Onze smartphone speelt een steeds grotere rol in ons leven, ook onderweg. In deze Android Auto-gids bundelen we alles wat je moet weten over Android in het verkeer: wat kun je met Android Auto, wat zijn de beste apps voor onderweg, hoe je smartphone veilig blijft in het verkeer en meer.
Dit moet je weten over Android in het verkeer
We zijn met z’n allen enorm veel onderweg, maar zitten ook enorm vaak op onze smartphones. Android neemt een steeds grotere en belangrijkere rol in het verkeer in, onder meer met het steeds sneller groeiende Android Auto.
Het groeiende smartphonegebruik zorgt ook voor meer afleiding op de weg, en de één vindt het makkelijker om daarmee te gaan dan de ander. Wil je meer weten over hoe je dit doet en wat de mogelijkheden zijn van Android in het verkeer, dan is deze gids voor jou bedoeld.
Inhoudsopgave Android Auto-gids
- Android in het verkeer: een inleiding
- Wat is Android Auto en wat kun je er allemaal mee?
- Waarom is Android Auto (nog) niet officieel beschikbaar in Nederland?
- Wat zijn de voor- en nadelen van Android Auto?
- Welke auto’s ondersteunen Android Auto?
- Hoe installeer ik Android Auto?
- Welke alternatieven zijn er voor Android Auto?
- Wat zijn goede Android Auto apps?
- Is je Android-smartphone veilig in het verkeer en hoe zorg je daarvoor?
- De vijf beste tips voor Google Maps buiten de auto
1. Android in het verkeer: een inleiding
Even een appje sturen dat je onderweg bent, een foto van de file maken of een ander nummertje opzetten: onderweg zit je waarschijnlijk veel vaker op je smartphone dan je denkt. Het is vanaf 1 juli 2019 niet meer toegestaan om je smartphone in het verkeer te gebruiken. Voor automobilisten geldt dit al langer, maar ook voor fietsers is het straks verboden.
En dat is niet zonder reden, want het aantal verkeersdoden en ongelukken is alleen maar toegenomen. In 2017 was er weliswaar een lichte daling, maar ook voor het eerst meer dodelijk verongelukte fietsers dan automobilisten. Elke dag zijn er één tot twee dodelijke verkeersslachtoffers in Nederland.
Afleiding speelt hierin een steeds grotere rol, wat voor de overheid reden was om het smartphoneverbod uit te breiden naar fietsers. Check hoe gevaarlijk appen in het verkeer is in onderstaande infographic die Android Planet heeft gecreëerd en lees alles over het smartphoneverbod in 2019.
2. Wat is Android Auto en wat kun je er allemaal mee?
Android Auto is in feite een versimpelde versie van Android voor het dashboard van je auto. De nadruk ligt op veiligheid en simpliciteit: menu’s zijn overzichtelijker, knoppen zijn groter en je wordt niet afgeleid door allerlei notificaties.
Ook kun je bijvoorbeeld maar één app tegelijk gebruiken, die ook nog eens behoorlijk uitgekleed is. Tijdens het navigeren in Google Maps ligt daarom alle focus op de route zelf, en niet op nabijgelegen café’s, restaurants of pinautomaten.
Ook belangrijk om te weten is dat Android Auto niet je dashboardcomputer ‘overneemt’, maar een aanvulling is op het ingebouwde systeem van je auto. Zo kun je er niet de radiozender mee verwisselen, cruise control aanzetten of de temperatuur van de airco veranderen.
Om Android Auto te gebruiken zoals het is bedoeld, is het enigszins een voorwaarde dat je een scherm in je autodashboard hebt zitten. Android Auto is ook vanaf het display van je telefoon te gebruiken, maar dit is minder fijn en vooral niet zo veilig.
Daarom is het des te handiger dat Android Auto met de Google Assistent samenwerkt. Op die manier hoef je het scherm niet aan te raken, en kun je met je stem de navigatie activeren of je favoriete album opzetten. Lees er meer over in dit artikel en bekijk onderstaande video waarin we Android Auto uitleggen en testen.
3. Waarom is Android Auto (nog) niet officieel beschikbaar in Nederland?
Aanvankelijk was Android Auto nog erg beperkt: in mogelijkheden, maar voornamelijk qua beschikbaarheid. Het besturingssysteem was enkel te gebruiken met dashboards van specifieke auto’s. Hier deden maar enkele autofabrikanten aan mee. In de loop van de tijd zijn daar steeds meer functies bijgekomen. De belangrijkste kwam eind 2016, want toen werd Android Auto als app gelanceerd.
Vandaag de dag is de app nog steeds niet in Nederland verkrijgbaar, maar daar is een logische reden voor: je mag in Nederland je smartphone niet gebruiken tijdens het rijden. Het is dan ook onduidelijk of Android Auto binnenkort wel officieel wordt uitgebracht. Dit klinkt niet aannemelijk, omdat de wetgeving voor smartphonegebruik in het verkeer alleen maar uitgebreider is geworden, en niet versoepeld.
Toch is het via een omweg gewoon mogelijk om Android Auto te gebruiken, bovendien met de Nederlandse Google Assistent. Lees verder in deze gids om te checken of jouw auto Android Auto ondersteunt en hoe je het installeert.
4. Wat zijn de voor- en nadelen van Android Auto?
Voordelen Android Auto
|
Nadelen Android Auto
|
5. Welke auto’s ondersteunen Android Auto?
Het aantal automodellen dat Android Auto ondersteunt groeit met de dag. Inmiddels kunnen meer dan 500 automodellen overweg met Android Auto, waaronder Audi’s, Citroëns, Opels en Peugeots. Kijk voor een volledig overzicht van ondersteunde auto’s op de website van Android Auto.
Over het algemeen geldt dat als je auto van voor 2015 is, hij waarschijnlijk niet compatibel is met Android Auto. Ben je de trotse bezitter van een BMW of Toyota? Dan heb je sowieso pech. Het Duitse en Japanse automerk ondersteunen de dienst (nog) niet. Toch duiken er de laatste tijd wel geruchten op dat Toyota al geruime tijd met Google in gesprek is over Android Auto-ondersteuning.
6. Hoe installeer ik Android Auto?
Android Auto is niet in de Play Store te vinden, maar toch is het mogelijk en gemakkelijk om de app op je smartphone te zetten. Android Auto downloaden en installeren doe je in zes stappen. Zodra dat is gelukt, hoef je alleen nog maar je telefoon met Android Auto via een usb-kabel te verbinden met je auto.
→ Lees hoe je in zes stappen Android Auto downloadt en installeert
7. Welke alternatieven zijn er voor Android Auto?
Ieder automerk heeft een eigen infotainment-systeem voor in de auto. Vrijwel altijd is het mogelijk om je smartphone hiermee te verbinden via bluetooth, en zo bijvoorbeeld vanuit het systeem van je auto te kunnen bellen.
Het nadeel van deze eigen systemen van autofabrikanten is dat de overige smartphone-opties niet aanwezig zien. Bovendien is de navigatiesoftware – zeker na verloop van tijd – niet altijd up-to-date en dient deze bij de autogarage geüpdatet te worden.
Een update van Google Maps of Waze voor Android Auto gaat gewoon via de app in de Play Store, en dus is sneller en gemakkelijker geïnstalleerd. Daarnaast zijn deze navigatie-apps voorzien van de meest recente verkeersinformatie en andere aanvullende opties.
Een ander alternatief voor Android Auto is Apple CarPlay. Ook dit systeem werkt inmiddels met navigatie-apps van derden, maar je hebt wel een iPhone nodig om gebruik te maken van dit systeem. Bekijk de video en lees meer over Apple CarPlay op onze zustersite iPhoned.
8. Wat zijn goede Android Auto apps?
Navigatie-apps
1. Google Maps
Android Auto is vooral een fijne manier om Google Maps als navigatie te gebruiken vanaf je autodisplay. Lange tijd is de Android Auto-versie van de app onveranderd gebleven, maar onlangs is Maps voor het infotainmentsysteem er flink op vooruit gegaan met een update. Zo zijn er nu meer keuzes te maken en is de indeling verbeterd. Check hier welke verbeteringen er precies allemaal terug te vinden zijn.
2. Flitsmeister
Flitsmeister is niet alleen handig om snelheidsboetes mee te voorkomen, maar ook om up-to-date te blijven over vertragingen of andere zaken op jouw route. De app heeft bovendien een navigatiefunctie gekregen, waardoor het een zeer uitgebreide app en een interessante optie als standaard navigatie-app voor jou in de auto is. De app via Android Auto gebruiken is echter helaas nog niet beschikbaar.
→ Check de volledige review van Flitsmeister
3. Waze
Een andere goede navigatie-app die een fraaie Android Auto-versie heeft, is Waze. Deze app is gemaakt door en voor automobilisten, waardoor de gebruiksvriendelijkheid ervan onderweg vrij hoog is. Hierbij komt dat de community van de app erg actief is, en elkaar verder helpt.
→ Lees de volledige review van Waze
4. Muziek en podcasts: Spotify, Pocket Casts, Google Play Music, Audible
Muziek of podcasts zijn voor veel mensen op de weg een belangrijk onderdeel. Het maakt files minder erg, laat je reis minder lang duren en geeft je de kans om de tijd in de auto te spenderen aan het luisteren van bijvoorbeeld een nieuw album of nieuwe podcastaflevering.
Fijne opties die samenwerken met Android Auto en de Google Assistent zijn Spotify en Google Play Music. Beide apps zijn met je stem te bedienen, wat een muziekje opzetten van achter het stuur wel erg makkelijk maakt.
Als je liever naar podcasts luistert, kun je met Pocket Casts en Audible goed uit de voeten in Android Auto. Hiermee weet je de tijd dat je onderweg bent snel te doden en mis je minder snel afleveringen.
5. Berichten: WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram
Je favoriete en meestgebruikte berichten-app, is waarschijnlijk één van de drie bovenstaande. Gelukkig werken ze allemaal met Android Auto, en zie je meldingen binnenkomen op het display van je auto.
Deze kun je checken door ze voor te laten lezen door de Google Assistent. Vervolgens kun je hier een automatisch antwoord voor instellen, of met je stem een berichtje opstellen om terug te sturen.
9. Is je Android-smartphone veilig in het verkeer en hoe zorg je daarvoor?
Bij een ongeluk betrokken raken omdat je op de fiets, scooter, in de auto of wandelend in de weer was met je smartphone. Het gebeurt regelmatig tegenwoordig. En dan heb je een goed hoesje nodig om geen gebroken scherm of andere telefoonschade te krijgen. Maar er is iets nog veel belangrijker dan de veiligheid van je smartphone onderweg: je eigen veiligheid.
In deze gids focussen we met name op smartphonegebruik op of in voertuigen, maar ook als voetganger neem je deel aan het verkeer. Ook als je met de benenwagen gaat, is het dus verstandig om je bewust te zijn van je telefoongebruik. Want hoe gevaarlijk is lopen met een smartphone nou echt? Wetenschappelijke onderzoeken zijn duidelijk: we zijn afgeleid, lopen raar en reageren slecht.
Mensen die via hun telefoon aan het praten zijn, nemen bijvoorbeeld langzamere stappen. Mensen die tekstberichten verzenden of lezen, nemen kortere stappen en vertonen meer onstabiele bewegingen en verstoringen tijdens het lopen.
Langzamer lopen geeft een gevoel van veiligheid, maar dat is niet direct het geval. Dit resulteert niet per se in meer ongelukken tussen voertuigen en voetgangers, maar mensen lopen hierdoor bijvoorbeeld vaker tegen muren of palen op, vallen van trappen af en struikelen over de stoep.
Volgens professor Deitrich Jehle van de University of Buffalo zijn we met de smartphone in onze hand op drie verschillende manieren afgeleid: we doen iets anders, we zien iets anders en we denken aan iets anders.
→ Lees ook: Hoe steden zich aanpassen om ‘smartphone zombies’ veilig te houden
Hetzelfde geldt voor fietsers. Je gaat weliswaar minder hard dan een auto, hebt in veel gevallen geen tegenliggers en denkt hierom sneller te kunnen ingrijpen. Maar je hebt evengoed vaart, een stuur vast en geen aandacht voor de verkeerssituatie als je op je smartphone kijkt. Een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje, en het hoge aantal fietsende verkeersdoden in 2017 liegt er niet om.
10. De vijf beste tips voor Google Maps buiten de auto
1. Dit betekenen de icoontjes en kleuren in Google Maps
Om alle onderdelen op een kaart te kunnen onderscheiden, gebruikt Google verschillende kleurtjes en icoontjes voor bepaalde categorieën. Zo weet jij gemakkelijk te onderscheiden wat een winkel, treinstation, museum of bos is. Dit betekenen de kleuren.
→ Lees verder om ook alle Google Maps-icoontjes te checken
2. Jouw Google Maps-route delen met vrienden
Onderweg naar een afspraak, en wil je vrienden of collega’s laten weten wanneer je aankomt? Je kunt nu met Google Maps je route delen. Met Google Maps kon je al langer je locatie delen, maar tegenwoordig biedt het zoekbedrijf zelfs de optie om je hele route door te sturen. Zo weten vrienden, familie en collega’s precies wanneer ze jou kunnen verwachten.
→ Doorloop deze vijf stappen om je Google Maps-route te delen
3. Irritante Google Maps-meldingen uitschakelen doe je zo
Google Maps geeft je onderweg allerlei handige notificaties, maar dat is niet altijd en voor iedereen handig. Gelukkig kun je Google Maps-meldingen makkelijk zelf beheren. Google probeert met verschillende meldingen in Maps je onderweg zoveel mogelijk te helpen.
→ Zo schakel je meldingen in Google Maps uit
4. Zo gebruik je altijd de donkere modus in Google Maps
De Google Maps-app heeft al een tijdje een nachtmodus, waarmee de interface van de navigatie-app verandert en donkere kleuren toont. Dit is handig voor als je in de avonduren met Maps navigeert, en zo minder last hebt van de felle kleuren van je smartphonescherm. Deze donkere modus kun je ook permanent inschakelen.
→ Lees verder hoe je de donkere modus in Google Maps instelt
5. In 4 stappen offline navigeren met Google Maps
Als je op vakantie of op reis bent, kan het een uitkomst zijn om offline kaarten tot je beschikking te hebben. Buiten de EU is dataverkeer behoorlijk kostbaar en in sommige gebieden heb je misschien wel helemaal geen bereik. Waar Google Maps vroeger altijd een verbinding nodig had om kaarten te downloaden, kun je deze tegenwoordig gewoon van tevoren op je toestel opslaan.
→ Zo download je offline Google Maps-kaarten
Wat is jouw ervaring met Android in het verkeer?
Graag houden we deze Android Auto-gids zo goed en actueel mogelijk. Indien jij nuttige informatie mist of van mening bent dat bepaalde informatie niet klopt dan horen we dat graag van je in de reacties hieronder of via ons contactformulier.