Google verwijdert miljoenen reviews uit de Play Store: dit is waarom

Thomas Haenen
18 december 2018, 15:21
2 min leestijd
Google verwijdert miljoenen reviews uit de Play Store: dit is waarom

In de Play Store staan inmiddels bijna drie miljoen Android-apps. Daar een goede app tussen vinden is soms als het zoeken naar een speld in een hooiberg, maar gebruikersreviews helpen. Google zegt daarom strenger op te gaan treden tegen nepreviews.

Lees verder na de advertentie.

Zo gaat Google optreden tegen Play Store nepreviews

Google verwijdert per week miljoenen neppe en onbetrouwbare reviews en scores uit de Play Store. Het bedrijf zet sinds kort machine learning in om twijfelachtige reviews te herkennen. Op basis daarvan worden duizenden slechte of gevaarlijke apps per week verwijderd. Blijkt een app namelijk vooral non-legitieme reviews te hebben, dan is dat vaak een teken dat er meer mis is met een applicatie.

Gebruikersreviews zijn één van de belangrijkste manieren om goede nieuwe apps te ontdekken. Niet alleen voor ons als gebruikers, maar ook voor Google zelf. Krijgt een nieuwe app in korte tijd veel positieve recensies, dan zorgen Googles algoritmes ervoor dat deze een hoger plekje tussen de zoekresultaten heeft. Helaas hebben ontwikkelaars dat inmiddels ook ontdekt, en worden er steeds vaker onbetrouwbare reviews achtergelaten.

Google Play Store nepreviews

Volgens Googles richtlijnen voor de Play Store is het verboden om nepreviews of recensies onder dwang te laten plaatsen. Onder de laatste categorie vallen bijvoorbeeld apps die vereisen dat je een review met 5 sterren geeft om toegang te krijgen tot bepaalde functies. Ondanks deze richtlijnen gaan veel ontwikkelaars toch de fout in.

Beter beschermd met Play Protect

In de Play Store worden regelmatig gevaarlijke Android-apps gevonden. Het gaat dan bijvoorbeeld om applicaties die zich onschuldig voordoen, maar in werkelijkheid persoonlijke gegevens verzamelen, of die zonder toestemming extra diensten installeren.

Google zet constant nieuwe tactieken in om het aantal gevaarlijke apps terug te drinken. Zo is er Google Play Protect, waarmee alle apps op je smartphone en in de Play Store regelmatig worden gescand.

→ Lees ook de 7 meest gestelde vragen over gevaarlijke apps in de Play Store

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu