een 1,2GHz quadcore-processor, 2GB RAM, 16GB aan uitbreidbare opslag en twee camera’s met 13 en 8 megapixel. Veeleisende gebruikers zijn waarschijnlijk beter af met de X cam.
Wat opvalt tijdens het gebruik is hoe licht de X screen aanvoelt. Hoeveel gram hij op de weegschaal aangeeft is niet bekend, maar het verschil met de X cam (118 gram) is minimaal. Dat is enerzijds prettig, maar zorgt er ook voor dat de smartphone wat goedkoop aanvoelt. Een ander nadeel is de accucapaciteit van slechts 2300 mAh. De accu is weliswaar verwijderbaar, maar we kunnen ons niet voorstellen dat de X screen het langer dan anderhalve dag op één lading volhoudt.
LG Stylus 2
En dan de LG Stylus 2, een midranger met een groot scherm en een pennetje dat uit de bovenkant van de behuizing is te schuiven. De opvolger van de LG G4 Stylus heeft hetzelfde 5,7 inch-scherm als zijn voorganger, maar is aanzienlijk dunner en lichter geworden. Met 145 gram is de Stylus 2 bijzonder licht voor zijn formaat, al voelen de behuizing en het pennetje wat goedkoop aan door het vele plastic. Niettemin zou de stylus dankzij een speciale nanocoating accurater moeten werken dan bij de G4 Stylus. Wij merkten eerlijk gezegd weinig verschil.
Wel handig is het zogeheten Pen Pop-snelmenu dat verschijnt als je het pennetje uit de telefoon haalt. Je kunt dan direct aantekeningen maken en krijgt een melding als het toestel beweegt zonder dat het pennetje is teruggestopt. Dat moet voorkomen dat je de stylus kwijtraakt als je aan de wandel gaat en hem bent vergeten terug te stoppen.
De specs zijn vergelijkbaar met die van de X screen. Het toestel wordt aangedreven door een 1,2GHz quadcore-processor en 1,5GB RAM en beschikt over 16GB aan uitbreidbare opslag (tot 128GB). Het scherm is relatief groot, maar door de 720p-resolutie ietwat korrelig. Ook valt de maximale helderheid tegen; zeker met directe lichtinval is het beeld lastig afleesbaar. Een pluspunt is de accu, die redelijk wat power heeft (3000 mAh) en bovendien verwijderbaar is. Standaard draait de smartphone op Android Marshmallow, met LGs kleurrijke skin.
De LG Stylus 2 lijkt duidelijk gericht op een niche; er zijn tegenwoordig immers weinig Android-toestellen meer voorzien van een stylus. Heb je daar niettemin behoefte aan, dan kan dit wel eens een interessant, goedkoper alternatief voor de Galaxy Note-reeks van Samsung zijn.
De LG X cam, X screen en Stylus 2 verschijnen rond maart in de Benelux. Adviesprijzen zijn nog niet bekend.