De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Tip: Waarom en hoe je het cachegeheugen van je Android-telefoon kunt wissen

Michel van 't Klaphek
4 oktober 2019, 12:55
2 min leestijd

Er zijn veel manieren om ruimte vrij te maken op Android-toestellen, en een daarvan is het wissen van cachegeheugen. Android Planet legt uit hoe je dit doet.

Lees verder na de advertentie.

Cachegeheugen wissen op een Android-smartphone

Vrijwel alle apps en diensten op je smartphone slaan bestanden op in de cache. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk vrij simpel. De cache biedt namelijk ruimte aan tijdelijke bestanden, zoals de zoekgeschiedenis van YouTube, openstaande websites uit Google Chrome en bijvoorbeeld een tekst die je naar het klembord gekopieerd hebt.

Na verloop van tijd raakt het cachegeheugen steeds voller, met als gevolg dat je minder vrij opslagruimte op je telefoon hebt. Dit is vervelend, helemaal wanneer je maar weinig opslagcapaciteit hebt. Gelukkig is het vrij simpel om het cachegeheugen van je Android-toestel te wissen. Volg hiervoor deze stappen:

  1. Pak je toestel erbij en ga naar de instellingen;
  2. Kies ‘Opslag’ en kies een categorie die veel opslagruimte verbruikt, zoals ‘Foto’s en video’s’;
  3. Tik op de app naar keuze (in het voorbeeld ‘Foto’s’) en controleer hoeveel opslagruimte de cache inneemt;
  4. Tik op ‘Cache wissen’ en bevestig je keuze.
Cachegeheugen wissen android screens

Vanaf nu zijn alle tijdelijke gegevens gewist en begin je weer met een schone lei. Herhaal bovenstaand proces voor andere apps die een hoop cachegeheugen in beslag nemen. In het instellingenmenu kun je deze grootverbruikers op opslaggrootte selecteren.

Lees ook: Met deze 5 tips maak je snel ruimte vrij op je Android

Het verschil tussen cachegeheugen en gebruikersdata

Houd er rekening mee dat cachegeheugen wissen niet hetzelfde is als gebruikersdata verwijderen. Wanneer je bijvoorbeeld albums in Spotify downloadt voor offline gebruik, tellen deze niet mee aan de grootte van het cachegeheugen, maar aan gebruikersdata. In het overzicht per app zie je precies hoeveel soorten geheugen een programma inneemt. Tik op ‘Opslag wissen’ om gebruikersdata te wissen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu