Dit is de betekenis van veelgebruikte emoji

Erwin Vogelaar
14 augustus 2017, 13:44
3 min leestijd
Dit is de betekenis van veelgebruikte emoji

Ben je in de war welke betekenis emoji hebben? Dan ben je niet de enige. In dit artikel helpen we een handje door langs de officiële en onofficiële betekenis van enkele populaire emoji te gaan.

Lees verder na de advertentie.

Betekenis emoji: officieel en onofficieel

Emoji veranderen constant en dat kan best verwarrend zijn. Niet enkel het uiterlijk van emoji wordt regelmatig aangepast, maar ook de onofficiële betekenissen ervan veranderen. Je eigen interpretatie van een plaatje klopt dus niet altijd met die van een ander, en dat zorgt voor miscommunicatie.

Daarom leggen we graag uit wat enkele populaire emoji betekenen. We vertellen je niet enkel de officiële betekenis, maar ook de onofficiële. Zo kan de emoji van een vuist geïnterpreteerd worden als een boks, maar ook daadwerkelijk als een vuist die richting je gezicht vliegt. We hebben daar nog meer voorbeelden van. De afbeeldingen komen van Emojipedia en laten zien hoe de emoji er bij Google, Samsung en Facebook uitzien.

Tranen van geluk

De ‘Tears of Joy’ is officieel een emoji die staat voor zo blij zijn dat er tranen uit je ogen komen. Deze emoji wordt bijvoorbeeld gebruikt als je heel hard lacht om iets dat je hebt gezien. Wat de emoji in ieder geval niet betekent, is verdriet. Aangezien er twee tranen getoond worden, denken mensen wel eens dat deze emoji verdrietiger is dan de huilende emoji met de enkele traan. Dat klopt dus niet.

Helpdesk

Deze emoji staat officieel voor iemand die achter de helpdesk staat en dus behulpzaam is, maar zo wordt dit plaatje zelden gebruikt. De emoji staat juist voor als je iets niet weet, of als je ergens helemaal niets om geeft. De behulpzaam ogende emoji kan dus ook zo veranderen in een ‘i don’t give a fuck’-emoji.

Lachend gezicht met halo

Deze meest onschuldig ogende emoji lijkt heel lief, maar is dat zeker niet. Deze emoji is bedoeld om aan te geven dat iemand een goede daad doet of een engel is. Maar de emoji wordt meestal gebruikt als iemand iets verkeerds heeft gedaan en er vervolgens schijnheilig bij staat te kijken.

Nagels lakken

De nagellak emoji staat natuurlijk voor het lakken van nagels, maar zo wordt deze emoji meestal niet gebruikt. Zie het als een manier om te zeggen dat iets niet jouw probleem is. Bijvoorbeeld dat je ergens commentaar op levert, maar er zelf niets aan gaat doen. Want het is toch niet jouw probleem.

Gevouwen handen

Deze emoji wordt doorgaans op drie verschillende manieren uitgelegd en dat is best ingewikkeld. Origineel staat deze emoji voor het bedanken van iemand. Maar de emoji kan ook staan voor bidden of een high five.

Slaperig hoofd

Deze emoji oogt voor sommige gebruikers verdrietig, want het lijkt alsof het hoofdje een traan moet laten. Dit is echter niet het geval, want dit is een slaperig hoofdje. De druppel is geen traan, maar snot dat uit de neus wordt geblazen. Om verwarring tegen te gaan, heeft Samsung er maar Z’tjes bij gezet.

Ok

Dit is mogelijk een van de meest onduidelijke emoji. Zelfs als je de betekenis weet is het niet direct in het plaatje terug te zien. Dit is geen ballerina, maar deze persoon beeldt ‘ok’ uit door met de armen een ‘o’ te vormen.

Buigend

Deze emoji doet geen push-ups, krijgt geen massage en leunt zijn hoofd ook niet op zijn armen. Toch wordt dit plaatje hier soms voor gebruikt. Officieel buigt deze emoji zich diep om te verontschuldigingen of om een grote dienst te vragen.

Aubergine

We sluiten de lijst af met de emoji die in de praktijk bijna nooit wordt gebruikt om de originele betekenis. Dit lijkt een onschuldig ogende paarse aubergine. Maar pas op met versturen, want de meeste mensen weten dat er eigenlijk een penis mee wordt bedoeld. Net als dat de perzik eigenlijk staat voor billen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu