Android Auto staat nog niet eens goed geparkeerd, of zijn opvolger rijdt alweer de oprit op. In dit artikel praten we je bij over Android Automotive, Googles nieuwe platform voor onderweg.
Lees verder na de advertentie.
Android Automotive is een volwaardig besturingssysteem voor auto’s. Het systeem draait dus echt op de wagen zelf, in plaats van een smartphone. Automotive kun je dus het best zien als een aangepaste versie van Android speciaal voor auto’s. Het ziet er ongeveer hetzelfde uit, maar ze zijn zeker niet identiek.
Wel beschikt Automotive over belangrijke Android-functies. Je kunt bijvoorbeeld praten tegen de Google Assistent, navigeren met Google Maps of Waze en via Spotify een liedje aanzetten. Android Automotive werkt op basis van touchscreen: je tikt dus op de ‘tablet’ op je dashboard om bijvoorbeeld het volume te regelen en de airco of stoelverwarming aan te zetten. Uiteraard kun je hiervoor ook de Google Assistent gebruiken.
Android Automotive is de opvolger van Android Auto. Het systeem zit namelijk ingebouwd in (elektrische) auto’s: een telefoon is niet nodig. Het systeem kan niet alleen apps op je dashboard tonen en aansturen, maar werkt bijvoorbeeld ook op schermpjes in de hoofdsteun voor meerijders.
Omdat Automotive volledig in de wagen geïntegreerd is, zijn ook allerlei autosensoren gekoppeld. Het systeem kan bijvoorbeeld een oplaadstation in de buurt voorstellen op het moment dat je accu bijna leeg is. Verder kun je de Google Assistent bijvoorbeeld vragen wat je actieradius is: wel zo handig. Bovendien houdt Google Maps tijdens het plannen van een rit automatisch rekening met de resterende actieradius van jouw auto, en stelt op basis hiervan laadstations tijdens de rit voor.
Android Auto, daarentegen, is een stuk minder uitgebreid. Deze aangepaste versie van het besturingssysteem op je telefoon is veiliger voor onderweg en geeft je toegang tot versimpelde versies van Google Maps en bijvoorbeeld Spotify. Je moet echter eerst je telefoon aansluiten, terwijl Android Automotive in auto’s zit ingebakken.
Automotive heeft zijn eigen Play Store voor het downloaden van apps. Daarover gesproken: het app-aanbod valt vooralsnog tegen. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat veel ontwikkelaars hun programma’s nog niet gereed hebben gemaakt.
Google stelt namelijk allerlei eisen aan apps voor onderweg. Het programma moet bijvoorbeeld geschikt zijn voor grotere (tablet)schermen en in de rustige, niet afleidende interface van het systeem passen. Android Automotive is overigens open-source, net als het ‘gewone’ Android op je telefoon. De broncode, waarin wordt uitgelegd hoe het precies werkt, van het systeem is dus voor iedereen in te zien.
Niet veel. Sterker nog, Android Automotive staat echt nog in de startblokken. Het meest populaire model is de Polestar 2. Deze 100 procent elektrische auto wordt gekscherend ook weleens de ‘Google-car’ genoemd. De 5-deurs fastback heeft een prijskaartje van rond de 60,000 euro.
Ook de XC40 van Volvo heeft Android Automotive ingebakken. Deze plug-in-hybride begint bij 44,000 euro. Er is dus momenteel nog niet veel aanbod. De plannen liggen er wel. Onder meer Renault, Ford, Nissan en General Motors hebben aangekondigd de komende jaren met Android Automotive aan de slag te gaan.
De grootste concurrent voor Automotive (en Android Auto) is waarschijnlijk Apple CarPlay. Apples systeem voor onderweg is echter niet op dezelfde manier in de auto geïntegreerd: je hebt dus een iPhone nodig om het systeem te laten werken. Android Automotive en Apple CarPlay langs de meetlat leggen is dus eigenlijk als appels met peren vergelijken.
Voorlopig heeft Googles systeem voor onderweg wel andere concurrenten, zoals VW OS. Dit systeem wordt ontwikkeld door autofabrikant Volkswagen en het is de bedoeling dat al haar wagens vanaf 2025 met VW OS zijn uitgerust. De fabrikant ziet weinig heil in Android Automotive, omdat Google er volgens hen met de autodata vandoor gaat.
Volkswagen is een gigantisch concern en heeft onder meer merken als Audi, Seat, Skoda en Porsche onder zich. Opvallend genoeg is VW OS overigens gebaseerd op de open source-versie van Android, maar dan sterk aangepast.
Vergeet ook Tesla niet. Het autobedrijf van Elon Musk staat bekend om haar elektrische wagens die op eigen software draaien. Sterker nog, je kunt geen Android Auto/Automotive of Apple CarPlay op een Tesla gebruiken. Tesla lijkt dus niet open te staan voor samenwerking, maar de toekomst gaat uitwijzen welk bedrijf de ‘slimme auto’-wedstrijd gaat winnen.
Android Auto-maand
Deze maand staat Android Planet in het teken van Android Auto. We duiken in de (on)mogelijkheden van Googles ‘auto-software’, het downloaden van Android Auto, zetten de beste apps op een rijtje en vergelijken Android Auto met de belangrijkste concurrenten.
Waar wil jij deze maand meer over lezen? Laat je suggesties achter in de reacties onder dit artikel en wie weet zie je jouw bijdrage binnenkort in een artikel terug. Lees ook andere verhalen uit dit maandthema via onderstaande links:
- Android Auto downloaden en gebruiken in je auto: zo doe je dat (+ video!) (17 jan)
- Android Auto werkt niet: 9 tips om snel weer op pad te gaan (21 jul 2022)
- Uitleg: zo gebruik je Android Auto Wireless (+ video!) (14 jul 2022)
- Met deze 5 Android Auto-apps is navigeren een eitje (14 jul 2022)
- Tip: zo gebruik je Google Maps op Android Auto zonder internet (11 jul 2022)