De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Motorola Moto E Review: budgetsmartphone doet veel concessies

Gijs Ettes
3 juli 2014, 19:15
6 min leestijd
Motorola Moto E Review: budgetsmartphone doet veel concessies

Reviewscore

7

Stiekem hebben we best uitgekeken naar Motorola’s nieuwe budgettelefoon. Niet omdat de Motorola Moto E iets bijzonders kan of er speciaal uitziet, maar toch voornamelijk vanwege de prijs. Voor iets meer dan 100 euro krijg je immers een spatwaterbestendige smartphone met de laatste versie van Android en best redelijke specs. Toch lijkt het erop dat Motorola een behoorlijk aantal concessies heeft moeten doen om de prijs zo laag te houden. In deze Moto E review lichten we ze uit.

Lees verder na de advertentie.

Moto E videoreview

Liever eerst onze videoreview zien van de Moto E? Check hieronder onze eerste indruk:
http://youtu.be/-J6BY-K4nKU

Design: dik en zwaar

motorola moto e review

Wat betreft design wordt het niet saaier dan de Moto E. Het toestel heeft wat weg van de Moto G die Motorola eind vorig jaar uitbracht en ook die telefoon verdient niet de schoonheidsprijs. De Moto E is vrijwel even groot en zwaar als de Moto G, maar heeft een kleiner scherm en is wat dikker. Het gewicht is met 142 gram erg hoog, waardoor je nog meer het gevoel krijgt dat je een goedkope telefoon in je handen houdt.

Die goedkope uitstraling wordt versterkt door de kitscherige metaalkleurige strips boven en onder het display. Een frontcamera ontbreekt, maar wel is – op het witte model althans – de lichtsensor duidelijk te onderscheiden. Aan de achterzijde bevinden zich alleen de camera (zonder flitser) en het logo van Motorola. De achterklep is te verwijderen, zodat je een simkaart en geheugenkaart kunt invoeren. De accu is helaas niet te vervangen.

moto e review

Het grootste nadeel van de behuizing is echter de speling die zit tussen de achterklep en de rest van de telefoon. Bij normaal gebruik – en niet alleen bij ons testmodel – voel je de achterklep schuiven en kraken en dat voorspelt weinig goeds voor de toekomst. De Moto E mag dan zo zwaar en solide aanvoelen als een steen, de afwerking is matig.

Scherm: krappe voldoende

Het display van de Moto E is met 4,3 inch iets kleiner dan dat van de Moto G en heeft een lagere resolutie van 960 bij 540 pixels. Het verschil met 720p of 1080p is merkbaar, maar de pixeldichtheid is wat ons betreft ruim voldoende met 256 ppi. Je moet goed kijken om afzonderlijke pixels te onderscheiden en over het algemeen oogt de interface scherp genoeg.

De kijkhoeken zijn redelijk goed, maar met de helderheid is het minder goed gesteld. Zelfs als je deze op maximaal instelt, is het display moeilijk afleesbaar in de buitenlucht door de enorme spiegeling. Binnenshuis heb je hier minder last van. Fijn voor actieve (of onhandige) gebruikers is het feit dat Motorola de voorzijde heeft voorzien van een beschermende laag Gorilla Glass 3. Daarnaast is het toestel spatwaterbestendig, al heeft het geen IP-certificering.

moto e review

Hard- en software

De Moto E wordt aangedreven door een Snapdragon 200-chip met twee Cortex A7-kernen die draaien op een maximale kloksnelheid van 1,2GHz. De chip wordt bijgestaan door een Adreno 302-gpu en 1GB aan werkgeheugen. Met die specs voldoet de Moto E aan de minimale systeemeisen van Android 4.4 (KitKat) en in gebruik voelt de telefoon vlot aan. Tuurlijk, bij het openen van de browser en het installeren en opstarten van apps moet je zo nu en dan wat langer wachten, maar storend wordt het nergens. Het ontgrendelen van de telefoon en het wisselen van homescreens gaat soepel, wat mede te danken is aan het feit dat de Moto E niet is voorzien van een zware skin.

Het toestel draait namelijk op een pure versie van Android, met alleen alle belangrijke Google-apps en widgets. Het lijkt misschien wat saai, maar het scheelt dat je niet eerst aan de slag hoeft om alle bloatware te verwijderen. Helaas heeft de Moto E slechts 4GB aan opslagruimte, waarvan voor de gebruiker nog slecht 1,5GB over blijft. De opslagruimte uitbreiden met een micro-sd-kaart is essentieel als je ook nog foto’s en video’s wilt maken.

Gezien de prijs zijn de prestaties die de Moto E biedt echter ruim voldoende. Je moet er niet heftig mee gaan gamen, maar met de meeste apps en taken heeft het toestel geen moeite.

Camera en accuduur

Een frontcamera en flitser zijn gesneuveld bij de Moto E, waardoor we het moeten doen met 5-megapixel-camera aan de achterzijde. De kwaliteit hiervan laat te wensen over. Vooral in situaties met weinig licht of bewolking is er in foto’s veel ruis zichtbaar en maar weinig detail. Autofocus ontbreekt; als je in de camera-app op het beeld tikt, wordt direct een foto gemaakt. Objecten scherp van dichtbij fotograferen is daardoor onmogelijk. Ook de kwaliteit van video’s (met een maximale resolutie van 854 bij 480 pixels) is matig. Ze ogen vloeiend, maar tegelijkertijd erg donker en onscherp.

De accu heeft met 1980 mAh behoorlijk wat power voor een budgetsmartphone, maar wil je er langer dan een dag gebruik van maken, dan moet je het rustig aan doen. Wij hadden na 24 uur gebruik nog zo’n 20 procent batterij over, maar ga je tussendoor ook nog video’s bekijken en veel browsen, dan is het einde sneller in zicht. Een spaarstand is er helaas niet, dus je zult verbindingen (wifi, bluetooth, gps) moeten uitschakelen om de accuduur op te rekken.

Conclusie Motorola Moto E review

Onze ervaring met de Moto E is erg wisselend. Aan de ene kant heeft het toestel een lage adviesprijs, behoorlijke prestaties en een stockversie van Android die snel en soepel werkt. Aan de andere kant is de afwerking ondermaats en hetzelfde geldt voor de camera en – in mindere mate – het scherm. In onze ogen heeft Motorola te veel concessies gedaan en dan met name op het gebied van de behuizing. Een smartphone met een achterklep die schuift en kraakt, voelt alles behalve prettig in de hand. Ons advies: besteed liever een paar tientjes meer aan de uitstekende Motorola Moto G.

Motorola Moto E 2015: met groter scherm én 4G

motorola moto e 2015 review

De nieuwe Moto E heeft een groter scherm en – in tegenstelling tot zijn voorganger – ondersteuning voor 4G. Ook is er nu een vga-frontcamera aanwezig en standaard Android 5.0 Lollipop. De camera is uiterst geschikt voor het schieten van selfies; door twee keer met het toestel te schudden, activeer je hem. Als je vervolgens nog een keer schud, wissel je naar de selfiecamera. Aan de achterzijde is een 5 megapixel-camera te vinden en het toestel wordt aangedreven door een 64-bit quadcore-processor (Qualcomm Snapdragon 410) en 1GB aan werkgeheugen.

Wel heeft de accu van de nieuwe Moto E een upgrade gekregen. Deze heeft nu 2390 in plaats van 1980 mAh. Het budgettoestel moet daarmee minstens een dag vooruit kunnen op één acculading. Daarnaast zijn er apart verkrijgbare Motorola Bands en Grip Shell-hoesjes waarmee je de smartphone kunt personaliseren. De opslagruimte bedraagt 8GB en uitbreidbaar.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola Moto E
Motorola Moto E

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu