OnePlus 6 kopen: alle opties op een rij
De OnePlus 6 is verkrijgbaar met abonnement en als los toestel:
- Vergelijk alle OnePlus 6 los toestel prijzen
Alles over de OnePlus 6
Lees verder na de advertentie.
De OnePlus 6 is een krachtige Android-smartphone met enorm vlotte hardware en een scherp prijskaartje. Het toestel is uitgerust met een groot 6,3 inch-scherm, dubbele camera achterop en krachtige Snapdragon 845-chip. Daarnaast heeft het toestel Dash Charge, waarmee een lege accu in slechts een half uur weer voor 60 procent vol zit. Verder kenmerkt de Chinese topper zich door de waterdichte glazen behuizing, verbeterde camera en inkeping aan de bovenkant van het display.
OnePlus 6 specificaties: dit moet je weten
Tijdens de presentatie werd duidelijk dat de OnePlus 6 vooral draait om snelheid en simpliciteit. Dit zijn de belangrijkste specificaties:
- 6,28 inch-scherm met resolutie van 2280 bij 1080 pixels
- Dubbele camera achterop van 16 en 20 megapixel
- Selfiecamera van 16 megapixel
- Krachtige Snapdragon 845-chip
- Waterdichte behuizing met hoofdtelefooningang
- 6 of 8GB werkgeheugen, met keuze uit 64, 128 of 256GB opslag
- Grote 3300 mAh-accu met Dash Charge-snelladen
Groter scherm met notch
De OnePlus 6 heeft een iets groter scherm dan zijn voorganger. Waar de OnePlus 5T het moest doen met een 6 inch-scherm, heeft dit model een 6,3 inch-display. Toch is de smartphone in de praktijk nauwelijks groter. Het scherm loopt namelijk van rand-tot-rand, met slechts een kleine inkeping bovenaan voor de selfiecamera en enkele sensoren. De beeldverhouding is daardoor 19 bij 9.

De OnePlus 6 is het eerste toestel van het bedrijf met een notch. Eerder zagen we deze inkeping al bij de iPhone X en de Huawei P20. De inkeping is overigens niet enorm groot, maar wel duidelijk aanwezig. Door onder meer de frontcamera hierin te verwerken, bestaat maar liefst 83 procent van de voorkant uit scherm. Naast de notch zit aan de onderkant van het scherm een kleine, zwarte rand. Bij het kijken van video’s heb je hier echter geen last van, omdat de randen samen een grotere bezel vormen.
Glazen behuizing met hoofdtelefooningang
Verder is de behuizing gemaakt van glas, waardoor het toestel stijlvol oogt. De zijkanten zijn afgerond, waardoor hij lekker in de hand ligt. Op de achterkant is een vingerafdrukscanner aangebracht. In tegenstelling tot andere vlaggenschepen, beschikt de OnePlus 6T over een hoofdtelefooningang. Zodoende hoef je geen extra opzetstukje te gebruiken om alsnog met je headset naar muziek te luisteren.

Hele snelle hardware
De OnePlus 6 is voorzien van de krachtige Snapdragon 845-chip. Deze Qualcomm-chipset behaalt topsnelheden van 2,8GHz en wordt bijgestaan door de Adreno 630-gpu. Het vlaggenschip komt in twee varianten uit. Het instapmodel heeft 6GB werkgeheugen en 64GB opslag, terwijl de uitgebreidere variant over respectievelijk 8GB en 128 of 256GB beschikt. De opslagcapaciteit is niet uit te breiden met een micro-sd-kaartje. Al met al is de smartphone snel genoeg om de zwaarste apps en games moeiteloos te draaien.
Vlotte software
Uiteraard draait de OnePlus 6 op OxygenOS, het eigen besturingssysteem. Dit systeem is gebaseerd op Android 8.1 Oreo. Zodoende beschikt de telefoon over alle functionaliteiten die je gewend bent van Android, aangevuld met unieke mogelijkheden. Denk hierbij aan Face Unlock, waardoor je enkel in de voorste camera hoeft te kijken om het toestel te ontgrendelen.
Ook kun je de navigatieknoppen aan de onderkant vervangen door ‘Gesture Control’, oftewel veegbewegingen. Je bedient het toestel dan door over het scherm te vegen. Van het midden naar onderen bewegen brengt je bijvoorbeeld naar het thuisscherm. Deze functie zit overigens ook in Android P. Daarbovenop belooft het bedrijf de 6 ‘regelmatig’ van software-updates te voorzien. De reputatie van OnePlus is – als het gaat om updates – echter wisselvallig.
Dubbele camera aan de achterkant
Aan de achterkant is een dubbele camera geplaatst met resoluties van 16 en 20 megapixels en f/1.7-diafragma. OnePlus heeft ten opzichte van de voorganger vooral de videokwaliteit verbeterd, bijvoorbeeld dankzij de nieuwe super slowmotion-modus. Hiermee neem je full-hd-filmpjes op met 240 frames per seconde (fps), waardoor je beelden enorm kunt vertragen zonder in te leveren op kwaliteit. Dit is met name gaaf voor mensen die vaak actiefoto’s maken en ieder moment willen vastleggen.

Ook kan de dubbele camera 4K-filmpjes opnemen met 30 of 60fps. Voor het bewerken van video’s heb je geen aparte app nodig, aangezien er een editor in de standaard software zit. Tot slot maken de camera’s betere foto’s wanneer het donker is, omdat de sensoren meer licht opvangen ten opzichte van de 5T.
De voorste camera heeft een resolutie van 16 megapixels en beschikt opvallend genoeg over portretmodus. Hiermee maak je zogenoemde bokeh-effect-foto’s, waarbij de omgeving wazig is terwijl het gezicht juist wordt scherpgesteld. Deze functie is bij uitkomst overigens nog niet direct beschikbaar, maar wordt later met een software-update toegevoegd.
Dash Charge: snelladen
De OnePlus 6 heeft een 3300 mAh-accu die is uitgerust met Dash Charge. De bekende snellaadtechniek zorgt ervoor dat je met een halfuur opladen er weer even tegenaan kunt. Na 30 minuten zit je accu voor ongeveer 60 procent vol. Draadloos opladen behoort, ondanks de glazen behuizing, helaas niet tot de mogelijkheden.
Conclusie OnePlus 6 review
De OnePlus 6 is geen smartphone met veel spannende verbeteringen, en meer een Android-vlaggenschip zoals je die in 2018 zou verwachten. De glazen behuizing oogt strakker maar is wel een stukje kwetsbaarder en erg gevoelig voor vingerafdrukken. Het grotere scherm is goed en hoewel de notch op het eerste gezicht storend lijkt, heb je er in de praktijk nauwelijks last van.
Verder blijven we fan van OxygenOS, de fijne Face Unlock-feature en de enorm rappe vingerafdrukscanner. Ook is Dash Charge nog steeds de snelste manier van opladen. Met de camera heeft OnePlus nog wel wat stappen te zetten, maar al met al is dit een zeer geslaagde smartphone. Voor gebruikers van de OnePlus 5T is er te weinig nieuw om te moeten upgraden, maar voor 519 euro vind je weinig betere Android-toestellen. Daarom kunnen we je de OnePlus 6 zeker aanraden.
→ Lees verder in de uitgebreide OnePlus 6 review