De Motorola Razr 60 Ultra heeft alles wat zijn voorganger miste en meer. We vertellen je graag alles over de voor- en nadelen, dus lees verder.
Lees verder na de advertentie.
Dit is de Motorola Razr 60 Ultra review
Motorola richt zich inmiddels al vijf jaar op het vouwbare smartphonesegment. De iconische Razr-naam staat bekend vanwege de klaptelefoons die de afgelopen jaren enorm zijn gemoderniseerd. Nu is het aan de Razr 60 Ultra, het ultieme topmodel, om zijn plaats te nemen binnen de groeiende flip-smartphonemarkt.
Met een adviesprijs van 1299 euro is hij 100 euro duurder dan zijn voorganger. Wat maakt de smartphone die meerprijs waard? Op papier is er enorm veel veranderd, dus laten we kijken hoe het in de praktijk bevalt. Dit is de Motorola Razr 60 Ultra review.
Dit lees je in de Motorola Razr 60 Ultra review
Motorola Razr 60 Ultra in het kort
Wie serieus overweegt een vouwtelefoon te kopen, maar voor zo’n afwijkende behuizing niet wil inleveren op specificaties moet de Motorola Razr 60 Ultra zeker overwegen. De telefoon doet bijna alles beter dan de concurrentie en pakt de minpunten van zijn voorganger aan.
Pluspunten
Minpunten
Eindelijk de “juiste” camera’s aan boord
Waar Motorola vorig jaar alleen de reguliere Razr 50 voorzag van een groothoeklens, is die dit jaar ook op de Ultra aanwezig. Daarvoor laat de fabrikant de optische telelens achterwege, al voegde die met een vergroting van 2x niet erg veel toe. We vinden deze set-up een stuk logischer, met een hoofdcamera en groothoeklens. Deze lenzen en de selfiecamera hebben een resolutie van 50 megapixel.

Motorola stelt haar schermkleuren graag erg verzadigd in. Daardoor lijken foto’s (als je ze terugkijkt op je smartphone) altijd erg kleurrijk, al neemt dat af op andere apparaten. Bij de hoofdcamera valt dit het meest op, die lens legt ook erg veel contrast vast in afbeeldingen.
Dat ziet er op een heldere dag mooi gebalanceerd uit, maar kan in de avonden zorgen voor te donkere plaatjes. Over het algemeen doet de hdr-belichting goed zijn werk voor heldere en realistisch belichte resultaten.




De groothoeklens komt qua kleuren goed overeen met de hoofdcamera, maar wat de kwaliteit betreft loopt ‘ie iets achter. Randen van voorwerpen of personen ogen zachter en ook is de AI-verscherping soms erg opvallend.
Bij het unieke uitgezoomde perspectief komt ook vervorming kijken, die aan de randen erg opvallend is, mits deze achteraf niet automatisch door telefoon wordt verwijderd.




Video’s schiet de hoofdcamera in maximaal 8K-kwaliteit, al is dat met maar 30 beelden per seconde. Toegankelijker is de 4K-modus die Dolby Vision HDR ondersteunt. Daarmee zien video’s er op ondersteunde schermen erg levendig en kleurrijk uit.
Natuurlijk biedt het vouwbare ontwerp van deze telefoon camerafuncties die je niet op een regulier toestel ziet. Zo kijken de mensen van wie je een foto maakt rechtstreeks mee via het cover screen, draai je het scherm en de telefoon 90 graden voor een camcorder-modus en start je opnames met handgebaren.
Betere schermen in dezelfde behuizing
Leg je de Razr 60 Ultra naast de Razr 50 Ultra, dan lijkt er op het eerste gezicht weinig veranderd. De telefoon is even groot, heeft dezelfde afgeronde zijkanten en over het algemeen gebruikt Motorola dezelfde ontwerpstijl. Wel nieuw zijn de kleuren en deze houten uitvoering die wij hebben getest. Dat ziet er geinig uit, al is dat natuurlijk persoonlijk.
Ook is er een nieuwe knop aanwezig, speciaal voor AI. Deze knop zit niet in de weg, maar valt daardoor ook helemaal niet op. Wie de Moto AI-functies niet of nauwelijks gebruikt, gaat deze knop ook niet vaak aanraken.

Daarnaast is de IP-rating van de behuizing verbeterd van IPX8 (dus niet beschermd tegen stof) naar IP48 (beschermd tegen stof met een grootte van minimaal 1 millimeter). Dat is fijn om te hebben en zien we niet vaak op vouwtelefoons.
Zijnde een fliptelefoon heeft de Razr twee schermen aan boord. Het vouwbare hoofdscherm van 7 inch ziet er weer prachtig uit. Zoals gezegd verhoogt Motorola de kleurenintensiteit van het scherm. Dat oogt leuk, maar is ook terug te schroeven via de instellingen voor een meer realistisch plaatje.

De resolutie van het amoled-paneel is verhoogd naar 2912 bij 1224 pixels en ook de maximale helderheid is gestegen van 3000 naar 4500(!) nits. Bij gebruik in fel zonlicht is de telefoon zeker goed af te lezen, al is de vouw in het scherm nog altijd duidelijk te zien.
Ook de vernieuwing van het buitenste scherm zit ‘m in de details. Het gaat wederom om een 4 inch-amoled-scherm die rondom de camera’s loopt. De resolutie blijft hetzelfde, al is de helderheid verhoogt naar 3000 nits (dat was 2400 nits). Al met al valt er weinig over de telefoon te klagen; hij voelt premium aan en ziet er ook zeker zo uit.
Beste hardware en unieke software
Zeg je Android-vlaggenschip, dan zeg je Snapdragon 8 Elite. Die chip draait sinds eind 2024 in de meeste high-enders, zo ook deze Motorola. Dat is goed nieuws, want hiermee is de Razr zonder twijfel een snelheidsmonster. Dat komt van pas bij gaming en zwaardere processen, zoals kunstmatige intelligentie.
Ook opvallend: de Razr komt standaard met 16GB aan werkgeheugen en heeft minimaal 512GB aan opslagruimte aan boord. Wie daar niet genoeg aan heeft, kan kiezen voor 1TB. Qua updatebeleid hangt Motorola wel onderaan de ranglijsten. De fabrikant belooft vier jaar aan beveiligingsupdates, wat relatief kort is vergeleken met andere merken die tot zeven jaar bieden.

De software op de telefoon zit vol met AI. Motorola voorziet Android 15 van haar eigen Hello UI, met Moto AI ingebouwd. Dit beperkt zich niet alleen tot Googles Circle to Search en AI-assistent Gemini. Nee, Motorola biedt een ruime hoeveelheid aan eigen AI-functies.
Het Moto AI-menu verschijnt zodra je de zoekbalk in de app-lade opent of de speciale AI-knop indrukt. In de pop-up zoek je slim door documenten en apps van je telefoon, vraag je om een AI-overzicht van je meldingen en het laatste nieuws, neem je snel spraakmemo’s op en laat je de AI meeluisteren om vervolgens een samenvatting van een gesprek te krijgen.



Het is een flinke lijst en nog lang niet alles, al wist de AI zich tijdens onze testperiode nog niet in ons dagelijkse ritme te plaatsen. Sommige functies werken simpelweg te beperkt of niet goed in het Nederlands. Het zoekmenu zelf heeft ook niet de fijnste gebruikerservaring. Voor specifieke use cases kan de AI bruikbaar zijn, maar voor de menigte zal het niet veel toevoegen.
Wat de telefoon softwarematig beter onderscheidt, is de bruikbaarheid van het tweede scherm. Je bepaalt zelf welke app je hier wel of niet op wil kunnen openen, wat afleiding van je telefoon redelijk tegengaat.
Op batterij en laden is niet bespaard
Zoals gezegd behoudt de Motorola Razr 60 Ultra praktisch dezelfde behuizing als zijn voorganger. En juist daarom is het extra indrukwekkend hoe groot de batterij is. Met een capaciteit van 4700 mAh is de accu 700 mAh groter dan bij de voorganger, maar zonder het gebruik van nieuwe silicium koolstof-batterijtechnieken.
Waar Motorola de ruimte voor een grotere accu vandaan heeft weten te halen, is ons onduidelijk, maar een welkome verbetering is het zeker. Het vertaalt zich duidelijk in de praktische batterijduur. Er was geen moment dat we batterij te kort kwamen, met tussen de 30 en 40 procent accusap over aan het einde van de dag.

Game je vaak of maak je gedurende de hele dag foto’s en video’s? Dan zal de batterij sneller leeg gaan. Maar, in combinatie met de energiezuinige Snapdragon-chip biedt de Razr 60 Ultra een ijzersterke batterijduur, zeker voor de gemiddelde gebruiker.
Ook uitstekend zijn de laadsnelheden op de Razr. Met 68 watt bedraad laden is de telefoon in zo’n 45 minuten weer helemaal vol, wat sneller is dan vrijwel iedere andere fliptelefoon op de markt. Draadloos gaat het met 15 watt en daarmee kost opladen bijna twee uur.
Conclusie Motorola Razr 60 Ultra review
Motorola heeft de Razr 60 Ultra eindelijk echt ultra gemaakt. Waar de reguliere versie vorig jaar niet per se onderdeed aan het toptoestel, heeft deze Ultra vrijwel alles wat je van een premium telefoon mag verwachten: de snelste chip, veel werkgeheugen, een hoofd- en groothoekcamera, prachtige schermen en een flinke batterij die snel oplaadt.
Natuurlijk ontbreekt er een optische telelens en lijkt het toestel wel erg op zijn voorganger. Ook is de software niet baanbrekend en is het updatebeleid van vier jaar relatief kort. Vooral dat laatste kan een deal breaker zijn, mocht je langer met de telefoon doorwillen. De andere nadelen zijn slechts minimaal ten opzicht van het totaalpakket van de Motorola Razr 60 Ultra.
Motorola Razr 60 Ultra kopen
Ben je enthousiast over de Razr 60 Ultra en overweeg je hem in huis te halen? Vind dan de laagste prijs hieronder. Daar scoor je hem goedkoper van de adviesprijs van 1299 euro.

Motorola Razr 60 Ultra prijzen vergelijken
Bekijk productMotorola Razr 60 Ultra alternatieven
Motorola Razr 60
Spreekt de Razr-stijl van Motorola je wel aan, maar hoef je geen topspecifcaties? Overweeg dan eens de Razr 60, het instapmodel van dit jaar. De camera’s zijn van lagere kwaliteit, maar schieten nog prima plaatjes, de batterij is iets kleiner en laadt langzamer op en de chip is minder krachtig, al zul je dat bij dagelijks gebruik niet merken.
Wat je wel merkt, is de lagere prijs van momenteel Niet leverbaar.

Motorola Razr 50
De Motorola Razr 50 van vorig jaar is ook nog steeds een prima keuze. Hij heeft een groot tweede scherm, net als de Razr 60. Qua chip is ‘ie vooral bedoeld voor dagelijks gemiddeld gebruik en ook de camera’s zijn voor de meeste situaties voldoende, maar niet de beste van het beste.
Check vooral hoe lang je met de telefoon door wil, want het updatebeleid loopt sneller af. Je haalt hem nu voor € 499,- in huis.
Samsung Galaxy Z Flip 6
Liever een smartphone met gegarandeerde lange ondersteuning? Bekijk dan de Galaxy Z Flip 6 van Samsung, want die wordt nog tot 2031 geüpdatet. De fabrikant brengt ook al jaren vouwtelefoons op de markt en de Flip 6 kan veel wat de Motorola ook kan.
Let wel op de batterijduur en bruikbaarheid van het tweede scherm. Voor € 766,- kan hij van jou zijn.

Reviews op Android Planet
Op Android Planet testen we het hele jaar door de nieuwste smartphones, van budgettoestellen tot telefoons die 1000 euro (of zelfs meer) kosten. Dit doen we met een team van redacteurs dat al jaren in de ‘smartphonewereld’ actief is en al heel wat telefoons voorbij heeft zien komen – én dus heeft getest. We beschikken over de nodige ervaring.
De reviews stellen we – net als alle andere content op de website – met veel tijd, zorg en aandacht samen. Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone kan verwachten en wat de belangrijkste plus- en minpunten zijn.
In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is. De smartphones die we testen gebruiken we minimaal een week als daily driver. Hierdoor weten we precies hoe de nieuwste telefoons in de praktijk bevallen.
Lees meer reviews:
- OnePlus Pad 3 review: krachtpatser met weinig concessies (5 jun)
- Motorola Razr 60 Ultra review: de beste flip-telefoon op de markt (3 jun)
- Motorola Edge 60 Pro review: een stap terug, twee stappen vooruit (29 mei)
- Samsung Galaxy S25 Edge review: lekker dun, vervelend duur (28 mei)
- Samsung Galaxy A26 review: budgettelefoon valt tussen wal en schip (24 apr)