De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

3 manieren om een screenshot te maken en bewerken in Android Pie

Erwin Vogelaar
21 september 2018, 12:11
3 min leestijd
3 manieren om een screenshot te maken en bewerken in Android Pie

Met Android 9.0 introduceert Google een nieuwe manier om screenshots te maken en vervolgens te bewerken. We zetten alle mogelijkheden voor screenshots op Android Pie voor je op een rij.

Lees verder na de advertentie.

Met Android Pie screenshots maken

Al lange tijd maken we via Android op dezelfde manier screenshots: via de fysieke knoppen. Daar komt nu verandering in. Met de komst van gezichtsherkenning voor ontgrendeling en veegbesturing is een homeknop steeds minder relevant. Android Pie biedt een nieuwe mogelijkheid voor het maken van een schermafbeelding.

Voor een compleet beeld zetten we alle drie de mogelijkheden op een rij en leggen uit hoe je de nieuwe bewerkingsfunctie Markup van Android Pie benut.

1. Twee fysieke knoppen

De meest bekende manier om een screenshot te maken op Android is het ingedrukt houden van twee fysieke knoppen. Het verschilt per toestel welke knoppen dit zijn. Soms gaat het om de powerknop en de knop om het volume omlaag te zetten. Op andere toestellen gaat het om de home- en powerknop. De screenshot wordt gemaakt zodra het scherm flitst.

2. Via de powerknop

Android 9.0 (Pie) voegt een hele nieuwe manier toe om een screenshot te maken. Houd je de powerknop ingedrukt, dan verschijnt er een nieuw menuutje op het scherm. In dit menuutje staat ook ‘Schermafdruk’. Druk hierop om een schermafbeelding te maken.

3. OnePlus: met drie vingers

Bij sommige smartphones is het mogelijk om screenshots te maken door met drie vingers te swipen. Bijvoorbeeld bij de toestellen van OnePlus, zoals de OnePlus 6. Deze optie moet je mogelijk wel eerst even inschakelen. Dat doe je door volgende stappen uit te voeren.

  1. Ga naar het instellingenmenu;
  2. Kies voor ‘Knoppen & gebaren’;
  3. Kies voor ‘Snelle gebaren’;
  4. Haal het schakelaartje over bij ‘schermafdruk met drie vingers’

Ook andere toestellen ondersteunen deze handige functie. Controleer het instellingenmenu van jouw Android-smartphone of dat bij jou ook het geval is.

Screenshots bewerken met Android Pie: Markup

Fijn is dat Android Pie het ook mogelijk maakt om direct je screenshot te bewerken. In de vorige versies van het besturingssysteem moest je na het maken van een schermafbeelding deze eerst opzoeken om aan te passen. Met Android Pie hoeft dat niet meer, tenminste: als je toestel Markup ondersteunt. Op het moment van schrijven is Markup bijvoorbeeld niet terug te vinden in de Android Pie-bèta van OnePlus.

Na het maken van een screenshot krijg je een notificatie. In die notificatie tik je op ‘Bewerken’. Vervolgens kom je in een nieuw scherm waar je de afbeelding aanpast. Zo is het mogelijk om de screenshot snel bij te snijden, of om er op te tekenen. Dat allemaal zonder dat je een extra app hoeft te openen.

android pie screenshots

Android Pie en notificaties

Over notificaties in Android 9.0 gesproken. Deze versie van het besturingssysteem maakt het ontvangen van notificaties een stuk draaglijker. Lees meer over hoe Android Pie notificaties werken. In onze uitgebreide Android Pie review bespreken we alle nieuwe features van de update.

Lees meer over Android 9.0 (Pie)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu