De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

‘Duizenden Nederlanders hebben Android-apps met malware gedownload’

Thomas Haenen
16 november 2017, 12:46
2 min leestijd
‘Duizenden Nederlanders hebben Android-apps met malware gedownload’

Kwaadwillenden hebben via de Play Store acht gevaarlijke Android-apps weten te verspreiden. Daarbij zijn mogelijk duizenden Nederlandse gebruikers getroffen.

Lees verder na de advertentie.

Android-bankvirus treft Nederland

Het virus zat verstopt in acht apps die zich voordeden als nieuwsdiensten of opruim-apps, zo ontdekte het cybersecuritybedrijf ESET. Eenmaal geïnstalleerd probeerde het virus de inloggegevens van eventuele bank-apps op je smartphone te bemachtigen. Volgens de onderzoekers van ESET zijn er zo’n 3000 Nederlandse toestellen getroffen.

De apps hadden namen als Clear Android, World News Pro en MEX Tools. Nadat gebruikers de app gedownload hadden, kregen ze een melding dat deze alleen werkte door een Android-update of Flash plug-in te installeren. Door daar akkoord mee te gaan, werd de gebruiker naar een andere website doorgesluisd die het virus installeerde.

Android-bankvirus Nederland

Vervolgens kon het virus vrijuit zijn gang gaan. De malware verzamelde binnenkomende sms-berichten of deed zich voor als een bank-app, en probeerde zo de inloggegevens van je bank te bemachtigen.

Zo verwijder je het Android-bankvirus

Google heeft de malafide apps inmiddels uit de Play Store verwijderd. Mocht je één of meerdere apps per ongeluk toch op je toestel hebben geïnstalleerd, volg dan onderstaande stappen.

  1. Open je instellingen, en ga naar ‘Beveiliging’;
  2. Selecteer het kopje ‘Apparaatbeheer’ of ‘Apps voor apparaatbeheer’, afhankelijk van welke versie van Android je gebruikt;
  3. Staan daar apps als Adobe Flash Player, Adobe Update of Android Update tussen, schakel deze dan uit;
  4. Verwijder de apps vervolgens van je smartphone, door bij de instellingen naar ‘Apps’ te gaan. Haal niet alleen de drie bovenstaande apps weg, maar ook de acht apps die je proberen te verleiden tot het downloaden van de malware.

Mocht de malware zich op jouw smartphone bevinden, dan is het aan te raden om zo snel mogelijk je bankwachtwoorden te veranderen. Houd voor de zekerheid ook je transacties in de gaten de komende tijd, om te zien of er onverwachts geld afgeschreven wordt.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu