De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Nest Protect Review: rookmelder is sexy, slim en veilig

Gijs Ettes
24 maart 2015, 19:07
5 min leestijd
Nest Protect Review: rookmelder is sexy, slim en veilig

Reviewscore

8

Naast een slimme thermostaat heeft Nest ook een rookmelder ontwikkeld, die  is te verbinden met wifi en voorzien is van een aantal handige functies.  Maar is hij zijn fikse aanschafprijs waard?

Lees verder na de advertentie.

Nest Protect: slimste rookmelder van dit moment

Thermostaten en rookmelders zijn nou niet bepaald de meest sexy apparaten in je huishouden. Dat weerhoudt  Nest er echter niet van om eigen, slimmere versies van de  apparaten uit te brengen. Eerder wierpen we in onze Nest review al een uitgebreide blik op de zelflerende thermostaat en in dit artikel richten  we ons op de rookmelder van Nest, die voluit Nest Protect: Smoke + Carbon Monoxide heet.

nest protect review

Net als de Nest thermostaat is de rookmelder slim, gemakkelijk te installeren en te bedienen met een app (later meer daarover). Het apparaat detecteert niet alleen rookvorming en brand in je huis is, maar komt ook in actie als het koolmonoxideniveau te hoog is.

De Protect is er in twee versies: eentje die bekabeld is en een variant die werkt met zes AA-batterijen. Wij hebben laatstgenoemde getest, die met een setje batterijen zo’n vijf jaar vooruit kan. In het bekabelde model kun je ook drie batterijen plaatsen, die in het geval van stroomuitval gebruikt worden.

Design en installatie

In tegenstelling tot de meeste rookmelders is de Nest Protect rechthoekig en voorzien van een fraai en degelijk design waar duidelijk over is nagedacht. Hij is wat groter dan de meeste rookmelders (134 bij 134 bij 41 millimeter, 352 gram), maar misstaat zeker niet  in het  interieur van de doorsnee  gadgetfan.

In het midden van de rookmelder vind je een ring met het logo van Nest. De ring kan oplichten en van kleur veranderen.  Normaal gesproken is hij  groen, om aan te geven dat er niets aan de hand is. Bij een technisch probleem wordt de ring geel en tijdens een alarm kleurt hij rood. Met blauw geeft de ring een statusupdate aan. Overigens is het licht om energie te besparen enkel ingeschakeld als je in de buurt bent.

nest rookmelder review

Het apparaat heeft een ingebouwde bewegingsdetector en een lampje dat ‘s nachts aanspringt als je in het donker de weg naar het toilet probeert te vinden. Deze zogenoemde Lichtpad-functie is echter ook uit te schakelen. Een ander voordeel van de bewegingsdetector is dat je met je hand kunt zwaaien om een alarm uit te schakelen. Handig als je – zoals ondergetekende – een ladder nodig hebt om je plafond te bereiken.

De grote ring fungeert overigens ook als knop die je kunt indrukken.  Je hoort dan een vriendelijke stem die je vertelt wat de status van de Nest Protect is. Druk je nog een keer op de knop, dan voert de rookmelder een controletest uit.

De rookmelder kan  je met een alarm, licht en een vriendelijke stem waarschuwen

De installatie van de Nest Protect kan niet simpeler. Na het downloaden van de Nest-app voor Android (die ook werkt met de thermostaat van Nest) is het een kwestie van de rookmelder aanmelden door de (QR-)code achterop te scannen. Vervolgens geef je aan in welke ruimte de melder hangt (bijvoorbeeld in je slaapkamer, gang of woonkamer) en verbind je hem met je wifi-netwerk. Vanuit de app kun je noodnummers instellen van bekenden, de lokale politie of de brandweer. De rookmelder is overigens ook via een webinterface te benaderen.

Android-app en gebruik

De installatie van de Nest Protect is als gezegd enorm eenvoudig en hetzelfde geldt voor de applicatie en het gebruik van de rookmelder. De Android-app toont de belangrijkste statusmeldingen (zoals de laatste controletest) en de geschiedenis van de rookmelder. Ook kun je de resterende accuduur checken en aangeven in welke situaties de verlichting van de Protect aanspringt. Aanpassingen in de app worden één keer per dag doorgevoerd om energie te besparen.

nest rookmelder review

Verder kun je de taal van de gesproken stem aanpassen (naar het Nederlands, Frans of Engels) en de helderheid van de lamp instellen. Uiteraard heeft dit laatste effect op de accuduur van de rookmelder. De rookmelder heeft ook ‘Stoomcontrole’ waardoor hij het verschil tussen stoom van een douche en de rook van een brand kan onderscheiden. Dat scheelt een hoop valse alarmen als de rookmelder in de buurt van je badkamer hangt.

Handig is dat de Nest Protect kan samenwerken met de slimme thermostaat van Nest. Meet de rookmelder een teveel aan  koolmonoxide dan kan Nest automatisch je verwarming uitschakelen. Ook een koppeling met de wifi-beveiligingscamera van Dropcam is te maken, maar dit hebben we nog niet kunnen testen.

Conclusie Nest Protect review

De Nest Protect  zul je niet dagelijks gebruiken, maar het apparaat geeft een veilig gevoel en biedt een aantal voordelen ten opzichte van standaard rookmelders. De Protect is gemakkelijk in te stellen en te beheren en werkt prima samen met de thermostaat van Nest. Ook het lampje en de bewegingsdetector zijn erg handig, al kunnen we ons voorstellen dat het gebruik ervan een negatieve invloed heeft op de accuduur. Met een adviesprijs van 109 euro is de Nest Protect wel flink aan de prijs en met veel andere apparaten dan de thermostaat van Nest kan hij nog niet samenwerken. Wanneer hier verandering in komt, neemt de meerwaarde van het apparaat pas echt toe.

Nest Protect kopen

WinkelVerzendingPrijs
iCentreGratis thuisbezorgd€109,-Bekijken
DixonsAlleen af te halen€109,-Bekijken
MediamarktGratis thuisbezorgd€109,-Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu