De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

KPN activeert bellen via wifi: dit moet je erover weten

Thomas Haenen
30 oktober 2018, 12:07
4 min leestijd

Ook KPN ondersteunt nu bellen via wifi op verschillende (Samsung-)smartphones. Dit is wat je aan de nieuwe functie hebt.

Lees verder na de advertentie.

Wat is bellen via wifi of 4G?

KPN-klanten kunnen vanaf nu hun wifi-verbinding gebruiken om te bellen. De functie was al geruime tijd als test beschikbaar, maar wordt nu onder alle klanten uitgerold. Vereiste is wel dat je de beschikking hebt over een smartphone die dit ondersteunt. Daaronder vallen alleen recente Samsung-smartphones zoals de Galaxy S9.

Mobiel internet wordt steeds sneller, sms’jes hebben we ingeruild voor WhatsApp, maar het ouderwetse telefoongesprek lijkt de afgelopen jaren haast stil te staan. Lijkt, want stilletjes werken providers al geruime tijd aan verbeteringen, en daar hebben ze jouw internetverbinding voor nodig.

Bellen via wifi met je Android-smartphone: zo doe je dat

De meeste mobiele gesprekken gaan namelijk nog via oude mobiele netwerken. Die zijn langzamer, waardoor het langer duurt om verbinding te maken en de geluidskwaliteit lager is. Ook zijn ze vaak minder stabiel en weten ze niet altijd de binnenkant van je huis te bereiken. Daarom is er ‘VoLTE’ en ‘VoWifi’, afkortingen voor Voice Over LTE en Voice Over Wifi. In gewoon Nederlands is het bellen via 4G of wifi.

Je smartphone zoekt voor een telefoongesprek dan geen verbinding met de oude netwerken, maar pakt het razendsnelle wifi-netwerk dat je waarschijnlijk thuis hebt. Ben je onderweg, dan kan het toestel ook voor 4G kiezen.

Wat zijn de voordelen van bellen via wifi?

Bellen over wifi heeft verschillende voordelen ten opzichte van een normaal telefoongesprek. Vooral het bereik gaat er doorgaans flink op vooruit. De kans is groot dat je doorgaans maar matig bereik hebt midden in je huis, of in een groot kantoorpand. Het telefoonbereik kan immers nauwelijks door dikke muren en andere stoorzenders dringen. Bij bellen over wifi leg je via je lokale internetverbinding contact met het netwerk van je provider. Het grote voordeel: je hebt altijd en overal bereik.

Ook gaat de geluidskwaliteit van je gesprek omhoog. Providers noemen het ‘hd-audio’, maar het komt erop neer dat je gesprekspartner net wat helderder klinkt. Iets minder ruis, minder last van achtergrondgeluid en beter te horen klanken. Tot slot gaat het maken van de verbinding net wat sneller, al zul je dat waarschijnlijk nauwelijks merken. Duurt het normaal een aantal seconden voor de telefoon van een ander overgaat, met bellen over wifi is de verbinding binnen een seconde gelegd.

Bij bellen over 4G gelden grotendeels dezelfde voordelen. Je hebt beter en consistenter bereik, het gesprek klinkt helderder en je legt sneller verbinding. Bijkomend voordeel is dat je snel kunt blijven internetten terwijl je belt. Normaal schakelt je telefoon over naar een 2G- of 3G-verbinding om te kunnen bellen. Wil je tijdens een gesprek even iets opzoeken in je browser, dan gaat dat opeens erg traag. Met bellen over 4G blijft je internetsnelheid gewoon behouden.

Wat heb ik nodig om te bellen via wifi?

Allereerst: een provider die bellen via 4G ondersteunt. Dat is vooralsnog lang niet elke provider: eigenlijk alleen KPN en Vodafone. Andere bedrijven volgen waarschijnlijk echter snel.

Zit je goed bij je provider, dan ben je er nog niet helemaal. Niet elk toestel biedt namelijk ondersteuning voor de techniek. Bij KPN en Vodafone kun je vooralsnog alleen enkele Samsung-telefoons en iPhone-modellen gebruiken. Dat komt omdat fabrikanten hun toestellen geschikt moeten maken voor bellen over wifi, iets wat Vodafone alleen geregeld heeft bij enkele populaire smartphones.

Tot slot heb je een stabiele internetverbinding nodig. Echt snel hoeft het niet te zijn: providers vereisen doorgaans een minimale bandbreedte van 1Mbps. Dat haal je op zowat elk wifi-netwerk. Bellen over wifi in het buitenland kan overigens nog niet.

Vaak moet je op je toestel zelf nog even instellen dat je bellen via wifi wil gebruiken. Die optie zit meestal verstopt bij de instellingen van de Telefoon-app. Zet ‘Bellen via Wi-Fi’ op Aan. Vervolgens kun je zelf aangeven of je de voorkeur hebt voor gesprekken via wifi of je mobiele netwerk.

Is bellen via wifi gratis?

Nee, zelfs als je je eigen wifi-netwerk inzet, gaan de gebruikte belminuten gewoon van je maandelijkse belbundel af. Kies je voor bellen via 4G, dan geldt hetzelfde: het gaat van je belbundel af, niet je databundel. Dat komt omdat jouw telefoon de wifi- of 4g-verbinding alleen maar gebruikt om verbinding te maken met de telefoonmast. Vervolgens gaat alles nog steeds via het reguliere netwerk, dus het is niet alsof jouw internetverbinding al het werk doet.

KPN Voicemail-app Android

Bovendien hoeft dit geen al te groot probleem te zijn. Bij het overgrote deel van de mobiele abonnementen krijg je tegenwoordig een onbeperkte belbundel. Bij veel andere providers is de belbundel groot genoeg dat een paar minuten meer of minder weinig uitmaakt.

En…is het de moeite waard?

Ben jij nog altijd regelmatig aan het bellen, dan zul je waarschijnlijk blij worden van deze verbeteringen. Vooral als je kantoor barst van de dode hoeken met beperkt bereik is het een flinke upgrade. Overal waar je staat kun je plots bellen en als je even rondloopt, loop je niet het risico dat je plots onverstaanbaar bent. De verbeterde geluidskwaliteit maakte echter minder indruk op ons. Het klonk wel allemaal iets beter, maar van het verschil werden we niet daverend enthousiast.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu