De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

YotaPhone

YotaPhone

YotaPhone is een exotisch smartphonebedrijf dat toestellen maakte met twee schermen. Voorop vind je een normaal kleurenscherm, achterop zit een energiezuinig e-ink-scherm om bijvoorbeeld e-books op te lezen. De Russische fabrikant maakt al jaren geen nieuwe modellen meer en bestaande modellen zijn dusdanig verouderd dat ze niet meer verkrijgbaar zijn. YotaPhone was in Nederland actief maar heeft ons land jaren geleden verlaten. Niet duidelijk is of er ooit nog een nieuwe YotaPhone komt. Lees verder

YotaPhone nieuws

Android en twee schermen

Android en twee schermen

De enkele YotaPhones die zijn uitgebracht draaiden op aangepaste versies van Android, onder andere om het tweede scherm ook goed aan te kunnen sturen. Dat e ink-scherm en Android zijn in theorie geen perfecte match, onder andere vanwege de lage ververssnelheid van zo’n display. Yotaphone kreeg dat wel voor elkaar. Ook werden er allerlei extra’s toegevoegd aan Android om optimaal gebruik te maken van dat tweede scherm. Denk dan aan widgets of interactieve opties, zodat het e-ink scherm optimaal gebruikt kon worden.

YotaPhone: één toestel, twee schermen

De eerste smartphone van YotaPhone werd in 2012 aangekondigd maar verscheen pas een jaar later. Dat had onder andere te maken met technische uitdagingen, want de YotaPhone was een bijzondere telefoon. Voorop zat een ‘normaal’ scherm, achterop een even groot e-ink-scherm. Op dit scherm kon je als gezegd e-books lezen, maar ook het weerbericht bekijken en meldingen zien. In de praktijk viel de feature tegen omdat de accu van de YotaPhone snel leeg was en te langzaam was om vlot te wisselen tussen de schermen. 

In 2014 kwam de YotaPhone 2 uit, met krachtigere specificaties en grotere schermen. Het toestel liet daarom een betere indruk achter, maar was met 700 euro opvallend prijzig. Mede daarom werd hij geen verkoopsucces. Een YotaPhone 3 liet vervolgens lang op zich wachten en verscheen uiteindelijk in 2017.

Voorzien van aanzienlijk betere hardware en opnieuw grotere schermen, met een adviesprijs die honderden euro’s lager was. Het toestel deed het daarom beter in de landen waar hij werd uitgebracht. Nederland hoorde hier niet bij. 

YotaPhone verkocht uiteindelijk niet genoeg smartphones om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen en werd in 2019 failliet verklaard. Er zijn daarna geen nieuwe YotaPhone-toestellen meer uitgebracht en de softwareondersteuning voor bestaande modellen is gestaakt.   

Smartphones met twee schermen zoals de YotaPhone worden sindsdien eigenlijk niet meer gemaakt, simpelweg omdat er weinig vraag naar is en de meerwaarde beperkt is. Er zijn wel toestellen met een tweede display aan de achterzijde, zoals de Xiaomi Mi 11 Ultra. Dat is echter een schermpje van 1,1 inch, te gebruiken voor wat notificaties of bijvoorbeeld als viewfinder tijdens het maken van een selfie.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu