Eindelijk weer eens een écht nieuwe smartphone: in deze review kijken we naar de Galaxy S25 Edge, de dunste telefoon van Samsung tot nu toe. Heeft hij meer te bieden dan een slank ontwerp?
Lees verder na de advertentie.
Samsung Galaxy S25 Edge review
Maanden na de introductie van de Galaxy S25, S25 Plus en S25 Ultra is de familie eindelijk compleet. De Galaxy S25 Edge is een heel nieuw toestel dat de nadruk legt op het ontwerp. Met 5,8 millimeter is de smartphone bijzonder dun. Het gewicht bedraagt bovendien slechts 163 gram, wat 27 gram minder is dan de net zo grote S25 Plus.
De adviesprijs is juist 100 euro hóger dan de Plus: 1249 euro. In deze review van de Samsung Galaxy S25 Edge kijken we wat je krijgt voor dat toch tamelijk astronomische bedrag.
Het reviewmodel van de Galaxy S25 Edge is ter beschikking gesteld door Samsung.
Dit lees je in de Samsung Galaxy S25 Edge review
In het kort
De dunne Samsung Galaxy S25 Edge ligt zonder meer heerlijk in de hand. Daar betaal je wel flink voor, terwijl je ook een paar concessies moet doen. Een telelens ontbreekt en hoewel de accuduur niet zo slecht is als we vreesden, kunnen we het ook niet goed noemen. Daarnaast wordt het toestel behoorlijk warm.
Pluspunten
Minpunten

Camera’s zijn oké, maar telelens wordt gemist
We stipten het al even aan: de S25 Edge moet het zonder telelens doen. Ter compensatie koos Samsung voor een 200 megapixel-hoofdcamera. Daarmee moet je een stukje digitaal in kunnen zoomen zonder veel (zichtbaar) kwaliteitsverlies.
Het is verleidelijk om te denken dat deze Edge dezelfde hoofdcamera heeft als de Galaxy S25 Ultra. Samsung zegt dat de sensor ‘vergelijkbaar’ is, maar vermeldt de afmetingen niet. Sommige bronnen beweren dat het om een kleiner exemplaar gaat.
Toch zul je waarschijnlijk best tevreden zijn met de foto’s van deze camera. Ze hebben mooie (zij het wat verzadigde) kleuren, een goed contrast en doorgaans een prima dynamisch bereik. In de eerste foto hieronder zit een groot verschil tussen licht en donker, dat perfect is gevangen. Dat verschil is bij de derde foto nóg groter, waardoor de linkerhelft iets donkerder is dan we zouden willen.
Toch zijn er weinig smartphones die het er beter van af zouden brengen. De portretmodus werkt bovendien prima en voegt een mooie achtergrondonscherpte toe.




Zoals gezegd moedigt Samsung je aan om in te zoomen met de hoofdcamera. Als je het beeld 2x dichterbij haalt, zien de foto’s er nog prima uit. Op het scherm van de smartphone zelf merk je vaak zelfs nauwelijks verschil met ‘normale’ kiekjes. Wanneer je verder gaat dan 2x loopt de kwaliteit wel snel terug. Wie graag inzoomt, zal een telelens dus zeker missen.
Nachtfoto’s hebben de look die we van Samsung gewend zijn. Ze maken de realiteit een stuk lichter en kleurrijker, wat je smaak moet zijn. Met felle lampen heeft de software moeite, want die zien er overbelicht uit.




Groothoeklens
De groothoeklens is een stokoude bekende. Hij zit ook in de gewone Galaxy S25, heeft een erg kleine sensor en een resolutie van 12 megapixel. In daglicht zien foto’s er redelijk acceptabel uit, al is de vervorming richting de hoeken vrij heftig. In het donker heb je weinig aan deze lens. Hij weet dan amper details te vangen.




Wie een smartphone koopt van 1249 euro krijgt daar doorgaans geweldige camera’s voor terug. De S25 Edge schiet best goede foto’s, maar bungelt in deze prijsklasse toch echt onderaan.
Heel dun, maar vooral het gewicht is fijn
Als je de Galaxy S25 Edge uit de doos haalt, denk je toch heel even dat het een ‘dummy’ is: een neptoestel waar helemaal geen hardware in zit. Dat komt niet eens zozeer door het dunne profiel, maar door het gewicht. De Edge is met zijn 6,7 inch-scherm een flinke jongen, maar weegt slechts een gram meer dan de normale, en veel kleinere, S25.
Hoe lekker dat is? Bést lekker. Je voelt nauwelijks dat je deze smartphone vasthoudt. Dat went overigens wel vrij snel. Als je daarna weer een ‘gewone’ telefoon pakt, lijkt die erg zwaar, maar ook daar ben je snel weer aan gewend. De S25 Edge is typisch zo’n toestel waar je de blits mee maakt op feestjes, maar we betwijfelen of die 27 gram winst op lange termijn nou echt zo relevant is.
Het camera-eiland op de achterzijde is vrij klein en bevat dus twee lenzen. Ruimtegebrek wordt vaak genoemd als de belangrijkste reden waarom deze smartphone een telelens ontbeert. Wij denken dat gewicht ook een belangrijke rol speelt. Een extra camera zou het toestel vermoedelijk topzwaar maken. Nu al merk je dat het relatief zware eiland de dunne S25 Edge een klein beetje naar achteren laat hellen.
De bouwkwaliteit is overigens prima en we hebben nooit het gevoel gehad dat deze telefoon makkelijk in tweeën breekt. Nee, het is niet verstandig om de Edge in je achterzak te dragen, maar dat geldt voor elk toestel.
Puik oled-scherm
Het 6,7 inch-oled-scherm lijkt identiek aan dat van de S25 Plus. Dat betekent een maximale resolutie van 3120 bij 1440 pixels, al staat het display standaard ingesteld op 2340 bij 1080 beeldpunten.
Daar zouden we ook lekker zo laten, want het verschil is met het blote oog amper te zien. Bovendien kosten die extra pixels batterijsap en dat is bij de S25 Edge behoorlijk schaars.

Natuurlijk ligt de verversingssnelheid op 120Hz voor lekker soepele beelden en animaties. Het toestel past deze snelheid automatisch en foutloos aan. Als je statische content bekijkt, zakt hij terug naar 1Hz zonder dat je daar iets van merkt. Je zou de snelheid ook in kunnen stellen op maximaal 60Hz om die kleine accu te sparen. Dat ziet er echter een stuk minder fraai uit en raden we dan ook af.
Snapdragon 8 Elite warmt het toestel flink op
Net als de andere smartphones in deze serie heeft ook de Galaxy S25 Edge een Snapdragon 8 Elite-chip aan boord. Dat is de snelste processor van dit moment. Het toestel is dan ook zeer krachtig, maar warmt wel snel op. Als je een game speelt of hem zelfs maar aan de lader legt, wordt de achterkant behoorlijk heet. Je kunt ‘m nog wel vasthouden, maar zijn dikkere familieleden houden het hoofd een stuk koeler. Die hebben simpelweg meer ruimte om de warmte af te voeren.
Standaard beschikt de Edge over 12GB werkgeheugen en 256GB opslagruimte. Je kunt ook kiezen voor 512GB, al is de meerprijs die Samsung daarvoor rekent (120 euro) pittig. Er is geen mogelijkheid om de opslag uit te breiden met een sd-kaartje.

Je denkt misschien dat de luidsprekers in zo’n dunne behuizing niet veel soeps kunnen zijn, maar we waren aangenaam verrast door het geluid. Nee, qua lage tonen kan deze telefoon niet tippen aan de S25 Ultra, maar muziek klinkt toch behoorlijk goed. Het maximale volume ligt bovendien hoog. Ook de ultrasonische vingerafdrukscanner werkt snel en accuraat.
Lange ondersteuning, veel AI
Uit de doos draait de Edge op Android 15, met daaroverheen de One UI 7-schil van Samsung zelf. Die heeft een fris en modern uiterlijk en zit bovendien vol AI-snufjes. Zo kun je ongewenst achtergrondgeluid uit je video’s filteren en is het mogelijk om elementen uit je foto’s te verwijderen. Daarnaast krijg je hulp bij het schrijven van teksten en kun je artikelen laten samenvatten of vertalen.
Ook ‘Now Brief’ is van de partij. Daarmee krijg je een overzicht van voor jou belangrijke informatie. Denk aan het weer, agendapunten, podcasts die je misschien mooi vindt en nog veel meer.



Uiteraard profiteert de Galaxy S25 Edge ook van Samsungs uitstekende updatebeleid. Je ontvangt zeven grote nieuwe versies van het besturingssysteem en eindigt dus op Android 22. Ook mag je tot het voorjaar van 2023 regelmatig beveiligingspatches verwachten die hackers buiten de deur houden.
Accuduur is niet goed, maar minder slecht dan verwacht
Toen Samsung deze smartphone aankondigde, ging er natuurlijk veel aandacht naar het dunne ontwerp. Direct daarna begonnen mensen over de kleine batterij van slechts 3900 mAh. Dat is 1000 mAh minder dan de S25 Plus. Dan zul je dus wel tweemaal per dag moeten bijladen?
Het goede nieuws: dát valt mee. Lichte tot gemiddelde gebruikers kunnen het einde van de dag waarschijnlijk wel halen zonder bij te tanken. Dat is best knap. Wie TikTokkend door het leven gaat, doet er echter goed aan om een powerbank mee te nemen. En dat is toch jammer bij zo’n dure telefoon. Meer dan een dag batterij hoef je sowieso niet te verwachten.
De S25 Plus en S25 Ultra doen het op dit vlak een stuk beter. Bovendien koop je de Plus momenteel al voor € 799,-, terwijl je zelfs de Ultra voor € 959,- in huis haalt. Dat duo laadt met 45 watt ook nog eens sneller op dan deze Edge, want die blijft steken op een magere 25 watt.

Conclusie Samsung Galaxy S25 Edge review
Het valt te prijzen dat Samsung iets nieuws probeert. Bovendien snappen we de aantrekkingskracht van een relatief lichte en dunne smartphone. Toch kunnen we de Galaxy S25 Edge niet volmondig aanraden. Hij is weliswaar snel en fraai ontworpen, maar heeft simpelweg te veel nadelen.
Veel daarvan hangen samen met de heftige adviesprijs van 1249 euro. Daarvoor krijg je een smartphone die met moeite een dag meegaat, minder(e) camera’s heeft dan elk ander toestel in deze prijsklasse en flink warm kan worden. Je moet wel erg gehecht zijn aan het flitsende ontwerp om daar zoveel geld voor neer te tellen.
Is de S25 Edge dan een slechte telefoon? Dat willen we ook weer niet zeggen. Als de prijs uiteindelijk ver onder de 900 euro duikt, is hij het overwegen waard. Voorlopig ben je beter af met een S25 Plus of S25 Ultra. Die zijn in vrijwel ieder opzicht superieur en op het moment van schrijven nog een stuk goedkoper ook. Het extra vet op de botten nemen we graag voor lief.
Samsung Galaxy S25 Edge kopen
Wil je de Samsung Galaxy S25 Edge ondanks deze review toch graag kopen? Zoals gezegd heeft het toestel een adviesprijs van 1249 euro. Daarvoor krijg je 12GB werkgeheugen en 256GB opslagruimte. Voor 1369 euro koop je de variant met 512GB opslag. Je kiest uit de kleuren zwart, zilver en blauw. Vanzelfsprekend kun je de Edge ook aanschaffen in combinatie met een abonnement.

Samsung Galaxy S25 Edge prijzen vergelijken
Bekijk productAlternatieven
Samsung Galaxy S25 Plus
Het meest voor de hand liggende alternatief voor de Edge vinden wij de Plus. Die heeft hetzelfde 6,7 inch-scherm, dezelfde processor en profiteert eveneens van zeven jaar software-ondersteuning.
De batterijduur is veel beter en dit toestel heeft wél een telelens om 3x mee in te zoomen. De S25 Plus is weliswaar 1,5 millimeter dikker dan de S25 Edge, maar op het moment van schrijven ook honderden euro’s goedkoper.
→ Lees onze review van de Samsung Galaxy S25 Plus
OnePlus 13
Mag het een onsje meer zijn? Met 210 gram is de OnePlus 13 een stuk zwaarder dan de Galaxy S25 Edge. Daar krijg je wel veel voor terug. Betere camera’s bijvoorbeeld en vooral een gigantische batterij van 6000 mAh.
Die laadt met 100 watt ook nog eens een stuk sneller op. Wel is het updatebeleid (vier nieuwe versies van Android, zes jaar beveiligingspatches) minder goed. Je koopt de OnePlus 13 voor € 873,-.
→ Lees onze review van de OnePlus 13
Oppo Find X8 Pro
Waar de S25 Edge maar twee camera’s op de achterzijde heeft, biedt de Oppo Find X8 Pro er maar liefst vier. Daar zitten twee telelenzen bij (3x en 6x zoom), waardoor fotografen een stuk beter af zijn met deze smartphone. Je koopt hem trouwens voor € 979,-. De Find X8 Pro is lekker snel, maar wel een stuk zwaarder dan de Edge: 215 gram.
→ Lees onze review van de Oppo Find X8 Pro

Reviews op Android Planet
Op Android Planet testen we het hele jaar door de nieuwste smartphones, van budgettoestellen tot telefoons die 1000 euro (of zelfs meer) kosten. Dit doen we met een team van redacteurs dat al jaren in de ‘smartphonewereld’ actief is en al heel wat telefoons voorbij heeft zien komen – én dus heeft getest. We beschikken over de nodige ervaring.
De reviews stellen we – net als alle andere content op de website – met veel tijd, zorg en aandacht samen. Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone kan verwachten en wat de belangrijkste plus- en minpunten zijn.
In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is. De smartphones die we testen gebruiken we minimaal een week als daily driver. Hierdoor weten we precies hoe de nieuwste telefoons in de praktijk bevallen.
Lees meer reviews:
- OnePlus Pad 3 review: krachtpatser met weinig concessies (5 jun)
- Motorola Razr 60 Ultra review: de beste flip-telefoon op de markt (3 jun)
- Motorola Edge 60 Pro review: een stap terug, twee stappen vooruit (29 mei)
- Samsung Galaxy S25 Edge review: lekker dun, vervelend duur (28 mei)
- Samsung Galaxy A26 review: budgettelefoon valt tussen wal en schip (24 apr)