Motorola Edge 60 Pro review: een stap terug, twee stappen vooruit

29 mei 2025, 19:03
11 min leestijd
Motorola Edge 60 Pro review: een stap terug, twee stappen vooruit

Reviewscore

8

Prima specificaties in een stijlvol jasje: dat is de Motorola Edge 60 Pro in een notendop. Toch is de smartphone nogal een vreemde eend in de bijt en in deze review lees je waarom.

Lees verder na de advertentie.

Dit is de Motorola Edge 60 Pro review

De Motorola Edge 50 Pro was één van onze favoriete smartphones van 2024. Vooral vanwege het slanke ontwerp, de prima camera’s, het mooie scherm en supersnelle opladen. Perfect was de telefoon echter niet, want op de snelheid van de hardware en het updatebeleid was genoeg aan te merken.

Met de Edge 60 Pro lost Motorola deze problemen op, maar wel gedeeltelijk – en door een aantal concessies te doen. Daar staat tegenover dat de nieuwste Pro bij verschijning 100 euro goedkoper is en nu 599 euro kost. Dan moet de smartphone wel een goede deal zijn, toch?

Het reviewmodel van de Edge 60 Pro is ter beschikking gesteld door Motorola.

In het kort

De Motorola Edge 60 Pro is een luxe midranger met enkele trekjes van een vlaggenschip. Het toestel is goedkoper dan zijn voorganger en een stuk sneller, maar laat ook een fijne feature weg. Desondanks raden we de telefoon aan, al moet het updatebeleid anno 2025 wel écht beter.

Pluspunten

  • Lekker vlot in gebruik
  • Mooi ontwerp en scherm
  • Goede accuduur

Minpunten

  • Oplaadsnelheid is stap terug
  • Veel bloatware, updatebeleid kan beter
  • Moto AI voegt weinig toe

Camera’s

De Motorola Edge 60 Pro heeft een complete set camera’s. Naast een 50 megapixel-hoofdcamera, die is voorzien van optische beeldstabilisatie, is er ook een 10 megapixel-telelens aanwezig die 3x optisch kan inzoomen. Daar komen we zometeen op terug. De selfiecamera heeft een resolutie van 50 megapixel.

De grootste upgrade ten opzichte van de Edge 50 Pro zien we bij de groothoeklens. Die gaat van 13 naar 50 megapixel en vangt bovendien meer licht op. De foto’s die de groothoeklens maakt zijn netjes, al is er wel kleurverschil met de hoofdcamera. De kiekjes zijn iets donkerder. We zijn echter tevreden met de lens, al was die van de Edge 50 Pro niet per se slecht.

Motorola Edge 60 Pro review

Foto’s zijn iets minder scherp dan die van de hoofdcamera, al is er alsnog genoeg detail aanwezig. Aan de zijkanten zien we verder weinig vervorming en dat is mooi meegenomen. De groothoeklens fungeert tevens als macrocamera en dat doet ‘ie prima. Je kan simpel een scherpe close-up maken.

De hoofdcamera staat zijn mannetje. De foto’s die de lens maakt hebben genoeg detail, een fijn dynamisch bereik en zien er ook bij mindere lichtomstandigheden prima uit. Dit is gewoon een goede camera die in alle situaties een ruime voldoende scoort.

Dat kunnen we niet direct zeggen van de telelens, die zoals gezegd 3x optische zoom biedt. Bij genoeg daglicht kun je het beeld zonder problemen 3x (of iets meer) dichterbij halen voor een acceptabele foto. In het donker heeft de telelens het echter moeilijker.

Digitaal inzoomen kan zelfs helemaal tot 50x, maar dan blijft er erg weinig detail over. Zoom je in tot bijvoorbeeld 20x, dan ogen kiekjes op het eerste gezicht scherp, totdat je goed kijkt. Stiekem is het beeld dan toch wazig.

Ontwerp kan tegen een stootje

De Motorola Edge 60 Pro is een fraai vormgegeven smartphone. Het toestel heeft een scherm dat aan alle kanten een klein beetje afbuigt. Dat voegt functioneel niet veel toe, maar het ziet er stijlvol uit en het laat de Edge 60 Pro iets dunner aanvoelen. De telefoon is met 182 gram overigens ook niet erg zwaar.

Ook de achterkant ziet er netjes uit. De achterzijde heeft een neplederen afwerking, wat meer grip biedt maar ook ongevoelig is voor vingerafdrukken en vlekken. Mocht je toch bang zijn voor beschadigingen, dan kun je het meegeleverde hoesje gebruiken. Het scherm beschikt over een laagje Gorilla Glass 7i, om krasjes te voorkomen.

Motorola Edge 60 Pro review

De smartphone is in drie kleuren verkrijgbaar, waarbij wij de ‘Pantone Shadow’-versie hebben getest. De achterkant is groen/grijs en dat ziet er wel tof uit. Ook kun je kiezen voor een blauwe of paarse Edge 60 Pro, die minder neutraal oogt.

De Edge 60 Pro heeft zowel een IP68- als IP69-certificatie. Daardoor is de telefoon bestand tegen stof en water, maar zou je zelfs water onder hoge druk tegen de behuizing aan kunnen spuiten. Het toestel voldoet ook aan de zogeheten MIL-STD-810H-duurzaamheidsnormen, wat wil zeggen dat extreme temperaturen geen problemen moeten opleveren.

Gebogen scherm

Het scherm van de Motorola Edge 60 Pro is 6,7 inch groot en heeft een resolutie van 2712 bij 1220 pixels. Dat levert scherpe beelden op, waarbij het oled-paneel er ook voor zorgt dat kleuren fel ogen en zwart echt zwart is. De randen rondom het scherm zijn lekker dun en dat ziet er fraai uit.

Motorola Edge 60 Pro review

De maximale ververssnelheid van het scherm is 120Hz, wat een kleine downgrade is ten opzichte van de 144Hz van de Edge 50 Pro. Daar zul je in de praktijk echter niets van merken. 120Hz is immers ruim voldoende voor een vloeiende ervaring.

Het display haalt een piekhelderheid van 4500 nits, maar wel alleen voor korte tijd en op een klein gedeelte van het scherm. Gelukkig is het scherm ook bij dagelijks gebruik, als de zon fel schijnt, prima af te lezen. Ltpo-technologie, waarmee het display kan terugschakelen naar 1Hz om stroom te besparen, ontbreekt helaas.

(Gelukkig) veel sneller

De Edge 50 Pro van vorig jaar was niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse. De smartphone had een bescheiden Snapdragon 7 Gen 3-chip, die hooguit prima prestaties afleverde. De nieuwe Edge 60 Pro heeft een nieuwe processor in de vorm van de MediaTek Dimensity 8350 Extreme.

Het toestel voelt krachtiger aan dan zijn voorganger, draait Android vloeiend en heeft geen moeite met games en flink multitasken. Motorola heeft de Edge 60 Pro bovendien voorzien van een ruime 12GB aan werkgeheugen en 512GB aan opslagruimte. Dat maakt de smartphone lekker allround.

Motorola Edge 60 Pro review

De Motorola-telefoon heeft een optische vingerafdrukscanner onder het scherm. Die werkt prima en accuraat, maar is niet de snelste. Ook de stereospeakers vallen niet tegen, al klinkt het geluid wel schel als je op vol volume naar muziek luistert.

Hello UI, minder updates

Uit de doos draait de Edge 60 Pro op Android 15 met de Hello UI-software van Motorola. De schil lijkt op de standaardversie van Android, maar is helaas niet zo ‘schoon’ als voorheen. Allereerst staan er veel extra apps op het toestel, zoals een heel rits Moto-applicaties en meerdere games.

Ook is er een Nieuwsfeed als je het app-overzicht opent. Deze feed lijkt een beetje op Google Discover, maar werkt veel minder goed en hebben we daarom meteen uitgeschakeld. In de meegeleverde weer-app zijn advertenties te zien. Dat oogt toch een beetje slordig.

Net als de Edge 60 Fusion is de Edge 60 Pro uitgerust met Moto AI. Er is zelfs een fysiek knopje aan de linker zijkant aanwezig om de AI-functies van Motorola te activeren. Zo kun je met ‘Niet vergeten’ screenshots, foto’s en tekstnotities in een aparte app bewaren, zodat je geen belangrijke info kwijtraakt.

Motorola Edge 60 Pro review

Verder kun je meldingen laten samenvatten, afbeeldingen genereren en afspeellijsten maken. Het probleem is echter dat Moto AI op dit moment nogal beperkt is. Het samenvatten van notificaties werkt bijvoorbeeld niet vlekkeloos en je kan alleen playlists maken met Amazon Music.

Moto AI werkt daarnaast niet volledig in het Nederlands en is duidelijk nog niet af. We vinden het daarom jammer dat je de ‘AI-toets’, zoals Motorola het fysieke knopje noemt, niet voor een andere app of actie kan gebruiken.

Het updatebeleid is helaas niet denderend. De Edge 60 Pro krijgt drie Android-upgrades en vier jaar beveiligingspatches. Van een telefoon met een adviesprijs van 599 euro mag je anno 2025 meer verwachten. Zeker als je bedenkt dat er tegenwoordig goedkopere telefoons zijn die langer updates ontvangen.

Batterij en opladen

Bij de accu van de Edge 60 Pro zien we een toffe vernieuwing. Het toestel heeft een batterij van maar liefst 6000 mAh, wat een flinke stap vooruit is ten opzichte van de bescheiden 4500 mAh-accu in de Edge 50 Pro. En dat terwijl de smartphone even dun (8,2 millimeter) is gebleven.

Motorola krijgt dit voor elkaar door een silicium-koolstof-batterij in de Edge 60 Pro te stoppen. Dit nieuwe type accu heeft een hogere energiedichtheid en houdt meer energie vast in dezelfde grootte. Zo past er ook in een dunne telefoon een lekker grote accu.

Motorola Edge 60 Pro review

De accuduur van de Motorola Edge 60 Pro is ronduit uitstekend. Het toestel haalt probleemloos het einde van de dag en vaak zit er nog veel meer in de tank. Tijdens onze testperiode hebben we ook twee dagen zonder opladen met de telefoon rondgelopen. Erg netjes dus.

Snelladen doet de Edge 60 Pro met maximaal 90 watt. Dat is best netjes, maar het is een downgrade ten opzichte van de Edge 50 Pro. Die ondersteunt laden met 125 watt (!), waardoor je ‘m binnen 20 minuten helemaal kan vullen. De nieuwste Pro heeft 30 minuten meer nodig – en dat is dus een fors verschil.

Ook draadloos laden gaat een stuk langzamer. Waar de Edge 50 Pro van vorig jaar een snelheid van 50 watt aantikte, is dit bij de nieuwste telefoon slechts 15 watt. Jammer, al hebben we hier zelf weinig van gemerkt, aangezien we het toestel alleen ‘s nachts op een draadloze lader hebben gelegd.

Conclusie Motorola Edge 60 Pro review

Waar we vorig jaar behoorlijk positief over de Motorola Edge 50 Pro waren, zijn we ook enthousiast over zijn opvolger. Wel heeft het nieuwe toestel duidelijkere minpunten. Zo is de software fijn in gebruik, maar is er bloatware aanwezig, valt Moto AI tegen en is het updatebeleid niet geweldig.

Ook is het jammer dat misschien wel de fijnste feature van de vorige Edge, het écht supersnelle opladen, is verdwenen. Dat is geen dealbreaker, want je krijgt er een enorme batterij voor terug. Net zo belangrijk is dat de Edge 60 Pro beduidend sneller aanvoelt.

Al met al zijn er dus nog wel verbeterpunten, maar dat neemt niet weg dat de Edge 60 Pro een fijne middenklasser is die behoorlijk allround aanvoelt. Dat maakt de telefoon een prima keuze, zeker omdat ‘ie al iets goedkoper is geworden.

Motorola Edge 60 Pro kopen

Ben je van plan om de Motorola Edge 60 Pro in huis te halen? De smartphone heeft een adviesprijs van 599 euro. Maar, goed nieuws: hij is al in prijs gedaald, waardoor je € 479,- betaalt. Je kiest uit drie kleuren: grijs/groen, blauw en paars. Uiteraard is het ook mogelijk om de Edge 60 Pro met een abonnement aan te schaffen.

Motorola Edge 60 Pro

Motorola Edge 60 Pro prijzen vergelijken

Bekijk product

Met abonnement

€ 23,50 p/m

Bekijk abo

Los nieuw

€ 479,-

Bekijk prijzen

Alternatieven

Samsung Galaxy S25

Het is niet helemaal eerlijk om de Motorola Edge 60 Pro met de Samsung Galaxy S25, maar met een prijs van € 624,- is de Samsung niet eens zo heel veel duurder dan de Motorola-telefoon. Je krijgt dan wel een écht vlaggenschip, met de snelste hardware van dit moment en het beste updatebeleid.

Daar staat wel tegenover dat de accuduur van de S25 tegenvalt. Waar je bij de Edge 60 Pro er wel op kan vertrouwen dat ‘ie het einde van de dag haalt, is dat bij de Galaxy S25 lang niet altijd het geval.

Samsung Galaxy S24 FE

De Galaxy S24 FE van Samsung heeft daarentegen wél een goede accuduur en is bovendien een stuk goedkoper. De camera’s leveren prima foto’s af en de Fan Edition krijgt nog jarenlang updates. Het toestel voelt echter minder luxe aan, is zwaarder en ziet er door de dikkere schermranden minder fraai uit. De Galaxy S24 FE kost nu € 444,-.

Nothing Phone (3a) en (3a Pro review
De Nothing Phone (3a) Pro

Nothing Phone (3a) Pro

Een ander goed alternatief voor de Motorola Edge 60 Pro is de Nothing Phone (3a) Pro. De smartphone, die € 419,- kost, ziet er door de achterkant uniek uit en heeft een daarnaast een goed scherm met dunne randen. Op cameragebied lijken de telefoons op elkaar, al heeft de Phone (3a) Pro zelfs een periscopische zoomlens. De groothoeklens van de Edge 60 Pro is daarentegen beter.

OnePlus 13R

Tot slot willen we de OnePlus 13R noemen. De smartphone heeft een iets groter 6,78 inch-scherm, een mooi design en – net als de Moto – een 6000 mAh-accu die lekker lang meegaat. Het updatebeleid is beter: de 13R krijgt vier grote Android-upgrades en zes jaar lang beveiligingspatches. De camera’s vallen helaas een beetje tegen. Je koopt de OnePlus 13R voor € 549,-.

Reviews op Android Planet

Op Android Planet testen we het hele jaar door de nieuwste smartphones, van budgettoestellen tot telefoons die 1000 euro (of zelfs meer) kosten. Dit doen we met een team van redacteurs dat al jaren in de ‘smartphonewereld’ actief is en al heel wat telefoons voorbij heeft zien komen – én dus heeft getest. We beschikken over de nodige ervaring.

De reviews stellen we – net als alle andere content op de website – met veel tijd, zorg en aandacht samen. Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone kan verwachten en wat de belangrijkste plus- en minpunten zijn.

In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is. De smartphones die we testen gebruiken we minimaal een week als daily driver. Hierdoor weten we precies hoe de nieuwste telefoons in de praktijk bevallen.

Lees meer reviews:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola Edge 60 Pro
Motorola Edge 60 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu