IkPas-app: hoe je het jaar begint met een maand lang geen druppel alcohol
Florence Peeters

IkPas

Gratis

Onze score

7,5

Met de feestdagen achter de rug hebben de flessen champagne, wijn, bier en andere alcoholische versnaperingen bij menig Nederlander rijkelijk gevloeid. Voor steeds meer mensen een reden om de drank een tijdje te laten staan. De IkPas-app laat je 2019 nuchter beginnen.

IkPas: 30 dagen lang geen druppel alcohol

Het initiatief voor IkPas is gebaseerd op het Britse fenomeen Dry January. Daar ging in 2013 de eerste Dry January-campagne van start, waarna het steeds groter werd en overwaaide naar Nederland. Ook in ons kikkerlandje laten steeds meer mensen in het nieuwe jaar een maand lang de alcohol staan, en daarbij is de IkPas-app een handig steuntje in de rug.

Op het hoofdscherm zie je de belangrijkste informatie: hoeveel dagen je al voltooid hebt. Daarnaast kun je verschillende badges winnen om je te motiveren, zoals een badge voor het overleven van de nieuwjaarsborrel, een avondje in de kantine of dat je al 25 euro hebt bespaard.

Om te zien hoeveel je bespaart gedurende de IkPas-periode, geef je aan hoeveel je per week drinkt. Ook stel je in wat je wil doen met het bespaarde geld, zoals uit eten of iets nieuws aanschaffen. Vervolgens zie je per dag hoeveel je al hebt bespaard van het totaalbedrag dat je gedurende de 30 dagen niet aan alcohol uitgeeft.

Onder het kopje ‘Recepten’ vind je allerlei recepten voor alcoholvrije drankjes die je als alternatief kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een virgin cosmopolitan, chai latte of nada colada. Iedere regio heeft een eigen IkPas Coach, die je via de app kunt benaderen voor vragen of een portie motivatie.

Actie maakt je fitter

Verder kun je zien hoeveel andere mensen uit verschillende leeftijdsgroepen uit jouw regio meedoen aan het initiatief. De voordelen van niet drinken worden zo op een speelse manier uitgelicht: je slaapt beter, voelt je fitter en bespaart dus ook aardig wat centen.

Bovendien blijkt uit onderzoek van de University of Sussex dat mensen die meedoen aan een alcoholvrije maand, in het half jaar na die periode een stuk minder overdadig alcohol drinken. Door deze zaken te benadrukken, helpt de app je gemakkelijker door de droogte heen.

Download IkPas in Google Play (gratis)

Langdurig met alcohol minderen

Zie je het in januari nog niet zitten om de uitdaging aan te gaan? Geen probleem. Want in 2019 kun je in twee periodes meedoen aan IkPas: op 1 januari voor 30 dagen of vanaf 6 maart voor 40 dagen. Zo’n landelijk startmoment is een goede stok achter de deur om daadwerkelijk te beginnen met een periode niet drinken.

Als je liever zelf een moment kiest of langdurig je alcoholgebruik wil verminderen, is de Engelse Dry January-app ook een optie. Deze is zowel voor 30 dagen als permanent te gebruiken als buddy om je alcoholgebruik in bij te houden en er bewuster mee om te gaan.

Download Try Dry: The Dry January app in Google Play (gratis)

Deze apps helpen je bij je goede voornemens

Wil je op een andere manier gezond aan 2019 beginnen? Lees dan ook welke vijf apps fijn zijn om je stappen bij te houden. Zo helpt je smartphone je een extra handje bij het bijhouden van je gezondheid.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.