De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android weekoverzicht #42: wat je moet weten over de Nexus 6, Nexus 9 en Android Lollipop

Gijs Ettes
18 oktober 2014, 13:28
4 min leestijd
Android weekoverzicht #42: wat je moet weten over de Nexus 6, Nexus 9 en Android Lollipop
android nieuws android nieuwsoverzicht

AndroidPlanet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag dit weekoverzicht met Android nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen in de wereld van Android.

Lees verder na de advertentie.

Deze week stond het Android nieuws voornamelijk in het teken van de onthulling van de Nexus 6, Nexus 9, Nexus Player en Android 5.0 Lollipop. De nieuwe Android-versie en Nexus-apparaten zullen de komende weken beschikbaar worden. Hieronder staan we kort stil bij wat er de afgelopen week allemaal gebeurde.

Nexus 6: 6 inch-smartphone met snelle specs en fiks prijskaartje

nexus6

Als verwacht heeft Google afgelopen week  de Nexus 6 officieel onthuld. De phablet is ontwikkeld door Motorola en onderscheidt zich met zijn grote 6 inch-scherm. Het display heeft een indrukwekkende resolutie van 2560 bij 1440 pixels, waardoor het onmogelijk is om afzonderlijke pixels te onderscheiden. Om te voorkomen dat de smartphone door deze hoge resolutie al voor het einde van de dag aan de oplader moet, is er een 3200 mAh-accu aan boord. De Nexus 6 is de grootste Google-telefoon tot nu toe, maar ook de meest krachtige. Het toestel wordt aangedreven door een Snapdragon 805-chip en beschikt over 3GB aan werkgeheugen. Daardoor zal de smartphone geen moeite hebben om meerdere apps en processen tegelijkertijd te draaien.  Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe Google-telefoon precies gaat kosten in ons land, maar de geschatte europrijzen bedragen waarschijnlijk 569 en 649 euro voor respectievelijk het 32GB- en 64GB-model.

→ Lees ook onze indruk van de Nexus 6

Nexus 9: nieuwe Google-tablet verschijnt  3 november  en kost  €399

nexus2cee_N9-grid1-l

De Nexus 9 is de nieuwe Google-tablet die is ontwikkeld in samenwerking met HTC. Die fabrikant maakte in 2011 zijn laatste tablet en lijkt nu dus weer de draad te hebben opgepakt. De nieuwe Nexus-tablet wordt gekenmerkt door een 9 inch ips-scherm met een resolutie van 2048 bij 1536 pixels. Onder de motorkap zijn een 64-bits Tegra K1-processor uit de stal van NVIDIA te vinden, alsmede 2GB aan werkgeheugen en 16 of 32GB aan opslagruimte. Verder heeft de tablet een 8 megapixel-camera aan de achterzijde en een 1,6 megapixel-frontcamera voor het voeren van videogesprekken en het schieten van selfies. Net als de Nexus 6 heeft de Nexus 9 een minimalistisch en relatief dun design, waarvan de zijkant van aluminium is gemaakt. De voorkant bestaat voornamelijk uit scherm en twee stereospeakers en aan de achterkant zijn de logo’s van Nexus en HTC te vinden. Standaard draait de Nexus 9 op de nieuwste versie van Android, genaamd Android 5.0 Lollipop, zonder een skin of toegevoegde apps van HTC.

→ Lees ook onze indruk van de Nexus 9

Android Lollipop is hier, en dit zijn de belangrijkste vernieuwingen

Android 5.0 Lollipop

De nieuwe Android-versie is een flinke verandering ten opzichte van KitKat en de eerste grote update van Googles mobiele besturingssysteem sinds Android 4.0 Ice Cream Sandwich, de versie die in de herfst van 2012 werd geïntroduceerd. Android Lollipop is standaard te vinden op de Nexus 6 en Nexus 9 en zal de komende weken ook zijn weg vinden naar andere Nexus-apparaten en de recente smartphones van Motorola. Uiteraard zullen ook andere fabrikanten volgen met hun updates, al is het nog te vroeg om te zeggen wanneer deze precies worden uitgerold. Niettemin is er over de update zelf al het nodige bekend. We hebben de Android Lollipop changelog uitgeplozen en de belangrijkste verbeteringen voor je op een rijtje gezet!

Lees verder en check de verbeteringen in Android 5.0 Lollipop
Check ook ons complete Android Lollipop update overzicht

Nexus Player: Android TV settopbox voor 99 dollar

nexusplayer

Google heeft naast Android Lollipop en zijn nieuwe Nexus-apparaten ook een nieuwe settopbox aangekondigd: de Nexus Player. De settopbox draait op Android TV en is in samenwerking met Asus ontwikkeld. Het apparaat is voorzien van een 1,8GHz quadcore Intel-processor, krachtige 2×2 AC wifi-verbinding en een hdmi-ingang. De Nexus Player beschikt tevens over de functionaliteit van de Chromecast, waardoor apps die de dongel ondersteunen ook naar de Nexus Player kunnen casten.  Naast de Nexus Player komt er ook een gamepad beschikbaar waarmee gebruikers games via Android TV kunnen spelen. Verder is er ook een kleine afstandsbediening die gebruikers door content laat scrollen via een scrollwiel en op spraakcommando’s reageert. De gamepad gaat 39 dollar kosten. De europrijzen zijn op dit moment nog niet bekend.

→ Lees ook onze indruk van de Nexus Player

Google Play Games gaat lokale multiplayer ondersteunen

lokale multiplayer

Google Play Games, het gameplatform van Google en Android, gaat voortaan lokale multiplayer ondersteunen. Dit betekent dat je offline met anderen kunt spelen. De andere spelers moeten wel in de buurt zijn om te verbinden – waarschijnlijk gaat dit via bluetooth -, waarna je games ook zonder een werkende internetverbinding met anderen kunt spelen. “Google Play Games heeft de optie gekregen om anderen in de buurt te vinden en met hen een multiplayersessie te starten”, zo laat Google weten. “Als games multiplayer ondersteunen, kun je binnenkort ook degenen uitnodigen die in de omgeving zijn. Vervolgens wordt er direct een lokale multiplayersessie gestart, waarmee je lokaal meer competitief bezig kunt zijn.” Dit is bijvoorbeeld leuk voor een gametoernooitje met vrienden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu