De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Ezcast Review: goedkoop Chromecast alternatief met beperkingen

Wouter Nijsen
20 april 2014, 20:00
3 min leestijd
Ezcast Review: goedkoop Chromecast alternatief met beperkingen

Reviewscore

7

`De Chromecast gaat de wereld veroveren`. Met die woorden sloten we een lovende recensie af van de slimme hdmi-stick van Google. Met het apparaat kunnen gebruikers hun content van verschillende diensten (waaronder Netflix en YouTube) naar hun televisie streamen, bijvoorbeeld met de Samsung Galaxy S5 of een andere Android-smartphone (óf tablet!).

Lees verder na de advertentie.

Sinds kort is de Chromecast-dongel officieel verkrijgbaar in Nederland en België. De concurrentie heeft dat goed door en probeert, in een tijd waar het streamen van multimedia hoogtij viert, niet op de grootmacht achter te blijven. Maak kennis met de Chinese Ezcast: een Chromecast alternatief dat 40 euro kost en een aantal dingen net wat anders doet.

De mogelijkheden van de Ezcast

EZCast-demo_game

Net als bij Chromecast is de dongel van het Chinese Winger Wave een soort van usb-stick met een hdmi-uitgang. Hij is wel wat forser van formaat, waardoor er bij de uitgangen op de achterkant van de televisie een gebrek aan ruimte komt. Ook oogt en voelt de Ezcast wat goedkoper aan door zijn behuizing van plastic. Aan de achterzijde bevindt zich een ingang voor een micro-usb-aansluiting, waarmee het apparaat van stroom wordt voorzien. Aan de rechterkant zit een resetknop en aan de zes lampjes op de voorkant kun je zien of de dongel actief is.

Tot zover niks nieuws in vergelijking met de Chromecast. Dat verandert echter als je de gratis applicatie voor de smartphone of tablet hebt geïnstalleerd. De Ezcast creëert na het opstarten een eigen WiFi-netwerk en verbindt je smartphone of tablet met dat wifi-netwerk. Voordeel is dus dat je Ezcast kunt gebruiken op plaatsen zonder internet, om zo foto`s, filmpjes, documenten of presentaties op een televisie te tonen. Ook kun je de usb-stick gebruiken als een wifi-extender.

Multimedia streamen

Ander voordeel ten opzichte van de Chromecast is dat de Chinese makers aan AirPlay-ondersteuning hebben gedacht. Gebruikers kunnen multimedia van de  iPhone of iPad naar de Ezcast-dongle streamen. Daarmee onstaan interessante mogelijkheden voor bijvoorbeeld Spotify. Via Airplay stuur je namelijk zo het geluid naar een televisie en/of versterker. Je koppelt simpelweg het iOS-apparaat met het wifi-netwerk van de Ezcast en verbindt de apparaten met elkaar. Start vervolgens de Spotify-app, klik op Airplay en kies Ezcast als bron.

Het geluid kun je naar de televisie streamen, maar ook naar een versterker. Daarmee is het mogelijk om, terwijl je blijft navigeren op je tablet, je favoriete nummers in uitstekende kwaliteit af te spelen. In de praktijk blijkt werkt dit prima, met vertragingen van niet meer dan één seconde. Ideaal voor op een verjaardag of feest. Enig nadeel: bezitters van een Android-smartphone of -tablet moeten voorlopig geduld hebben voor een dergelijke functie.

Goedkoop is duurkoop?

Ezcast review

Helaas zijn veel apps die de Chromecast wél ondersteunt, zoals de tv-streamingdienst Netflix, op het moment van schrijven nog niet beschikbaar voor de Ezcast. Volgens de makers komt daar spoedig wel verandering in. Tot die tijd is het aanbod dat de Chinese makers bieden karig. Daarbij komt dat de usb-stick een mindere kopie blijft van de Chromecast. Het geluid tijdens de mirror-functie liep bij onze test niet synchroon. De dlna-functie, een andere streamingfunctie, werkt gelukkig wel vloeiend en zonder haperingen of storingen.

Qua interface is het ook allemaal wat minder. De menu`s zien er relatief afgeraffeld uit en ogen goedkoop  vergeleken met de goed ontworpen en gelikte interface van de Chromecast. Dit zou niet eens zo erg zijn als ook het legale aanbod niet zo beperkt was. Natuurlijk zijn er manieren om meer content te verkrijgen, maar doorsnee gebruikers die geen zin hebben in technische handelingen, kunnen niet zoveel met de Ezcast. Voorlopig raden we dan ook aan om iets meer te betalen voor de échte Chromecast.

Meer lezen? Check onze uitgebreide Chromecast review en de beste Chromecast apps.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu