Een voorkantvullend scherm, fantastische camera en krachtige hardware zijn hét recept voor één van de beste smartphones in jaren, zo bespreken we in onze Samsung Galaxy S8 review.
Lees verder na de advertentie.
Lees onze Samsung Galaxy S8 review
Vorig jaar wist Samsung vriend en vijand te verrassen met de Galaxy S7, een vlaggenschip dat uitblonk op zowat alle vlakken. Het heldere, kleurrijke scherm, de ongekend goede camera, de slanke waterdichte behuizing: dichter bij perfectie was Samsung nog nooit gekomen. Het Koreaanse bedrijf stak met kop en schouders boven de concurrentie uit. Hardop vroegen we ons af hoe Samsung zijn topmodel nog verder kon verbeteren.
Het antwoord ligt binnenkort in de winkels, in de vorm van de Galaxy S8. Met aan de binnenkant slechts relatief kleine verbeteringen, maar aan de buitenkant één van de grootste vernieuwingen op designgebied in jaren. Met een voorkantvullend scherm hoopt Samsung de smartphone van de toekomst neer te zetten. In deze Galaxy S8 review bespreken we of het Infinity Display, de intelligente assistent Bixby en de andere verbeteringen genoeg zijn om Samsung wederom tot de koning onder de Android-fabrikanten te kronen.
https://www.youtube.com/watch?v=jT6BNtfyIFA
Beeldschoon beeldscherm
De Samsung Galaxy S8 is één van de mooiste smartphones ooit. Smaken verschillen, maar als je het voorkantvullende ‘Infinity Display’ in het echt ziet, ben je al gauw overtuigd. Dit is hoe smartphones er in de toekomst uit gaan zien, of uit móeten zien. We overdrijven niet als we zeggen dat andere smartphones er plots flink verouderd uitzien. De Huawei P10, iPhone 7, of zelfs Samsungs eigen Galaxy S7: stuk voor stuk prima toestellen waarbij nu opeens opvalt hoe groot die schermranden wel niet zijn. Als je eenmaal met een Infinity Display in aanraking komt, wil je niet snel weer terug.
Bovendien is het scherm – zoals we van Samsung gewend zijn – van topklasse. Het amoled-scherm biedt levendig en kleurrijk beeld en is enorm helder. Zelfs in de volle zon is het scherm prima afleesbaar; iets wat maar weinig concurrenten kunnen zeggen. Ook is de helderheid wel flink te schroeven, zodat je ‘s nachts niet naar een te fel beeld staart. Met het ingebouwde blauwlichtfilter kun je ervoor zorgen dat het beeld ‘s nachts nog wat zachter oogt.

Opvallende beeldverhouding
De Galaxy S8 heeft een afwijkende beeldverhouding van 18,5 bij 9. Omdat het scherm doorloopt in de randen is het namelijk iets smaller dan bij de meeste smartphones. Ontwikkelaars moeten hun Android-apps echter nog aanpassen voor deze nieuwe beeldratio. Google heeft ontwikkelaars op het hart gedrukt in de afgelopen maanden om dat snel te doen, maar lang niet allemaal hebben ze geluisterd. Dat zorgt ervoor dat je bij een aantal apps nog zwarte randen onder en boven het beeld ziet. Grote namen als de NS Reisplanner, Spotify en zelfs Googles eigen Analytics-app zijn (nog) niet bijgewerkt.
Als je het scherm geprobeerd hebt, wil je nooit meer terug.
Het scherm heeft een maximale resolutie van 2960 bij 1440 pixels, of WQHD+, zoals Samsung het noemt. Standaard staat de resolutie echter slechts op full hd+, of 2220 bij 1080 pixels. Zo’n lagere resolutie bespaart namelijk flink wat stroom, terwijl je met het blote oog het verschil nauwelijks ziet. De hoge resolutie komt vooral van pas bij virtual reality-games, omdat je dan met je ogen haast bovenop het scherm zit. Je kunt de resolutie gemakkelijk aanpassen via de instellingen; desgewenst kun je deze zelfs verder verlagen naar 720p.
Design met schoonheidsfoutjes
Om het voorkantvullende scherm mogelijk te maken, heeft Samsung voor het eerst een smartphone zonder fysieke homeknop uitgebracht. De knoppen worden in plaats daarvan op het scherm zelf getoond. Het is Samsung helaas niet gelukt de vingerafdrukscanner in het scherm te verwerken, al ‘klikt’ de onderkant een klein beetje als je erop drukt.
De scanner is naar de achterkant verplaatst en zit nu naast de camera. Helaas is er geen inkeping, waardoor het lastig is om de scanner op de tast te vinden. Ook moet je soms erg precies je vinger plaatsen: zit ‘ie er niet recht op, dan kun je niet ontgrendelen. Dat is jammer, want op de Galaxy S7 werkte de scanner nog top. Bovendien is de scanner achterop toestellen als de Google Pixel en Huawei Mate 9 juist erg prettig.

De achterkant is verder sterk vergelijkbaar met de Galaxy S7. Samsung gebruikt een combinatie van glas en metaal. Dat is aardig krasgevoelig. Stop je S8 in dezelfde broekzak als wat sleutels en pasjes, dan zie je toch al gauw enkele kleine krasjes. Het voelt stevig aan, al biedt het glas weinig grip vergeleken met bijvoorbeeld een metalen smartphone. Ook zie je vingerafdrukken en vetvlekken snel op de S8 verschijnen.
Minpuntje is dat er slechts een enkele speaker zit op de Galaxy S8, onderaan naast de usb-c-poort. Hou je het toestel aan de zijkanten vast om een video te bekijken, dan blokkeer je het geluid al gauw. Bovendien is het geluid dat eruit komt ook niet geweldig. Het kan redelijk hard, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Bij een beetje actiefilm smelt al het geluid samen, en zijn de explosies maar moeilijk van dialoog te onderscheiden. De meegeleverde oordopjes van AKG zijn daarom geen overbodige luxe.
Software: Samsung-interface zonder fratsen
Samsung levert de Galaxy S8 met Android 7.0, maar heeft daar zoals altijd zijn eigen interface overheen gegooid. Qua design is het allemaal net wat anders dan stock-Android, al zijn de aanpassingen niet zo storend als ze ooit waren. Alles oogt modern, rustig en overzichtelijk.
Wel heeft Samsung nog steeds de neiging om veel bestaande Google-apps te vervangen door eigen apps. Zo heeft Samsung een eigen browser en eigen apps voor mail, agenda en de rekenmachine. Googles eigen apps zijn eigenlijk altijd uitgebreider en beter. Gelukkig kunnen enkele van de Samsung-apps gewoon verwijderd worden. De meegeleverde Office-apps van Microsoft, hoewel iets nuttiger, zijn dan weer niet verwijderbaar.
Bixby’s belofte wordt niet waargemaakt
De fysieke Bixby-knop aan de zijkant van de Galaxy S8 suggereert dat Samsung grootse verwachtingen heeft voor zijn nieuwe virtuele assistent. Helaas valt dat in de praktijk aardig tegen.
De assistent bestaat uit vier redelijk afzonderlijke onderdelen: Bixby Voice, Vision, Home en Reminder. Die laatste kunnen we vrij snel wegstrepen als oninteressant: het is niet veel meer dan een to-do-app die je regelmatig kan herinneren aan openstaande taken.
Bixby valt voorlopig flink tegen
Bixby Voice is op papier het meest veelbelovende onderdeel. Samsung beloofde dat de stembesturing slimmer is dan concurrenten als Siri en Cortana, omdat Bixby de context van je vraag of opdracht beter begrijpt. Daardoor kun je op een menselijkere manier met de assistent praten. Althans, dat is de theorie. Want in werkelijkheid is Bixby Voice nog niet eens beschikbaar.
De stembesturing is pas ‘ergens dit voorjaar’ beschikbaar, aldus Samsung, en bovendien alleen in het Engels. Ook is deze slechts in een klein aantal meegeleverde Samsung-apps geïntegreerd. Zodra de stembesturing beschikbaar is komen we er op terug, maar voorlopig hoeft Google Assistant weinig te vrezen.
Bixby Vision is terug te vinden in de camera-app. Druk op het knopje linksonder in beeld en je opent objectherkenning. Daarvoor werkt Samsung samen met verschillende andere diensten. Zo kun je dankzij Vivino wijnflessen scannen en opzoeken, terwijl Amazon je foto’s laat maken van producten die je vervolgens direct kunt bestellen. Dat werkt helaas niet perfect: een foto van een Nike leverde een overzicht van verschillende Nike-schoenen op, maar niet het specifieke model waar we om vroegen.
Niet meer dan een gimmick
Helemaal suf wordt het met de beloofde locatieherkenning. Maak je een foto van de Big Ben, Eiffeltoren, of andere bekende monumenten, dan krijg je automatisch andere bezienswaardigheden in de buurt te zien.
Probleem is alleen dat het aantal objecten dat Bixby herkent wel erg beperkt is. Maak je een foto van het Rijksmuseum, de Domtoren of andere toch vrij bekende monumenten in Nederland, dan herkent Bixby helemaal niets. Dat de assistent weinig kan met de kerk om de hoek begrijpen we prima, maar zo is Vision al heel snel waardeloos. Dan is Google Maps een betere én snellere bron. Vision werkt gewoon nog niet snel en niet goed genoeg om meer dan een gimmick te zijn.

Blijft over: Bixby Home, in feite niet meer dan een overzicht van verschillende widgets dat in beeld verschijnt zodra je op de Bixby-knop drukt. Het is niet heel anders dan Google Now, met kaarten voor het weer, je fitnessinformatie, je agenda en andere relevante info.
Het grote verschil is dat Samsung samenwerkt met andere apps. Zo zijn er widgets voor CNN, Twitter en Spotify. Die zijn vooralsnog wat beperkt: Twitter toont vijf trending topics, Spotify laat je wat recente albums die je hebt beluisterd zien. Ook voelt Home beduidend minder slim dan de Google Assistant. Zo claimde de app regelmatig foto’s te hebben gebundeld van ‘een reis naar Nijmegen’, terwijl we daar toch echt gewoon wonen.
Met Bixby hoopte Samsung waarschijnlijk te bewijzen dat het net zulke slimme software als Google kan maken. Het voorlopige eindproduct toont echter aan dat dat nog helemaal niet zo makkelijk is. Met ontbrekende onderdelen, beperkte werking en weinig indrukwekkende features is Bixby vooral een flinke teleurstelling.
Hardware: vlot en veel
In Nederland is de Galaxy S8 voorzien van een Exynos 8895-chipset die door Samsung zelf is ontwikkeld, buiten Europa verschijnt een variant met de Snapdragon 835-chip van Qualcomm. De chip bestaat uit acht cores, waarvan er vier geklokt zijn op 2,3 GHz en vier op 1,7GHz. Daarnaast is er 4GB werkgeheugen aanwezig.

Tijdens onze testperiode hadden we geen enkel last van haperende apps, lange laadtijden of andere krachtvereisende problemen. We durven wel te stellen dat de Galaxy S8 meer dan genoeg kracht in huis heeft voor alles wat je regelmatig op een smartphone doet.
Standaard is er 64GB opslagruimte aanwezig. Daarvan worden enkele GB’s al gebruikt door de meegeleverde software, maar er blijft nog altijd meer dan 50GB over. Dat is meer dan genoeg voor flink wat apps, muziek, foto’s en video’s. Mocht het onverhoopt toch te weinig blijken, dan kan de opslagruimte ook nog eens uitgebreid worden met een geheugenkaart.
Accu: gaat lang mee, laadt niet snel op
De accu heeft een capaciteit van 3000 mAh, waarmee we doorgaans gemakkelijk het einde van de dag haalden. Ook met tientallen keren per dag ontgrendelen, regelmatig apps als WhatsApp raadplegen en ongeveer een uur aan video’s kijken en camera gebruiken, was er nog zo’n 20 tot 30 procent van de accu over. Twee dagen zonder opladen zit er er niet in, maar zorgeloos een volle dag is geen probleem.
De accuduur van de Galaxy S8 is prima
Daarbij laten we wel het always on-display uit. Staat dit aan, dan staat er continu een klok met enkele notificaties in beeld. Handig als je je smartphone vaak naast je hebt liggen, maar er wordt wel continu stroom verbruikt. Na een nacht slapen had deze functie ruim tien procent accu verbruikt.
Hoewel de meegeleverde adapter ‘Fast Charging’ belooft, valt dat in de praktijk een beetje tegen. De accu volledig opladen kost al gauw anderhalf uur. Als de accu bijna leeg is, heb je er in een kwartier zo’n 20 procent bij. Dat is zeker niet slecht, maar de concurrentie kan het vlotter. Zo zit de OnePlus 3T na vijftien minuten al voor 30 procent vol. Mogelijk is het een voorzorgsmaatregel geweest van Samsung. Hoe sneller een smartphone oplaadt, hoe warmer deze wordt. Door de snelheid niet té hoog te maken wordt een nieuw Note 7-debacle wellicht voorkomen.
Camera: verbeteringen aan de voorkant
De camera achterop is eigenlijk identiek aan die van de Galaxy S7. Dat is niet erg, want de beeldkwaliteit was van topklasse en is dat nog steeds. De combinatie van een groot diafragma van f/1.7, een dual pixel-sensor en optische beeldstabilisatie is het recept voor prachtige foto’s onder vrijwel alle omstandigheden. Foto’s zijn haarscherp, rijk in detail en levendig van kleur.
De selfiecamera heeft wel eindelijk een upgrade gekregen. Samsung was op dit gebied lange tijd zeer conservatief. Terwijl concurrenten uitpakten met flinke sensoren en flitsers voorop, zat op de Galaxy S7 nog slechts een 5 megapixel-camera. Deze heeft met de Galaxy S8 een upgrade gekregen naar 8 megapixel én autofocus. Het zorgt voor snellere, scherpere selfies van prima kwaliteit. In de camera-app zijn daarnaast nog verschillende maskers te vinden, om je selfies van wat fleur te voorzien.
Conclusie Samsung Galaxy S8 review
De Samsung Galaxy S8 steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit. Het voorkantvullende scherm, de ongekend goede camera en de vlotte hardware vormen een ijzersterke combinatie. Samsung heeft met succes het recept van vorig jaar verder verbeterd, op een wijze dat alle andere smartphones verouderd ogen en voelen.
Desalniettemin laat Samsung enkele kleine steken vallen. De vingerafdrukscanner werkt niet prettig, Bixby is te beperkt om relevant te zijn en de speaker is matig. Het zijn kleine gebreken die niet of nauwelijks afdoen aan het geheel, maar bij een toestel als dit dat verder de perfectie haast benadert valt het des te meer op. Goedkoop is de Galaxy S8 absoluut niet, maar een beter, mooier en vollediger vlaggenschip is er op dit moment niet te vinden.
Samsung Galaxy S8 kopen
Ga jij het nieuwe vlaggenschip van Samsung zelf in huis halen? Met onze prijsvergelijk weet je zeker dat je de beste aanbieding kunt vinden voor een losse Samsung Galaxy S8. Ook kun je kiezen voor een Galaxy S8 met abonnement bij alle grote providers.

Samsung Galaxy S8 prijzen vergelijken
Bekijk productLees het laatste nieuws over Samsung
- Tip: Samsung Galaxy A54 en A34 nu met gratis Buds 2-oordopjes (3-10)
- ‘Samsung Galaxy S24 Plus te zien op renders, krijgt groter scherm’ (1-10)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 39 (29-9)
- ‘Dit is de Samsung Galaxy S24 Ultra, met bekend design’ (29-9)
- ‘Gelekte renders tonen Samsung Galaxy S24 met nieuw design’ (29-9)