Android nieuws #48: Galaxy S8, Play Store-design en Gooligan-malware

Wouter Nijsen
3 december 2016, 13:45
3 min leestijd
Android nieuws #48: Galaxy S8, Play Store-design en Gooligan-malware

Android Planet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag het nieuwsoverzicht met Android nieuws!

Lees verder na de advertentie.

Waarom je je weinig zorgen moet maken over Android-malware Gooligan

android beveiliging jaarrapport

Er zijn al meer dan 1 miljoen Android-smartphones besmet met Gooligan, zo claimt beveiligingsbedrijf Check Point Software. Met de malware krijgen kwaadwillenden roottoegang tot je toestel. Dat betekent dat ze toegang kunnen krijgen tot accountgegevens van je Google-account. Daarmee kan de gebruiker zichzelf vervolgens toegang geven tot alle gegevens op je Google-account, van Gmail tot Google Drive tot Google Foto’s. Je account beschermen met tweefactorauthenticatie helpt niet: dat weet Gooligan te omzeilen. De kans dat je zelf besmet bent met Android Gooligan-malware is echter klein. De malware werd namelijk alleen verspreid via illegale versies van 86 verschillende apps waar je doorgaans geld voor moest betalen. Het gaat om relatief onbekende apps met namen als ‘Wifi Speed Pro’, ‘Light Browser’, en ‘YouTube Downloader’ Als je je apps enkel via de Play Store binnenhaalt, ben je veilig. Apps die in de Play Store staan worden door Google regelmatig gescand op kwaadaardige codes en zijn dus voorgaans veilig.

OnePlus 3T nu officieel te koop in Nederland

oneplus-3t-uitg

De OnePlus 3T is het nieuwe vlaggenschip van het gelijknamige Chinese bedrijf en is vooral een verbetering van de eerder uitgebrachte OnePlus 3. Het toestel is nu te koop voor 439 euro, maar helaas is de smartphone moeilijk verkrijgbaar. Het duurt ongeveer vijf weken voordat je nieuwe toestel op de deurmat ligt. De OnePlus 3T beschikt over de snellere Snapdragon 821-chip, een grotere 3400 mAh-accu, een 16 megapixel-frontcamera voor scherpere selfies en verbeterde software. Verder beschikt het toestel over een 5,5 inch-full-hd-scherm, 6GB RAM, 64GB of 128GB aan opslagruimte en een metalen design.

‘Galaxy S8 krijgt 6GB werkgeheugen, 256GB opslagruimte’

galaxy s7-accu

Volgens nieuwe geruchten zou de Samsung Galaxy S8 over maar liefst 6GB aan werkgeheugen beschikken. Het huidige vlaggenschip van Samsung, de Galaxy S7, beschikt over 4GB aan werkgeheugen, waardoor het plausibel is dat zijn opvolger meer geheugen zou krijgen. Er zijn weinig andere smartphones op de markt momenteel die voorzien zijn van 6GB. Vooral Chinese smartphones zoals de OnePlus 3 en de OnePlus 3T zetten momenteel in op relatief grote hoeveelheden werkgeheugen. Dezelfde bron maakt ook melding van een variant op Samsungs nieuwe vlaggenschip die uitgerust wordt met 256GB aan opslagruimte.

Nokia is terug: fabrikant belooft nieuwe smartphones in 2017

Nokia Android Smartphones

Nokia’s nieuwe smartphones verschijnen in de eerste helft van 2017, zo belooft de fabrikant op een gelanceerde website. De toestellen zullen op Android lopen. Begin volgend jaar brengt het bedrijf ook verschillende nieuwe dumbphones uit, goedkope toestellen voor opkomende markten die vooral geschikt zijn om mee te bellen. Overigens is het niet helemaal het oude, vertrouwde Nokia dat de nieuwe smartphones zal produceren. De smartphones worden geproduceerd door HMD Global, dat eerder dit jaar de merknaam van Nokia voor smartphones kocht. HMD, ook een Fins bedrijf, mag de komende tien jaar de Nokia-naam gebruiken voor al zijn smartphones en tablets.

Zo ziet het nieuwe Play Store-design met kaarten er uit

Google is aan het experimenteren geslagen met het design van de Play Store. Verschillende gebruikers geven aan dat ze een aangepaste interface met losstaande kaarten te zien krijgen. Vooralsnog lijkt het niet meer dan een experiment te zijn, want slechts een zeer klein aantal gebruikers zegt de nieuwe interface te zien. Google voert wel vaker dergelijke experimenten uit, maar dit keer zijn de aanpassingen wat radicaler dan gewoonlijk. Op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd te zijn. Het startscherm van de Play Store is ongewijzigd en ook de pagina’s voor apps zelf lijken hetzelfde. Aan de navigatie is echter des te meer veranderd. Individuele apps worden nu op kaarten getoond. Je kunt swipen en uitzoomen om tussen verschillende apps te switchen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu