Tip: zo voorkom je dat apps je Gmail-berichten kunnen lezen

Florence Peeters
4 juli 2018, 17:23
2 min leestijd
Tip: zo voorkom je dat apps je Gmail-berichten kunnen lezen

Externe apps hebben nog steeds toegang tot de emails van miljoenen Gmail-gebruikers. Google verklaarde vorig jaar nog dat het bedrijf stopt met het scannen van inboxen om gepersonaliseerde advertenties te genereren. Wij leggen uit hoe je de toegang van externe apps tot jouw Gmail-inbox weer intrekt.

Lees verder na de advertentie.

Ongemerkt meelezers in Gmail

De privacykwestie werd ontdekt door The Wall Street Journal. Gebruikers kunnen andere bedrijven toegang geven tot Gmail, zodat die bedrijven extra diensten kunnen bieden voor je inbox. Zo kun je bijvoorbeeld direct afspraken inplannen bij een bericht, of andere relevante informatie zien. Door een bedrijf toegang te geven, is het in veel gevallen echter ook mogelijk voor medewerkers van die bedrijven om jouw mail in te zien.

De Amerikaanse krant zegt in hun onderzoek dat Google weinig doet om bedrijven en ontwikkelaars te controleren. Zo zijn er bedrijven die 100 miljoen mails per dag door computers laten scannen, en personeel daarnaast duizenden mails laat lezen om de software te trainen. Google zegt zelf alleen externe ontwikkelaars toe te staan die zijn doorgelicht en aan wie gebruikers expliciet toestemming hebben gegeven. Het gebeurt dus nooit onbewust.

Het is voor ontwikkelaars waardevol om inboxen te scannen. De data die ze eruit halen gebruiken ze bijvoorbeeld om hun producten te verbeteren en algoritmes beter in te richten. Omdat de apps toestemming krijgen via de gebruikers zelf, kan Google niet veel meer doen dan controleren dat ze alleen data verzamelen waarvoor gebruikers toestemming hebben gegeven. Google introduceerde de Gmail-API waar derden toegang tot de inboxen mee krijgen in 2014.

Zo ontzeg je externe apps toegang tot Gmail

Ontwikkelaars hebben altijd toestemming nodig van de gebruiker om mails te analyseren. Toch kan het gebeuren dat jij als gebruiker niet doorhebt dat je een dergelijke toestemming hebt afgegeven. Check in dat geval hieronder hoe je de toestemming van derden voor Gmail intrekt via de website:

  • Ga naar ‘Instellingen’ via het menu linksboven en selecteer jouw account;
  • Ga naar ‘Mijn account’ en scroll vervolgens naar rechts naar ‘Beveiliging’;
  • Onder het kopje ‘Inloggen op andere sites’ klik je de optie ‘Inloggen met Google’ aan;
  • Hier zie je een overzicht van apps/derden die toegang hebben tot jouw inbox. Apps waarvan je de toegang wilt ontzeggen, kun je aanklikken waarna je op ‘Toegang intrekken’ klikt. Doe dit bij iedere partij die je uit de lijst wilt verwijderen.

Door het intrekken van de toegang, kunnen derden niet meer jouw mails doorspitten. Maar let op; dit betekent ook dat je niet automatisch meer met je Gmail-account kan inloggen bij deze apps/diensten. Door in te loggen met je Gmail-account op de apps van deze ontwikkelaars, verleen je hen immers automatisch toegang tot jouw inbox.

Lees het laatste nieuws over Gmail

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu