De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Dit moet je weten over Gboard, de vervanger van Google Keyboard

Thomas Haenen
13 december 2016, 9:14
2 min leestijd
Dit moet je weten over Gboard, de vervanger van Google Keyboard

Het officiële toetsenbord voor Android heet nu Gboard. Het is de vervanger van Google Keyboard, voorzien van verschillende slimme functies.

Lees verder na de advertentie.

Gboard Android-release

Google bracht Gboard eerder dit jaar al uit voor iOS. Toen was nog onduidelijk of en wanneer het toetsenbord voor Android zou verschijnen. Die release is vannacht eindelijk gekomen, in de vorm van een update voor Google Keyboard. Het toetsenbord dat wordt meegeleverd met stock Android en smartphones van verschillende andere fabrikant heet vanaf nu Gboard. We nemen de nieuwe features van de Gboard Android-release even met je door.

1. Ingebouwde zoekfunctie

Het Gboard beschikt over een ingebouwde zoekfunctie, maar die moet je wel even activeren via de instellingen. Vervolgens kun je op elk moment op de G-knop boven de toetsen drukken om een zoekopdracht in te voeren.

Gboard Android-release

Activeer je de zoekfunctie niet, dan wordt er boven het toetsenbord een handige toolbar getoond. Vanuit daar kun je een eenhandige modus activeren, direct de themna’s openen of enkele veelgebruikte instellingen aanpassen. Ook kun je er voor kiezen om permanent een rij cijfers boven de letters te tonen.

2. Typen in meerdere talen

Steeds meer mensen typen in meerdere talen op hun smartphone. Het Nederlands wordt vaak afgewisseld met Engels en soms zelfs nog een derde taal. Op de meeste toetsenborden moet je handmatig van taal wisselen om autocorrect goed te laten werken. Gboard volgt nu het voorbeeld van SwiftKey en enkele andere toetsenborden en biedt ondersteuning voor maximaal drie actieve talen tegelijk.

Je kunt de voorkeur voor één taal aangeven, maar Gboard zal vervolgens automatisch proberen te herkennen in welke taal je typt en daarbij ondersteuning bieden.

Verbeteringen voor emoji

Er zijn inmiddels bijna tweeduizend emoji, waardoor het soms lastig kan zijn om de juiste afbeelding te vinden. Het Gboard voegt daarom een zoekfunctie voor emoji. Typ de beschrijving in van de emoticon die je zoekt om hem in beeld te brengen. Daarnaast is de indeling van emoji ook licht aangepast.

Gboard Android downloaden

De nieuwste versie van Google Keyboard wordt geleidelijk uitgerold, maar is mogelijk nog niet voor iedereen beschikbaar. Je kunt de update ook downloaden als apk-bestand via APK-mirror. Volg vervolgens onze instructies voor het installeren van apk-bestanden op je smartphone.

Download Google Keyboard in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu