Haal meer uit de Google Drive-app met deze 7 tips

Wouter Nijsen
1 juni 2017, 15:00
3 min leestijd
Haal meer uit de Google Drive-app met deze 7 tips

Google Drive is een handige cloudopslagdienst, maar kan veel meer dan je zou denken. In dit artikel lichten we zeven handige features van Google Drive voor Android uit.

Lees verder na de advertentie.

Google Drive-app biedt handige functies

1. Documenten scannen

google drive-app

Wat je misschien niet wist, is dat je met de Google Drive-app documenten kunt scannen, om ze vervolgens als pdf te bewaren. Handig, want hierdoor hoef je geen aparte scan-app te downloaden om papieren te toveren tot een digitaal bestand. Het werkt als volgt:

  1. Open de Google Drive-app en tik op het plus-icoontje rechtsonder;
  2. Kies vervolgens voor ‘Scannen’ en maak een foto van je document;
  3. Je ziet hierna een aantal opties om de scan bijvoorbeeld bij te snijden. Ook kun je een nieuwe pagina scannen of opnieuw een foto maken als de scan niet goed is gelukt;
  4. Tik op het knopje rechtsonder om de scan in Google Drive te bewaren.

2. Direct naar Google Foto’s

Ook handig is dat je vanuit de Google Drive-app gelijk al je foto’s kunt bekijken, mits je gebruikmaakt van Google Foto’s. In het menu vind je een snelkoppeling naar de dienst, zodat je kiekjes lekker vlot bereikbaar zijn. Houd er wel rekening mee dat er een stuk minder opties zijn om foto’s te bewerken, delen of sorteren.

3. Offline gebruiken

google drive-app

Omdat Google Drive in de cloud werkt, is een werkende internetverbinding een vereiste. Toch kun je de app ook offline gebruiken, al moet je bestanden wel eerst beschikbaar maken voor offline gebruik. Dit doe je door in de applicatie het hamburgermenu te openen, op ‘Offline’ te tikken en vervolgens met de blauwe actieknop nieuwe bestanden te uploaden.

Uiteraard kun je ook bestaande bestanden offline beschikbaar maken. Bekijk je een bestand, tik dan op het knopje rechtsboven (met de drie puntjes) en zet het schakelaartje achter ‘Offline beschikbaar’ aan.

4. Bijlagen opslaan

google drive-app

Eén van de belangrijkste features van de Google Drive-app is de optie om bijlagen, uit bijvoorbeeld de Gmail- of Inbox-app, direct in Drive op te slaan. Dit werkt heel simpel: open een bijlage en tik op het Drive-icoontje rechtsboven. Vervolgens kies je een naam voor het document en de map waarin je het wil opslaan.

5. Meldingen

Maak je veel in teamverband gebruik van Google Drive, bijvoorbeeld op je werk, dan moet je de Meldingen-optie even checken. Hier vind je alle gedeelde bestanden onder elkaar, waardoor je je inbox niet meer door te zoeken en bepaalde bestanden sneller vindt. Ook fijn: de korte berichten die bij bestanden staan, worden ook getoond.

6. Veelgebruikte bestanden

Een relatief nieuwe functie van Google Drive is dat de app in het hoofdmenu een aantal suggesties geeft van veelgebruikte bestanden. Hier toont Drive de documenten waarvan de dienst op basis van de tijd denkt dat jij ze het meeste nodig hebt. Vaak zijn dit echter de bestanden die je voor het laatst hebt geopend, en waar je dus onlangs mee bezig bent geweest.

google drive-app

Check overigens wel even of de optie is ingeschakeld, door naar de instellingen te gaan en op het schakelaartje achter ‘Veelgebruikte bestanden bovenaan’ te tikken.

7. Back-ups beheren met Drive

Gebruik je Drive op een Pixel– of Nexus-toestel, dan kun je gemakkelijk back-ups hiervan beheren. Hierbij gaat het onder meer om opgeslagen apps, contacten, toestelinstellingen en je agenda. Handig, want zo kun je precies checken welke back-ups er zijn opgeslagen en waar je dus op kunt terugvallen als er iets mis gaat met je toestel.

Download Google Drive in Google Play (gratis)

Mis je nog fijne features van Google Drive in dit overzicht? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu