Met de Nokia 8 zet de Finse fabrikant zijn eerste vlaggenschip met Android neer. Weet het toestel zich genoeg te onderscheiden van de concurrentie?
Lees verder na de advertentie.
Aan de slag met de Nokia 8
Een aantal maanden geleden werd de Nokia 8 aangekondigd, het eerste Android-vlaggenschip van HMD Global, het Finse bedrijf dat de Nokia-merknaam de komende jaren in handen heeft. De smartphone begeeft zich in het high-end-segment tussen zwaargewichten als de OnePlus 5, Samsung Galaxy S8 en Huawei P10.
EĂ©n voor één toestellen die behoorlijk succesvol zijn, zeker omdat ze inmiddels – net als de Nokia 8 – een stukje goedkoper zijn dan bijvoorbeeld de nieuwe iPhone en Galaxy Note 8. In deze review bespreken we of de smartphone van Finse makelij de moeite waard is.
Design: degelijk, maar niet bijzonder
Wanneer je de Nokia 8 voor het eerst in je handen houdt, merk je meteen dat HMD Global heeft gekozen voor degelijkheid in plaats van een opvallend uiterlijk. De 8 lijkt op eerder uitgebrachte Nokia-toestellen (de Nokia 3, 5 en 6) maar voelt door het gebruikte metaal wel iets steviger en luxer aan. Met 7,9 millimeter is de smartphone niet de dunste, maar de afgeronde randen zorgen er wel voor dat ‘ie dun aanvoelt.
Aan de achterkant vinden we de dubbele camera en led-flitser, die iets uitsteken, en het Nokia-logo. De antennestrepen zitten aan de onderkant- en bovenkant van het toestel, wat een beetje gek oogt, maar verder niet irriteert. Aan de onderkant zit ook de usb-c-poort en speaker, de bovenkant biedt plaats voor de koptelefoonaansluiting.
De Nokia 8 is stevig, maar niet heel spannend
Hoewel de Nokia 8 er dus niet heel spannend uit ziet, is de smartphone wel lekker stevig. Het toestel kan tegen een stootje en overleefde tijdens onze testperiode moeiteloos enkele vallen. Wel een beetje jammer is dat de telefoon er door de menuknoppen aan de onderkant van het scherm er een beetje ouderwets uit ziet. Het is in lijn met eerdere Nokia-smartphones, maar van een vlaggenschip zijn we gewend dat die op het scherm getoond worden. Wel fijn: de Nokia 8 is IP54-gecertificeerd en daardoor spatwaterdicht.
Mooi scherm en vlotte hardware
Waar veel fabrikanten hun telefoons een randloos scherm geven, houdt HMD Global het wat simpeler. Rond het scherm zitten bovendien flinke bezels, al is dit verder niet heel storend. De Nokia 8 heeft geen oled-scherm, maar gebruikt nog lcd. Gelukkig is de beeldkwaliteit dik in orde: beelden ogen scherp, kleuren zijn grotendeels waarheidsgetrouw en in fel zonlicht is het scherm prima af te lezen, vooral omdat de maximale helderheid goed is afgestemd. Het scherm meet overigens 5,3 inch en is daarmee relatief compact. Verder gaat het om een resolutie van 2560 bij 1440 pixels, wat gangbaar is in deze prijsklasse.
Onder de motorkap vinden we precies wat we tegenwoordig van een Android-vlaggenschip verwachten. De smartphone wordt aangedreven door een Snapdragon 835-chip (met octacore-processor), 4GB RAM en heeft 64GB aan uitbreidbare opslag (tot maximaal 256GB). Dit levert goede prestaties op, al verliep onze testperiode niet helemaal vlekkeloos. Tijdens het downloaden of updaten van apps merkten we in enkele gevallen een vertraging, die ervoor zorgde dat de telefoon licht begon te stotteren.
Gelukkig kwam dit maar een enkele keer voor en draaide de Nokia 8 verder als een zonnetje. Applicaties starten snel en multitasken verloopt soepel. Een vlotte ervaring dus, al speelt de software daar ook een grote rol in.
Software: Android zoals het hoort
De Nokia 8 draait op een kale versie van Android, waaraan de Finnen dus nauwelijks iets aan hebben aangepast. Het is Android zoals Android hoort te zijn: geen overbodige extra functies, rare skins of apps van fabrikanten. Qua software lijkt de Nokia 8 daardoor op een Google Pixel 2 of Nexus-toestel, en dat is een welkome feature.
Doordat HMD Global kiest voor stock-Android, kunnen beveiligingsupdates sneller worden uitgerold. Tot nu toe gebeurt dit ook netjes: elke maand krijgt de Nokia 8 een update binnen die hem weer helemaal up-to-date maakt. Op moment van schrijven draait de 8 nog op de beveiligingsupdate van september, maar die van oktober zou snel moeten volgen. Bovendien krijgt de smartphone binnenkort als één van de eersten een update naar Android 8.0 (Oreo).
Helemaal ‘schoon’ is de Nokia 8 overigens niet. HMD Global levert een eigen camera-app mee, die nogal onoverzichtelijk en rommelig oogt, en heeft functies voor een always on-display toegevoegd. Dat laatste is handig: het scherm toont altijd de tijd, datum, het resterende accupercentage en meldingen, zonder dat je het aan hoeft te zetten.
Camera: niet goed genoeg
Net als bij veel andere vlaggenschepen zit er aan de achterkant van de Nokia 8 een dubbele camera. Dit biedt verschillende voordelen: je maakt makkelijk een foto met een fraai scherpediepte-effect, en kunt experimenteren met zwartwit-foto’s. De camera presteert goed, maar kan zich helaas niet meten met de concurrentie. Bij daglicht zien kiekjes er scherp, kleurrijk en detailvol uit, maar vooral in het donker vallen de resultaten tegen. Er wordt in veel situaties simpelweg niet genoeg licht opgevangen om een scherpe foto te produceren.
Boven het scherm zit een 13 megapixel-frontcamera, die opvallend scherpe selfies maakt. Zelfportretten zien er strak uit en er is autofocus, waardoor je altijd meteen scherp in beeld staat. In de camera-app zijn overigens weinig opties te vinden om selfies op te leuken, dus daar moet je even de Play Store voor in duiken.
Uniek is de zogeheten Bothie-modus, waarbij de camera’s aan de voor- en achterkant worden ingeschakeld om van beide kanten tegelijk beeld vast te leggen. Dat levert geinige beelden op, maar de functie is wat ons betreft niets meer dan een leuke gimmick. Ben je echter een fanatieke smartphonefotograaf, dan biedt de modus zeker nieuwe opties. Voor het maken van video’s heb je twee opties: full-hd of 4K, waarbij de camera in beide gevallen met 30 frames per seconden schiet.
Accuduur is dik in orde
Onder de motorkap van de Nokia 8 zit een 3090 mAh-accu. Dat klinkt niet veel, maar het toestel weet toch een prima accuduur te bieden. Bij normaal gebruik hadden we aan het einde van de dag nog zo’n 40 procent over, en ook bij intensief gebruik had de smartphone ‘s avonds nog wat puf. Fijn is dat de 8 ondersteuning heeft voor Quick Charge 3.0, waardoor je de telefoon in een halfuur voor ongeveer de helft oplaadt. Door de metalen behuizing zit draadloos opladen er niet in, maar dat vinden we niet zo’n ramp.
Conclusie Nokia 8 review
Onze indruk van de Nokia 8 is grotendeels positief. De smartphone heeft een stevige en hoogwaardige behuizing, een goed scherm, prima accuduur en fijne software. Vooral het feit dat de Nokia 8 op stock-Android draait en snel (beveiligings)updates ontvangt, is iets waar veel Android-liefhebbers blij van zullen worden.
Ben je op zoek naar een degelijke smartphone met goede specs, dan is de Nokia 8 zeker het overwegen waard. Heb je liever een telefoon met een spannend design en uitmuntende camera, dan kun je beter verder zoeken. Zeker omdat je voor 599 euro (de adviesprijs van de telefoon) betere en mooiere toestellen in huis haalt.
Nokia 8 kopen
Ben je desondanks van plan de Nokia 8 te kopen? Neem dan een kijkje in het overzicht hieronder voor de beste aanbiedingen. Los betaal je 599 euro voor het toestel.

Nokia 8 Android prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Nokia 8 Android prijzen. Bekijk alle Nokia smartphones.
Alle Nokia smartphones met prijzen