De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

ForcePhone software maakt iedere smartphone drukgevoelig

Lars Paymans
27 mei 2016, 13:05
2 min leestijd
ForcePhone software maakt iedere smartphone drukgevoelig

Smartphoneschermen die kunnen registreren hoe hard er op gedrukt wordt, gaan we alleen maar vaker tegenkomen. Android N heeft er zelfs al functies voor ingebouwd. ForcePhone is een nieuwe techniek die demonstreert hoe iedere smartphone (inclusief oudere toestellen) deze functies kunnen gebruiken.

Lees verder na de advertentie.

Zo werkt de ForcePhone software

Een team aan de universiteit van Michigan heeft een slimme manier bedacht om smartphones met 3D Touch-achtige functies uit te rusten. De zogenaamde ForcePhone-software benut twee onderdelen die in iedere smartphone aanwezig zijn: de microfoon en de luidspreker.

ForcePhone

ForcePhone gebruikt de speaker en microfoon om constant een geluid te produceren dat te hoog is voor het menselijk oor om te horen. Zodra je een vinger op het scherm legt, brengt dit subtiele trillingen voort die het geluid beïnvloeden. Hoe harder je drukt, hoe meer het geluid vervormt, wat de microfoon opvangt.

Op basis van deze gegevens stelt ForcePhone vast hoe hard en waar je het display indrukt. Door deze software op je toestel te installeren, is het in theorie dus mogelijk om je smartphone te bedienen door zacht en hard op het scherm te drukken, of in het toestel te knijpen.

Volgens de makers van ForcePhone is de methode een simpele en vooral goedkope manier om smartphones drukgevoelige mogelijkheden te geven. “Prijzige en forse sensoren in smartphones installeren heeft hetzelfde resultaat, maar de hoge kosten en productieproblemen zorgen ervoor dat leveranciers dit niet doen“, aldus Yu-Chih Tung van de universiteit. Aan de software wordt nog gewerkt, maar zal eind juni wel op een conferentie in Singapore gedemonstreerd worden.

ForcePhone is interessant omdat Google en populaire smartphonemerken hun interesse in drukgevoelige displays getoond hebben. Apple introduceerde 3D Touch met de iPhone 6S, Huawei onthulde Press Touch met de P9 Plus  en in Android N zijn ook aanwijzingen gevonden voor speciale drukgevoelige functies. Een manier om dit gemakkelijk toe te voegen aan zo`n beetje iedere smartphone kan in de nabije toekomst dus nog best belangrijk worden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu