De Nexus Player is Googles eerste settopbox met Android TV, het nieuwe besturingssysteem voor tv’s dat is gebaseerd op Android. Gaat het de internetgigant deze keer wel lukken om de huiskamer te veroveren?
Lees verder na de advertentie.
De huiskamer blijft een belangrijke ruimte voor Google. Zo heeft het bedrijf de afgelopen jaren op verschillende manieren geprobeerd om software voor tv’s te ontwikkelen. Google begon met Google TV, dat op verschillende apparaten beschikbaar kwam maar telkens flopte door slechte hardware en nog slechtere software. Toen kwam de goedkope Chromecast, de populaire hdmi-stick waar je vanaf je smartphone content naar kunt versturen, en die zorgde voor een opleving; Google kon wél succes boeken in de huiskamer. Maar een echte doorbraak bleef uit.
Om die doorbraak toch te forceren en meer aanwezig te zijn in de woonkamer, onthulde Google vorig jaar tijdens de ontwikkelaarsconferentie Android TV. Dit is de opvolger van Google TV en wordt gebruikt in tv’s, zoals die van Philips, of in settopboxen. Laatstgenoemde zijn apparaatjes die je via hdmi kunt aansluiten op de tv om op die manier jouw tv slim te maken of van een nieuw besturingssysteem te voorzien. De Nexus Player is vanaf eind maart 2015 te koop geselecteerde landen en daarmee Googles eerste en officiële settopbox met Android TV. Het apparaat is gemaakt door Asus, die al eerder de Nexus 7 fabriceerde.
Design en afstandsbediening
Kenmerkend aan de Nexus Player is zijn sobere design, dat vaker voorkomt bij Nexus-apparaten. Neem bijvoorbeeld de Nexus 7 of Nexus 5, die van een matte kleur zwart zijn voorzien en vooral niet te veel willen opvallen. Zo ook de Nexus Player. Het ronde en platte apparaat met een diameter van 12 centimeter heeft iets weg van een grote ijshockeypuck. Er is ook geen opvallende led-verlichting of andere poespas, waardoor het apparaat niet de aandacht trekt als je ‘m onder de tv plaatst.
Aan de onderkant van de Nexus Player vind je de powerknop – normaliter staat het apparaat altijd in standby-modus en kan deze snel worden hervat als het gekoppelde hdmi-kanaal wordt geactiveerd – en ingangen voor micro-usb-, hdmi en de poweradapter. De zijkant van de Nexus Player glimt een beetje, waardoor ‘ie wat sneller stof en vingerafdrukken vertoont. Het was fraaier geweest als Google en Asus ‘m helemaal mat hadden gemaakt.
De Nexus Player wordt vanuit de doos geleverd met een powerkabel en Engelse of Amerikaanse stekker, afhankelijk van waar je het apparaat hebt gekocht. Een Nederlandse versie is op moment van schrijven niet beschikbaar in Nederland. Zorg er dus voor dat, indien je ‘m koopt, je wel een opzetstuk hebt om de stekker in de Europese stopcontacten te steken.
De settopbox wordt aangestuurd door een 1,8GHz quadcore-processor (Intel Atom), heeft 1GB aan werkgeheugen en 8GB aan opslagruimte. Van die 8GB is ongeveer 5GB beschikbaar voor de installatie van apps. En dat is niet veel, ondanks dat je de meeste content streamt in plaats van downloadt. Zo nemen sommige games toch al snel zo’n 1GB, waardoor het beschikbare aantal GB’s snel afneemt.
Het besturen van de Nexus Player gaat middels de bijgeleverde afstandsbediening. Het kleine apparaatje is gemaakt van plastic en weegt weinig, maar voelt tegelijkertijd ook niet heel stevig aan. De afstandsbediening lijkt een beetje te zijn gebaseerd op die van de Apple TV, alleen dan zonder aanrakingsgevoelig scrollwiel of design van aluminium.
Aan de bovenkant van de afstandsbediening is een knop voor de spraakherkenning te vinden. Hiermee kun je via de geïntegreerde microfoon spraakopdrachten inspreken om snel naar apps, games of films te zoeken. Het wieltje geeft je de mogelijkheid om vier kanten op te drukken en de middelste knop is de selectieknop. Daaronder zijn de terug-, afspeel- en pauze-, en homeknop te vinden.
Het zijn vooral de knoppen die een beetje goedkoop aanvoelen. Bij elk klik hoor je een vrij hard klikgeluid en lijkt het soms alsof een knop eruit kan springen. Daarnaast gebruikt het apparaatje AAA-batterijen, die je maar net in huis moet hebben. Gelukkig leveren Google en Asus er twee AAA-batterijen bij. Er is ook een gamecontroller beschikbaar, die gebruikers voor een meerprijs van zo’n 40 dollar kunnen kopen, en een Android-app waarmee je de Nexus Player kunt besturen.
Installatie
De installatie van de Nexus Player gaat enorm simpel. Je verbindt de settopbox met het stroom en de tv en vervolgens maakt het apparaat via bluetooth automatisch verbinding met de afstandsbediening. Dan wordt gevraagd of je het wifi-netwerk wilt selecteren en bijbehorende wachtwoord wilt invoeren. Hierna kun je met jouw Google-account inloggen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld Google Play.
Het inloggen bij de Nexus Player kan ook middels je smartphone, tablet of computer. Je surft naar een speciaal adres, voert daar de pincode in die op het scherm staat en vervolgens word je automatisch bij de Nexus Player ingelogd. Dat gaat veel gemakkelijker dan het intypen van je Gmail-adres en wachtwoord, en al helemaal als je tweestapsverificatie heb ingeschakeld.
Android TV
Het design van Android TV bestaat uit grote blokken met beschikbare content, zoals een nieuwe aflevering van Game of Thrones, de mogelijkheid om Interstellar te huren of een nieuwe YouTube-video of Netflix-serie te kijken. Daaronder staan je geïnstalleerde apps, zoals Netflix, YouTube en Google Play, en daaronder vind je alle geïnstalleerde games. Helemaal onderaan zijn twee icoontjes: één voor de instellingen en één voor de wifi-verbinding.
De instellingen geven je de optie om bijvoorbeeld de tijdsnotatie aan te passen, de geïnstalleerde apps te bekijken en functies voor Google Cast aan te passen. Android TV ondersteunt namelijk ook de functie van de Chromecast, waardoor je vanaf je smartphone content naar de Nexus Player kunt sturen. Dat is een hele handige functie, mede omdat Google Cast al door veel apps – zoals NPO of NLziet – wordt ondersteund die nog niet voor Android TV beschikbaar zijn.
De besturing gaat soepel en snel, wat een wereld van verschil is met sommige Google TV-modellen die we bij Android Planet hebben getest. De settopbox hapert nooit – hoewel ‘ie soms wel wat langer doet over veel thumbnails laden – en reageert direct op invoer bij de afstandsbediening. Een ander fijn onderdeel is de mogelijkheid om via spraakbesturing naar content te zoeken. Druk op de microfoon-knop, spreek ‘Interstellar‘ in en vervolgens krijg je alle resultaten te zien. Interstellar staat op plek één, die je voor een prijs van 3,99 euro in lage kwaliteit en voor 4,99 euro in hoge kwaliteit kunt huren. De aankoop gaat vervolgens via Google Play Films.
Het is ook mogelijk om meer algemene zoekopdrachten in te spreken, zoals ‘funny movies’, ‘movies with Natalie Portman’ of ‘movies from 2015’. Bij de meeste zoekopdrachten komen relevante resultaten tevoorschijn, hoewel bij laatstgenoemde zoekopdracht ook enkele films uit 2014 en zelfs uit 2000 stonden. Nederlandse spraakbesturing is op moment van tijd nog niet beschikbaar.
Aanbod
Het aanbod van apps en games voor Android TV is vooralsnog karig. Naast een handjevol entertainment- en muziek-apps, zijn er ook maar enkele tientallen games te downloaden die je met de afstandsbediening kunt spelen. Veel andere games vergen de Gamepad, die je optioneel naast de Nexus Player kunt bestellen.
Eén van de beschikbare games voor de afstandsbediening is Crossy Road, het populaire spelletje waarin je ongedeerd naar de overkant moet komen. Dat kan leuk zijn voor kinderen, maar ik zie volwassenen vooralsnog niet echt veel gebruikmaken van deze functie. Als je écht wilt gamen, moet je toch de Gamepad aanschaffen.
De apps van Netflix en Plex werken goed en zullen voor de meeste Nexus Player-bezitters de belangrijkste apps zijn. Netflix werkt beduidend sneller op de settopbox dan bij een smart-tv, waarbij het fijn is om door een interface te navigeren en iets aan te klikken. Zo ben je echt bezig met de tv, in plaats van iets naar de tv te sturen – wat bij de Chromecast het geval is. De kwaliteit van de streams is daarbij in orde: 1080p met zowel Netflix als Plex.
Het is via een omweg ook mogelijk om apps te sideloaden op de Nexus Player. Dat kan middels de app Sideload Launcher van de Nederlandse ontwikkelaar Chainfire. Hiermee wordt het mogelijk om bijvoorbeeld de app van NPO op het grote scherm te tonen.
En de Chromecast dan?
De Nexus Player biedt alle functies van de Chromecast. Zo kun je dus vanaf je mobiele apparaat content vanaf een app naar de Nexus Player casten of via de Cast-plugin een webpagina naar de tv streamen. De Cast-functies van de settopbox zijn ook niet beter dan die van de Chromecast. Mocht je het juist fijn vinden dat je alles op je smartphone doet en content naar de hdmi-stick stuurt, dan is er geen reden om meer te betalen voor de Nexus Player.
Wat de Nexus Player wel brengt, is een fraaie interface die soepel werkt en direct toegang biedt tot content, zoals films en YouTube. Na jaren de Chromecast fanatiek te hebben gebruikt en alle navigatie op mijn smartphone te hebben gedaan, is het een aangename verandering om gewoon via de tv door de interface van Netflix te scrollen. Het maakt tv-kijken wat interactiever en socialer, en het is ook beter voor de accu van je smartphone of tablet die niet constant wakker blijft tijdens het casten.
Conclusie Nexus Player review
Het prijsverschil tussen de Nexus Player en Chromecast bedraagt zo’n 75 euro. En dat is een flinke smak geld als je nagaat dat de Chromecast maar 35 euro kost en voor het casten van media net zo goed werkt. De Nexus Player heeft omgerekend een prijs van ongeveer 110 euro en dan heb je er nog geen Gamepad bij. Je betaalt dus 75 euro voor een mooi kastje met Android TV waarmee je niet per se veel meer kan dan met de Chromecast. Oké, je kunt er games mee op je tv spelen – maar daarvoor hoef je de Nexus Player niet te kopen.
De settopbox brengt wel weer een fraaie interface naar de tv. Zo is het fijn om via de afstandsbediening door apps te navigeren en gewoonweg iets aan te klikken zonder dat je het vanaf je smartphone naar de tv hoeft te streamen. Android TV werkt daarnaast goed en snel, hoewel het aanbod van apps – en met name Nederlandse – nog niet echt uitgebreid is. Het lijkt daarom aannemelijker dat Google de strijd om de huiskamer eerder gaat winnen met de Chromecast, maar dat betekent niet dat je niet kunt genieten van Android TV. En als ik mijn volgende tv ga kopen, kies ik er in ieder geval één met Android TV als standaardsoftware.