We hebben de afgelopen tijd het nieuwe Android 9.0 (Pie) getest en eindelijk kunnen we ons definitieve oordeel geven. Wat is er allemaal nieuw, en zijn de verbeteringen ook echt de moeite van het wachten waard? Je leest het in deze uitgebreide review.
Lees verder na de advertentie.
Lees de Android Pie review
Elk jaar komt Google met een nieuwe Android-versie en dit keer is dat versie 9.0 (Pie). De definitieve werd – ondanks dat er verschillende Developer Previews waren – nogal plotseling en met weinig bombarie uitgebracht en is beschikbaar voor Googles eigen Pixel-toestellen. Voor Nexus-gebruikers is er echter slecht nieuws: de 5X en 6P ontvangen de update helemaal niet, ondanks dat ze nog geen drie jaar oud zijn.
Toen Android Pie tijdens Google I/O 2018 werd aangekondigd, klonken de verbeteringen niet enorm spannend of ingrijpend. Nu we Pie een aantal maanden op de Google Pixel 2 XL hebben draaien, moeten we die mening terugdraaien. Er is meer dan genoeg om enthousiast van te worden in Pie, en misschien is dit zelfs de tofste Android-update in jaren.
Nieuwe look en animaties
Dat komt gedeeltelijk door de visuele aanpassingen die Google aan Android heeft gedaan. Het besturingssysteem ligt nu meer in lijn met het Material Theme, de spirituele opvolger van het Material Design dat met Android 5.0 (Lollipop) werd geïntroduceerd. De interface en alle elementen, menu’s en animaties ogen wat speelser en zijn ronder. Dat zie je bijvoorbeeld aan het snelle instellingen-paneel, dat nu bestaat uit een wit (of zwart vlak) met ronde knopjes en simpele icoontjes.
Het is iets overzichtelijk en duidelijker dan het snelle instellingen-paneel van Android 8.0 (Oreo), maar helaas zijn ook enkele handige opties verdwenen. In Android Oreo is het bijvoorbeeld mogelijk om het wifi-netwerk binnen het instellingenscherm te veranderen, of snel te verbinden met een ander bluetooth-apparaat. In Android Pie moet je, net als bij oudere Android-versies, het betreffende knopje in het instellingenpaneel ingedrukt houden, waarna je naar de Instellingen-app wordt gestuurd. Het klinkt misschien als iets kleins, maar als je regelmatig van verbinding wisselt, is het vervelend dat je continu een extra stap moet verrichten.
Ook in de instellingen-app zie je het vernieuwde uiterlijk van Android Pie terug. Waar de app eerst vooral zwart-wit was, worden de verschillende onderdelen nu met kleurrijke icoontjes aangegeven. Dit lijkt een beetje op de skin die Samsung die over Android legt, al dat is niet per se negatief. De kleurtjes maken het namelijk makkelijker om de verschillende opties van elkaar te onderscheiden.
Overigens zal het uiterlijk van Android 9.0 (Pie) natuurlijk niet op alle toestellen hetzelfde zijn. Fabrikanten maken aanpassingen aan de software en bijvoorbeeld Samsung, Huawei en LG gaan daar nogal ver mee. Toestellen van Nokia, Sony en Motorola, die over (vrijwel) stock-Android beschikken, krijgen wel Google’s standaard design van Pie.
Gebarenbediening is nog niet perfect
Misschien wel de meest ingrijpende en interessante verandering in Android 9.0 is de nieuwe bediening. De traditionele navigatieknoppen (terug, home en multitasken) worden vervangen door gestures, oftewel gebaren of veegbewegingen over het scherm. Dit ken je wellicht van Apples iPhone X, al werkt het in Android Pie een stukje anders.
De drie navigatieknoppen verdwijnen en worden vervangen door een enkele knop, die wat weg heeft van een pilletje. Die gebruik je om de app-drawer te openen, naar je recent geopende apps te gaan en tussen je applicaties te schakelen. De terugknop is overigens niet helemaal verdwenen. Hoewel hij niet meer op je homescreen te vinden is, zie je ‘m wel in vrijwel alle apps terug. Je kunt dus gewoon met het knopje teruggaan naar een vorig scherm in WhatsApp, Facebook en andere populaire Android-apps.
Veeg je vanaf de knop kort omhoog, dan zie je al je geopende apps horizontaal naast elkaar. Daar kun je doorheen swipen, of je veegt naar rechts op de pijlvormige knop. Er verschijnt dan een balk, en met trillingen ‘voel’ je dan dat je tussen apps schakelt. Het is eventjes wennen, maar het werkt goed.
Ben je flink aan het multitasken en heb je heel veel apps geopend, dan is het echter handiger om gewoon over de applicaties te swipen. Je hebt dan iets meer controle en het is makkelijker om de app die je zoekt snel weer te openen.
De nieuwe gebarenbediening is goed uitgedacht en inmiddels zijn we er helemaal aan gewend. Je hebt waarschijnlijk eventjes nodig om de bediening volledig onder de knie te krijgen. Het is niet per se sneller dan de traditionele navigatieknoppen, maar het maakt wel meer schermruimte vrij en oogt moderner.
Het enige dat niet zo lekker werkt, is het volledig openen van je app-drawer. Je dient dan vanaf de onderkant tot halverwege je scherm omhoog te geven, en dat is – zeker op grote toestellen als de Google Pixel 2 XL – een beetje onnatuurlijk en onlogisch. Hopelijk voert Google hier in komende (kleinere) Android-updates nog verbeteringen in door.
App Actions
Met Android Pie zet Google ook in op kunstmatige intelligentie, onder meer met App Actions. Dit zijn voorspellingen van welke apps je waarschijnlijk wil gebruiken inclusief snelkoppelingen naar apps, contacten of andere acties.
Best handig, want op die manier kun je snel naar je favoriete groepsgesprek in WhatsApp ‘springen’ en een paar stapjes overslaan. Dat werkt echter niet altijd goed. Zo komt het geregeld voor dat bijvoorbeeld een chatgesprek in Telegram werd getoond dat ik al een aantal dagen niet meer had geopend, en daar heb je weinig aan.
Het werkt veel beter als je bijvoorbeeld aan het einde van de dag een Spotify-afspeellijst krijgt aanbevolen op de momenten dat je naar huis fietst. Of dat je tijdens werkdagen een snelkoppeling naar Slack ziet, omdat je via die app veel communiceert.
Adaptive Brightness en Battery
Android Pie zet ook in op het verbeteren van de accuduur en doet dat met Adaptive Brightness en Adaptive Battery. De eerste functie is een soort verlenging van de automatische helderheidstand die op bijna elke smartphone zit. Afhankelijk van de lichtomstandigheden past je smartphone de helderheid van het scherm aan, maar vaak doe je dan zelf alsnog een (kleine) aanpassing.
Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je het scherm in het donker toch iets minder fel wil hebben, of overdag de helderheid ietsjes verder opschroeft. Android Pie leert hiervan en past na verloop van tijd dit automatisch aan, zodat je het zelf niet hoeft te doen. Dit werkt goed, maar het heeft logischerwijs wel wat tijd nodig voordat Pie je voorkeuren heeft begrepen.
Met Adaptive Battery kijkt Android Pie naar de apps die je weinig gebruikt, en zorgt dan dat deze minder energie verbruiken. Hierdoor wordt de accu alleen gebruikt voor applicaties die je actief gebruikt, en gaat er geen stroom verloren. Dit kan er wel voor zorgen dat meldingen van minder belangrijke apps later binnenkomen, maar heel storend is dit niet.
Levert Adaptive Battery nou echt een (veel) betere accuduur op? Het verschil is nog erg klein. Op sommige dagen gaat de accu van mijn Pixel 2 XL daadwerkelijk iets langer mee, maar het is geen grote vooruitgang ten opzichte van Android Oreo. Meestal merkte ik weinig tot geen verschil in accuduur. Mogelijk kan Google deze functie in de toekomst nog verder verbeteren.
Een kleine, maar fijne verbetering heeft te maken met de batterijbesparingsmodus. Wanneer deze feature voorheen werd ingeschakeld, verschenen rode balken aan de onder- en bovenkant van het scherm, en werd de schermhelderheid flink omlaag geschroefd. De functie werkt nu wat subtieler en laat alleen middels een aangepast batterij-icoontje zien dat ‘ie is ingeschakeld, net als iOS dat bijvoorbeeld doet.
Digital Wellbeing
Een andere pijler van Android 9.0: smartphoneverslaving. Ook Google erkent dit probleem en heeft daarom het onderdeel ‘Digital Wellbeing’ in Pie verwerkt. Dit is geen aparte app, maar een onderdeel in de instelling van je toestel, al moet je je – op het moment van schrijven – wel eerst aanmelden voor de bèta.
Het centrale punt van Digital Wellbeing is het dashboard. Om een verslaving aan te pakken, moet je eerst weten hoe je ervoor staat. Het dashboard laat op app-niveau zien hoeveel tijd je per dag met je smartphone bezig bent. Ook zie je hier hoe vaak je je telefoon hebt ontgrendeld, en hoeveel notificaties er binnenkomen.
Zodra je op een app uit de cirkel tikt, zie je het gebruik van afgelopen week per dag. Hierdoor herken je makkelijk en snel piekmomenten. Ook kun je filteren op het aantal ontvangen notificaties en keren dat je de app hebt geopend.
Wanneer je klaar bent om het roer om te gooien, is het tijd om wekkers in te stellen. Wil je bijvoorbeeld minder tijd spenderen aan Instagram en WhatsApp? Stel dan een timer in die je wijst op het gebruik van deze apps. Je ontvangt een waarschuwing net voordat je tijd erop zit, en wanneer de wekker ‘afgaat’ sluit de app automatisch af. Een notificatie legt uit dat je over je dagelijkse tijdslimiet heen bent gegaan en de applicatie daarom niet meer kunt opstarten.
Het icoon van de desbetreffende app wordt grijs en wanneer je ‘m toch probeert te openen, wordt uitgelegd dat je geen tijd meer over hebt. Een behoorlijk rigoureuze maatregel, maar je kunt jezelf meer minuten geven door de timer anders in te stellen. Afkicken van je smartphoneverslaving doe je dus door op app-niveau wekkers in te stellen: een slimme zet van Google. Hierdoor kun je je smartphone namelijk blijven gebruiken in noodgevallen waarbij je bijvoorbeeld moet bellen.
Wind Down
Wind Down zorgt ervoor dat je je smartphone niet (of minder vaak) mee naar bed neemt. Is het tijd om te gaan slapen? Dan wordt het scherm van je smartphone grijs. Hierdoor is het minder verleidelijk om je telefoon erbij te pakken, aangezien alle kleuren weg zijn. Apps ogen saai en je hersenen worden niet wakker gehouden door allerlei kleuren en effecten.
In het dashboard geef je aan hoe laat je normaal gaat slapen, waarna Wind Down wordt ingeschakeld. Vervolgens geef je aan hoe laat je normaal ’s ochtends wakker wordt, en je scherm dus weer kleur laat zien.
Maar helpen alles functies ook echt om je smartphone minder te gebruiken? Ja en nee. Aan de ene kant zorgen de app-timers en Wind Down er echt voor dat je eerder geneigd bent om je telefoon aan de kant te leggen, al is het altijd weer makkelijk om de timer of Wind Down-functie uit te schakelen. Wel zijn er nog wat verbeterpunten, en die hebben vooral te maken met het dempen van notificaties.
Veel apps, zoals Google Maps, kunnen je allerlei verschillende notificaties sturen, maar het Dashboard laat niet zien welke. Het is dan lastig om te bepalen welke meldingen jou precies het meest afleiden, waardoor het uitzetten van notificaties snel een gok wordt. Google heeft nog even tijd om dit te verbeteren, want Digital Wellbeing wordt later dit jaar officieel uitgebracht.
Snel naar meer toestellen
Bij elke grote Android-update is het de vraag wanneer deze naar welke smartphones komt. De fragmentatie van Android is al jaren een groot probleem, maar Google werkt er hard aan om het te verbeteren. Zo werd vorig jaar met Android Oreo het zogeheten ‘Project Treble’ geïntroduceerd, waarmee het voor fabrikanten makkelijker moet worden om hun smartphones te updaten.
Daarnaast ben je natuurlijk erg afhankelijk van de fabrikant van je toestel. Fabrikanten als Nokia en Sony zijn doorgaans snel met updates, Lenovo en LG zijn dat bijvoorbeeld helemaal niet. Het is maar net hoe belangrijk de fabrikant het updaten vindt, en hoeveel tijd hiervoor nodig is. Bovendien ben je met een high-end Android-toestel vaker verzekerd van snelle updates dan met een goedkoper model, maar ook hier zitten uitzonderingen tussen.
Het goede nieuws is dat Android Pie al sinds de release van de eerste bèta ook op niet-Google-toestellen draait. Voor smartphones als de OnePlus 6, Nokia 7 Plus en Sony Xperia XZ2 is al een tijdje een testversie beschikbaar, waardoor de betreffende fabrikanten de software al een tijdje hebben draaien. Dit is voor het eerst en moet ervoor zorgen dat Android Pie ook sneller verschijnt. In ons Android 9.0 update-overzicht houden we je op de hoogte van de updateplannen van de diverse Android-fabrikanten.
Conclusie Android Pie review
Met Android 9.0 (Pie) laat Google zien waar het mobiele besturingssysteem de komende jaren naartoe gaat. De focus ligt meer dan ooit tevoren op kunstmatige intelligentie en daarvan zijn een aantal praktische voorbeelden zichtbaar in Pie. Het is logisch dat Google hier met komende Android-versies op verder bouwt en het besturingssysteem zo steeds slimmer maakt, door continu van jou als smartphonegebruiker te leren.
Daarnaast is Android Pie een stukje simpeler en gebruiksvriendelijker dan zijn voorganger. Dit zie je bijvoorbeeld aan de gebarenbediening met één knop, duidelijkere instellingen en grotere knopjes in het snelle instellingen-paneel. De meeste verbeteringen maken Android ook echt fijner in gebruik en Pie wordt na verloopt steeds slimmer, zonder dat je daar als gebruiker mee wordt lastig gevallen. Er zijn nog duidelijke verbeterpunten, maar met Pie zet Google weer een toffe, behulpzame update neer.