De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Sony Xperia Z2 Tablet Review: dunner, sneller en beter

Gijs Ettes
1 juli 2014, 19:02
6 min leestijd
Sony Xperia Z2 Tablet Review: dunner, sneller en beter

Reviewscore

8

Precies een jaar geleden bracht Sony met de Xperia Tablet Z zijn beste tablet tot dan toe uit. Het apparaat wekte indruk met een stijlvol en waterdicht design, een prima scherm en puike prestaties. Zo werden – in diverse benchmarks althans – concurrenten als de Nexus 10 en Samsung Galaxy Note 10.1 weggeblazen. Zijn opvolger, de Xperia Z2 Tablet, hebben we de afgelopen tijd uitgebreid kunnen testen. Hoewel er op het oog weinig veranderd lijkt te zijn, kent de Z2 Tablet toch een aantal belangrijke verbeteringen die ervoor zorgen dat dit één van de beste Android-tablets van dit moment is.

Design: dunner en lichter

Net als zijn voorganger beschikt de Xperia Z2 Tablet over een 10,1 inch-scherm met een resolutie van 1920 bij 1200  pixels. De tablet is dan ook even breed en hoog en heeft dezelfde, relatief dikke schermomlijsting. Zodra je het apparaat vasthoudt, valt echter op hoe licht het is. Het gewicht is afgenomen van 495 tot 426 gram en dat verschil merk je. Zit je op de bank rustig te browsen of een spelletje te spelen, dan raken je armen niet snel vermoeid.

Bovendien is de Z2 Tablet met een dikte van slechts 6,4 millimeter nóg slanker en zelfs de dunste tablet die momenteel in ons land verkrijgbaar is. Het ontwerp is hoogwaardig, met aluminium aan de zijkanten, een laag krasbestendig glas aan de voorkant en zacht plastic aan de achterzijde. Helaas is het apparaat een magneet voor vingerafdrukken, maar dat is bij veel andere tablets niet anders. Wel ietwat zorgwekkend is het kraakje dat is te horen als de behuizing stevig wordt ingedrukt, maar dit kan ook aan ons testmodel liggen.

xperia z2 tablet 2

De Z2 Tablet heeft een hogere IP-certificering dan de Tablet Z (IP58), waardoor hij stof- en waterbestendig is. Zit je in bad een e-book te lezen, dan maakt het niet uit als de tablet in het water plonst – mits je hem binnen een half uur weer eruit haalt en zorgt dat de klepjes voor de usb-aansluiting en optionele sim dicht zitten. De klepjes zelf voelen solide aan en doen geen afbreuk aan het fraaie en dunne design van de tablet.

Scherm en hardware: gedeeltelijk verbeterd

xperia z2 tablet

De Tablet Z2 heeft een 10,1 inch-scherm met dezelfde  identieke  resolutie als zijn voorganger, al heeft Sony dit keer voor een hoogwaardiger tft-paneel gekozen. De kleurweergave van het scherm is goed en de witbalans is naar wens aan te passen, maar de maximale schermhelderheid is niet bijzonder hoog. Houd je het display in de zon in een hoek, dan zijn de kijkhoeken goed, maar spiegelt het beeld enorm. Daardoor is het minder goed afleesbaar dan  het beeld van de Sony Xperia Z2, die gebruikmaakt van een helder ips-scherm. We kunnen ons voorstellen dat Sony uit kostenoverwegingen voor tft heeft gekozen, maar vergeleken met de onlangs onthulde  Samsung Galaxy Tab S  (die tevens een hogere QHD-resolutie heeft) valt het display van de Tablet Z2 ietwat tegen.

sony xperia z2 tablet review

Ons reviewexemplaar beschikt over 16GB aan opslagruimte, waarvan circa 11GB voor de gebruiker beschikbaar is. Dat klinkt wat karig, maar met een geheugenkaart kun je de opslag uitbreiden tot maximaal 64GB. Daarnaast is er een duurdere variant van de Z2 Tablet beschikbaar met 32GB aan opslagruimte. Het werkgeheugen is uitgebreid tot 3GB wat er – in combinatie met de snellere Snapdragon 801-chip – voor zorgt dat de tablet nergens tekort komt. Schakelen tussen apps en homescreens gaat vrijwel altijd zonder haperingen en ook veelgebruikte applicaties als de camera en browser starten vlot.

Verder ondersteunt de Z2 Tablet de 802.11 a/b/g/n/ac-standaard, zodat je kunt profiteren van de hoogste wifi-snelheid. Ook aan boord is nfc, bluetooth 4.0 en 4G (optioneel). Ga je voor de versie zónder 4G, dan betaal je ruim 100 euro minder.

Software: veel bloat, maar wel aanpasbaar

Net als de Xperia Z2 draait de Xperia Z2 Tablet uit de doos op Android 4.4.2 (KitKat) met Sony’s eigen futuristische skin. Er zijn nauwelijks verschillen te merken tussen de interfaces van de smartphone als tablet, al is bij laatstgenoemde de snelkoppeling naar het applicatieoverzicht rechtsboven te vinden, in plaats van onder in beeld. Verder bereik je nieuwe meldingen en de snelle instellingen door respectievelijk links- en rechtsboven de notificatiebalk naar onder te trekken.

xperia z2 tablet screen 1

Er zijn wederom de nodige widgets en apps die worden meegeleverd, maar niet allemaal even nuttig zijn. Denk aan de `What`s new`-widget, waar apps en multimedia van Sony zelf worden uitgelicht en apps als Socialife, Xperia Lounge en Sony Select. Je kunt ze gelukkig allemaal verwijderen of uitschakelen. Daarnaast is de interface en het applicatieoverzicht in grote mate aanpasbaar, zodat je de tablet persoonlijk kunt maken.

Echt negatief kunnen we dan ook niet zijn over de manier waarop Sony Android onder handen neemt. De interface werkt soepel en belangrijke apps als een bestandsbeheerder, office-app en een goede muziekspeler zijn aanwezig.

Camera en accuduur

De Xperia Z2 Tablet is net als de Tablet Z voorzien van een 8,1 megapixel-camera aan de achterzijde (zonder flitser) en een 2,2 megapixel-frontcamera. De kwaliteit van beide camera’s is niet bijzonder goed, zeker vergeleken met die op de smartphones van Sony. De interface van de camera-app zit weliswaar logisch in elkaar en er zijn veel opties om de witbalans, belichting en scherpte-diepte aan te passen, maar de kwaliteit van foto’s laat te wensen over.

Zo is de kleurreproductie goed, maar kiekjes hebben weinig detail en ogen toch voornamelijk erg korrelig, zeker in de ‘Automatisch superieus’-modus. Panoramafoto’s zijn gemakkelijk te nemen, maar vallen qua helderheid en scherpte tegen. Daarnaast missen we een aparte sluiterknop en lopen de resultaten van de modus ‘Achtergrond onscherp’ sterk uiteen. We hebben nooit hoge verwachtingen van de camera’s op een tablet, maar van Sony hadden we toch meer verwacht.

Video thumbnail for youtube video Sony Xperia Z2 Tablet  - Android Planet

Bij gemiddeld gebruik houdt de accu van de tablet het tussen de 8 en 9 uur uit, wanneer je zo nu en dan een game of video afspeelt en enkele apps in de achtergrond synchroniseren. De standby-tijd is in theorie veel langer, maar als je het scherm inschakelt, gaat het dus hard. Gelukkig kun je via ‘Energiebeheer’ de staminamodus en batterijbesparingsmodus van het apparaat inschakelen om zo de accuduur te verdubbelen. Bij een accupercentage van 40 procent kun je in stand-by nog zo’n twee weken vooruit en dat is wat ons betreft prima.

Conclusie Sony Xperia Z2 Tablet review

xperia z2 tablet review

De Xperia Z2 Tablet is wat ons betreft een van de beste tablets die Sony ooit heeft gemaakt. Hoewel de kwaliteit van de camera’s tegenvallen, maakt het apparaat veel goed dankzij het dunne en lichte design en de prima prestaties. Bovendien is het één van de weinige tablets die ook stof- en waterbestendig is. Een belangrijk pluspunt ten opzichte van de nieuwe tablets van Samsung, die weer displays hebben met een hogere resolutie. Als Sony in de volgende Xperia tablet een nog scherper display weet te implementeren, zijn we helemaal tevreden.

Sony Xperia Z2 Tablet kopen

De Xperia Z2 Tablet kopen voor een adviesprijs van 499 euro (16GB/wifi), 549 euro (32GB/wifi) of 629 euro (16GB/4G). Hieronder hebben we de beste aanbiedingen voor je uitgelicht.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia Z2 Tablet
Sony Xperia Z2 Tablet

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu