Hands-on met de Nokia 6.2 en 7.2: betrouwbare evolutie

Rens Blom
5 september 2019, 19:04
4 min leestijd
Hands-on met de Nokia 6.2 en 7.2: betrouwbare evolutie

De Nokia 6.2 en 7.2 zijn de nieuwste betaalbare smartphones van het Finse merk. In deze Nokia 6.2 preview doen we een eerste indruk op van het toestel en kijken we ook naar de iets duurdere, betere 7.2.

Lees verder na de advertentie.

Nokia 6.2 en 7.2 preview

Op technologiebeurs IFA 2019 presenteerde Nokia de 6.2 en 7.2 als logische opvolgers van de 6.1 en 7.1. Beide toestellen komen eind september uit. De Nokia 6.2 krijgt een adviesprijs van 249 euro en voor de Nokia 7.2 betaal je 349 euro.

Android Planet kon de smartphones al even uitproberen op Nokia’s – slecht verlichte – evenement. Hieronder lees je onze eerste ervaringen.

Nokia 6.2

Ontwerp om je vingers bij af te likken

Van de buitenkant lijken de Nokia 6.2 en 7.2 erg veel op elkaar. Ze hebben een 6,3 inch-scherm met waterdruppel-achtige notch voor de selfiecamera en meten en wegen bijna hetzelfde. Dankzij de polycarbonaat behuizing voelen de toestellen degelijk aan en zijn ze opvallend licht, zeker als je weet dat er een grote 3500 mAh-accu onder de motorkap zit.

De verschillen in het ontwerp zitten ‘m vooral aan de achterkant. De Nokia 6.2 heeft een glanzende afwerking, die bijzonder spiegelt en erg gevoelig is voor vingerafdrukken. Wij zijn daarom meer fan van de 7.2, die mat is afgewerkt. Hij oogt daarom wat als metaal en is minder gevoelig voor vette vingers. Met name de groene versie ziet er bijzonder fraai uit.

Nokia 6.2

Een ander subtiel ontwerpverschil is dat de cameramodule van de 7.2 een Zeiss-logo heeft en de 6.2 niet. De blauwe achterkant met cameramodule doet denken aan de duurdere Nokia 9 PureView die in februari werd gepresenteerd.

Beide smartphones liggen fijn in de hand en zijn voorzien van een koptelefoonaansluiting en usb-c-poort. De ronde cameramodule achterop steekt wat uit, waardoor de toestellen niet helemaal vlak op tafel liggen. Dat kan vervelend zijn als je op zo’n moment een bericht typt.

Groot scherm en veel camera’s

Zoals gezegd hebben de Nokia 6.2 en 7.2 allebei een 6,3 inch-scherm. Dat is gemiddeld tegenwoordig, maar nog steeds fors. Fijn als je multimedia consumeert, maar de toestellen zijn moeilijker met één hand te bedienen.

Nokia 7.2

De beeldkwaliteit van de displays is vanwege de slechte verlichting en korte tijd niet te beoordelen. Op het eerste oog ziet het er allemaal prima uit, en dankzij de full-hd-resolutie oogt het scherm scherp.

Opvallend is dat beide toestellen drie camera’s op de achterkant hebben, want dat is nog niet standaard in dit prijssegment. De 6.2 en 7.2 hebben een primaire lens, groothoekcamera en dieptesensor. Die laatste twee lenzen lijken identiek, maar de primaire camera van de 7.2 heeft een hogere resolutie (48 tegenover 16 megapixel).

Via de quad bayer-techniek moet de lens van de Nokia 7.2 betere plaatjes schieten, ook in het donker. Dat is lastig te testen op een – opnieuw – slecht verlichte beursvloer, maar de eerste plaatjes zien er aardig uit. In onze reviews gaan we de camera’s van de Nokia’s uitgebreid aan de tand voelen.

Hardware

Voor de hardware geldt hetzelfde: we moeten de smartphones langer testen voordat we een duidelijk oordeel kunnen vellen. Tijdens onze hands-on-sessie liepen beide modellen vlot en met oog op de specificaties is dat begrijpelijk.

Zo heeft de Nokia 7.2 een royale 6GB werkgeheugen, evenveel als de veel duurdere Samsung Galaxy S10e. Wel opvallend is de keuze voor de verouderde Snapdragon 660-processor, die anderhalf jaar geleden al in de Nokia 7 Plus zat. De 6.2 heeft een nieuwere, maar minder krachtige Snapdragon 636-chip met 4GB werkgeheugen.

Nokia 7.2

Oude bekende: Android One

Zoals we van Nokia gewend zijn, draaien de 6.2 en 7.2 op Android One, oftewel stock-Android met drie jaar updates. De fabrikant noemt de smartphones klaar voor Android 10, dat deze week is uitgebracht. Of de 6.2 en 7.2 uit de doos met Android 10 komen, is nog onduidelijk. Als dat niet zo is, volgt de update volgens Nokia ‘heel snel’.

Conclusie Nokia 6.2 en 7.2 preview

De Nokia 6- en 7-series bieden al jaren veel smartphone voor weinig geld. Na een korte periode met de nieuwe Nokia 6.2 en 7.2 lijkt het erop dat de toestellen die trend voortzetten. Ze hebben een fraai en degelijk ontwerp, vlotte hardware, drie camera’s en draaien nog steeds op de fijne Android One-software.

Binnenkort gaan we de 6.2 en 7.2 uitgebreid testen en in onze reviews lees je dan meer over de cameraprestaties, de accuduur en de bouwkwaliteit. Houd Android Planet dus in de gaten!

Lees het laatste nieuws over Nokia

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Nokia 6.2
Nokia 6.2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu