Minix NEO X8-H Review: mediaspeler met Android en 4K-ondersteuning

Gijs Ettes
28 juli 2014, 16:00
3 min leestijd
Minix NEO X8-H Review: mediaspeler met Android en 4K-ondersteuning

Reviewscore

7,5

De NEO X8-H is de nieuwste mediaspeler uit de stal van Minix, die draait op een geskinde versie van Android 4.4 (KitKat). Het is niet het eerste product van de Chinese fabrikant die we op onze redactie hebben mogen verwelkomen: begin april namen we immers de Minix Neo X7 Mini onder handen. Net als die mediaspeler heeft de NEO X8-H een design dat nog het meeste wegheeft van een Apple TV, al verraadt de grote antenne dat we hier te maken hebben met een kloon die op Android draait.

Lees verder na de advertentie.

De  NEO X8-H  kan echter meer dan de Apple TV, aangezien het apparaat draait op een volledige versie van Android. Minix heeft er  een skin overheen gelegd met grote menu-items die het gemakkelijk maken om snel veelgebruikte mediafuncties te bereiken. Desgewenst kun je ervoor kiezen om stock Android te gebruiken of het gebruiksvriendelijke  XBMC Mediacenter.

Aansluitmogelijkheden

De mediaspeler wordt standaard geleverd met een simpele afstandsbediening, maar je kunt hem ook met de apart verkrijgbare Minix NEO M1 Airmouse bedienen. Deze draadloze muis is gemakkelijk te koppelen met de NEO X8-H, maar de nauwkeurigheid ervan laat zo nu en dan te wensen over. Dankzij de drie usb-poorten is het echter mogelijk om een toetsenbord en muis aan te sluiten, zodat je het apparaat ook als Android-pc kunt gebruiken.

minix 1

Wat aansluitmogelijkheden zit het wel snor met de NEO X8-H. Naast de drie usb-poorten zijn er ingangen voor ethernet, optical audio, micro-usb, en sd. Daarnaast kun je een microfoon of koptelefoon invoeren. Je verbindt de mediaspeler middels een hdmi-kabel met je tv, maar aangezien hij alleen hdmi 1.4 ondersteunt, kun je 4K-content met een maximale framerate van 30 frames per seconden bekijken. Voor films en series is dit echter voldoende. Een ander minpunt is dat een HEVC-decoder ontbreekt, waardoor 4K-materiaal van streamingdiensten als Netflix niet weergegeven kan worden. Mogelijk kan Minix deze beperking met een toekomstige firmware-update verhelpen.

Specs en prestaties

Dat de NEO X8-H een volwaardige Android-pc is, blijkt ook uit de specificaties. Het apparaat wordt aangedreven door een 2,0GHz-quadcore-processor (Amlogic S802-H), 2GB aan werkgeheugen en een flinke Mali 450-gpu die het afspelen van 4K-content mogelijk maakt. Verder is er 16GB aan opslagruimte aan boord, maar dankzij de cardreader of een externe harde schijf kun je dit flink uitbreiden. Bovendien gaat draadloos content streamen via Miracast of XBMC probleemloos. Met laatstgenoemde krijg je gemakkelijk toegang tot alle foto’s, muziek en video’s op je netwerk die je volgens naar je tv stuurt. Het opslaggeheugen zul je dan ook voornamelijk voor apps en games (jawel!) gebruiken.

De hoofdfunctie van de NEO X8-H is echter media afspelen en dat doet het apparaat met verve. De mediaspeler ondersteunt een groot aantal audio- en videoformaten waaronder mkv, mp4, avi en mov. Ook met mp3’s en flac-bestanden heeft hij geen moeite. Bij het afspelen kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van XBMC Mediaplayer met fraaie albumhoezen en aanvullende informatie, maar je kunt ook gewoon een app naar keuze installeren. Omdat de NEO X8-H op Android draait, ben je niet gebonden aan de apps en functies die Minix je voorschotelt. En dat kunnen we altijd waarderen.

Conclusie Minix NEO X8-H review

minix 2

De Minix NEO X8-H is een veelzijdige mediaspeler die vrijwel alle populaire audio- en videobestanden probleemloos afspeelt. Het apparaat is voorzien van een groot aantal aansluitmogelijkheden, waardoor je hem ook kunt gebruiken als Android-pc. Het afspelen van hd-content gaat prima, al zijn er nog wat beperkingen met betrekking tot het afspelen van 4K-bestanden. Momenteel is het aanbod 4K-content echter zo beperkt, dat we dit de Minix NEO X8-H niet al teveel kwalijk nemen.

Het review-exemplaar is ter beschikking gesteld door www.minixwebshop.nl, waar de Minix NEO X8-H te koop  is.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu