De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Met een authenticator-app log je veiliger in: dit zijn onze favorieten

Michel van 't Klaphek
23 april 2022, 19:30
5 min leestijd
Met een authenticator-app log je veiliger in: dit zijn onze favorieten

Geen gebrek aan authenticator-apps: de Google Play Store staat vol met programma’s om veiliger in te loggen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En wat is eigenlijk de beste authenticator-app voor Android? Dit zijn onze favorieten.

Lees verder na de advertentie.

Dit is de beste authenticator-app voor Android: onze top 4

Aangezien je dit artikel leest gaan we er vanuit dat je in grote lijnen weet hoe een authenticator-app werkt. Een kleine opfrisser kan echter geen kwaad.

Steeds meer apps, diensten en websites maken tweefactorauthenticatie (ook wel 2fa, tweestapsverificatie of 2 factor authenticatie genoemd) verplicht. Hierbij wordt er een tweede beveiligingslaag toegevoegd aan het inloggen en heb je dus niet genoeg aan slechts je gebruikersnaam en wachtwoord.

Daar komt een authenticator-app om de hoek kijken. Zo’n programma genereert een unieke code die je tijdens het aanmelden bij de betreffende app/website moet opgeven. Inloggen wordt hierdoor een stuk veiliger. Een kwaadwillende heeft immers niet langer voldoende aan een (gestolen) inlog en wachtwoord, maar moet ook toegang hebben tot de unieke code.

Joker malware

We raden daarom iedereen aan om waar mogelijk tweestapsverificatie aan te zetten. Omdat er tientallen, zo niet honderden authenticator-apps in de Play Store staan is kiezen echter nog best lastig.

In dit artikel hebben we daarom een paar goede opties op een rij gezet. Welke dé beste is hangt vooral van je persoonlijke voorkeuren af, maar met onderstaande apps ben je in ieder geval goed beveiligd.

1. Google Authenticator-app

Wie zich verdiept in tweestapsverificatie komt waarschijnlijk al snel bij Google uit. Alphabet, het bedrijf achter de populaire zoekmachine, heeft vrijwel overal apps voor, dus ook voor veiliger inloggen.

Google Authenticator is de populairste Android authenticator-app en dat is niet onterecht. Dit programma heeft namelijk alles in huis om op een toegankelijke manier met tweestapsverificatie aan de slag te gaan.

google authenticator accounts overzetten

Google Authenticator zit bijvoorbeeld simpel in elkaar en is ook voor minder technisch onderlegde mensen goed te gebruiken. Bovendien bevat de beveiligingsapp geen onnodige toeters en bellen. Op het thuisscherm zie je bijvoorbeeld alle door jou gekoppelde accounts met daarnaast timers. Deze geven aan wanneer de inlogcodes verlopen.

Jarenlang werd er weinig vernieuwd aan Google Authenticator, maar sinds kort heeft het bedrijf een paar functies toegevoegd. Zo kun je nu bijvoorbeeld accountinstellingen exporteren, wat ideaal is voor wanneer je een nieuwe telefoon hebt gekocht. Ook de donkere modus is fijn als je ‘s avonds ergens probeert in te loggen.

Wel is het jammer dat Google Authenticator geen app voor computers heeft. Via omwegen kun je het programma wel aan de praat krijgen, maar daarvoor moet je bij andere ontwikkelaars aankloppen.

Google Authenticator

Google LLC

Gratis via Google Play

2. Authy

Google Authenticator is een fijne 2FA-app, maar niet perfect. De vormgeving is met het ontbreken van iconen van de app of website waarbij je inlogt bijvoorbeeld wel heel beperkt. Ook werkt de app niet ideaal voor mensen die hun authenticator-app op meerdere apparaten (zoals een laptop en smartphone) willen gebruiken.

Hier heeft Authy geen last van. Deze authenticator-app is beschikbaar op vrijwel alle platformen. Dankzij de computerversie is het bijvoorbeeld niet nodig om tijdens het inloggen je telefoon erbij te pakken: de inlogcode kun je gewoon op de computer terugvinden. Dit maakt Authy, wat ons betreft, net wat handiger in gebruik dan bijvoorbeeld Google Authenticator.

Authy multi-device two-factor authentication.

Ook handig: je kunt Authy beveiligen. De Android authenticator-app wordt door het toevoegen van een pincode of een vorm van biometrische beveiliging (zoals een vingerafdruk) nog beter in gebruik. Verder is de vormgeving van Authy net wat uitgebreider. De app gebruikt bijvoorbeeld logo’s om je accounts te onderscheiden.

Authy is net als Google Authenticator gratis te gebruiken. Wil je de Android authenticator-app ook zakelijk gebruiken, dan moet je de portemonnee trekken.

Verder is het handig dat Authy met accounts werkt. Wanneer je de app voor het eerst opstart moet je een account aanmaken. Vervolgens heb je altijd en overal via de cloud toegang tot je bestanden. Dit is extra handig op het moment dat je ooit je telefoon kwijtraakt.

Twilio Authy Authenticator

Authy

Gratis via Google Play

3. Microsoft Authenticator

Vind je de Google Authenticator-app net iets té kaal, maar wil je je inlogcodes wel bij een gevestigde naam onderbrengen? Dan ben je bij de de Microsoft Authenticator aan het juiste adres.

Deze authenticator-app van Microsoft werkt in grote lijnen hetzelfde als die van concurrenten Google en Authy, maar heeft net wat meer functies om het lijf. Of je deze toevoegingen nuttig vindt, is heel persoonlijk.

authenticator app android microsoft

De Microsoft Authenticator kan bijvoorbeeld gekoppelde accounts automatisch in de cloud opslaan, net als bij Authy. Wanneer je onverhoopt je toestel kwijtraakt kun je deze gegevens dus weer zonder gedoe op je nieuwe telefoon zetten.

Ook is het mogelijk om een vergrendelingsmethode voor Microsoft Authenticator in te stellen. Iedere keer dat je de app opent moet je dus bewijzen dat jij het bent die toegang wil krijgen door een wachtwoord of vingerafdruk op te geven.

Verder kun je in het instellingenmenu ook aangeven dat je een screenshot van het scherm met inlogcodes wilt kunnen maken. Tot slot werkt Microsoft Authenticator uiteraard nauw samen met andere Microsoft-apps en diensten. Je kunt met deze authenticator-app bijvoorbeeld zonder wachtwoord inloggen bij apps als Office, OneDrive en Outlook.

Microsoft Authenticator

Microsoft Corporation

Gratis via Google Play

4. Aegis Authenticator

Aegis Authenticator is niet de bekendste uit dit rijtje, maar wel een goed alternatief voor mensen die liever niet in zee gaan met grote techbedrijven als Google en Microsoft.

Het ontbreekt de authenticator-app namelijk aan niets, de vormgeving is solide en ook de beveiliging is op orde dankzij de sterke encryptiestandaaard (AES-256). Dit houdt in dat de codes alleen voor jou zichtbaar zijn en de makers van Aegis niet kunnen meekijken.

authenticator app android aegis

Aegis is vooral geliefd onder software-experts. Dat komt mede door het feit dat de authenticator-app open source is. Dit betekent dat de broncode van Aegis openbaar is en iedereen dus onder de motorkap kan meekijken hoe het programma precies werkt.

Verder beschikt de app over enkele fijne functies, zoals de mogelijkheid om inlogcodes in te delen. Zo kun je bijvoorbeeld een mapje met persoonlijke en zakelijke codes maken. Ook kun je Aegis afschermen met gezichtsherkenning of een vingerafdrukscan.

Al met al is Aegis Authenticator een fijne authenticator-app voor Android die jammer genoeg slechts door weinig mensen wordt gebruikt.

Aegis Authenticator - 2FA App

Beem Development

Gratis via Google Play

Maak je smartphone veiliger

Deze januari staat Android Planet in het teken van veiligheid en privacy. De hele maand delen we tips om je toestel nog beter op slot te zetten.

Erwin legt bijvoorbeeld uit hoe je in één middagje overal veilige wachtwoorden regelt en Wouter geeft aan hoe je controleert of je accountgegevens zijn gestolen. Lees alle artikelen uit ons maandthema hier terug:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu