De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Je smartphone beschermen met Google Play Protect: werkt dat?

Erwin Vogelaar
2 oktober 2018, 20:45
3 min leestijd
Je smartphone beschermen met Google Play Protect: werkt dat?

Sinds Android 8.0 (Oreo) hebben smartphones standaard een beveiligingspakket van Google om je toestel veilig te houden. Maar wat is Play Protect precies?

Lees verder na de advertentie.

Wat is Play Protect?

Android heeft een slecht imago als het gaat om veiligheid. Dat is niet geheel onterecht. Regelmatig lezen we namelijk over nieuw ontdekte malware en lekken in het besturingssysteem. Google is druk bezig om wat aan dit imago te doen en Android voor iedereen veiliger te maken.

Het belangrijkste wapentuig daarvoor is Google Play Protect, dat vorig jaar geïntroduceerd werd. Dit pakket met beveiligingsfuncties voor Android staat standaard op je smartphone geïnstalleerd. Veel van de functies in dit pakket bestonden al voor de release van Android 8.0, maar nu zijn ze gebundeld om je beter te beschermen tegen gevaren. Het is dus geen vereiste dat jouw smartphone daarvoor op Android 8.0 loopt – ook op oudere toestellen is Play Protect beschikbaar.

google play protect problemen

Dit doet Play Protect

Play Protect voert verschillende scans uit op je smartphone. Allereerst worden apps voordat je ze downloadt via de Play Store gescand om te zien of er geen schadelijke code wordt gebruikt. Op deze manier weet je zeker dat je geen bekende malware binnenhaalt bij het downloaden van een app uit de digitale winkel.

Daarnaast wordt je toestel zelf ook regelmatig gescand op schadelijke code. Play Protect scant hierbij ook apps die buiten de Play Store om zijn gedownload. Dat is nodig, omdat Google deze apps niet kan controleren voordat je ze downloadt. Ontdekt Google schadelijke apps? Dan krijg je daar een waarschuwing over. Apps die bij Google bekend zijn als zeer schadelijk worden automatisch van je toestel verwijderd. Andere keren kun je er zelf voor kiezen om de app te verwijderen.

Lees ook: Zo download je het veiligst apps buiten de Play Store om

Zo controleer je Play Protect op jouw toestel

Ben je benieuwd hoe het gaat met Play Protect op jouw toestel? Ga daarvoor in de Play Store naar het menu, scroll naar beneden en kies voor ‘Play Protect’. Daar zie je onder andere welke apps onlangs zijn gescand en wat de status is van je toestel. Naast die melding staat een ververspijltje. Druk je hierop, dan scant Play Protect je apps opnieuw. Daar zijn maar enkele seconden voor nodig.

wat is play protect

Daaronder staan twee schakelaartjes. De eerste ‘Apparaat scannen op beveiligingsdreigingen’ kun je uitschakelen, waardoor Play Protect je niet meer beschermt. Dat raden we echter niet aan. Haal je de schakelaar over met ‘Detectie schadelijke apps verbeteren’, dan stuurt Play Protect informatie over apps die je via andere bronnen dan de Play Store hebt gedownload naar Google.

Play Protect op verpakkingen

Het Play Protect-logo kom je niet alleen in de Play Store tegen, maar ook op verpakkingen van smartphones in de winkel. Staat er zo’n logo op een verpakking, dan staat Play Protect geïnstalleerd op het toestel. Het logo betekent daarnaast ook dat het toestel uitgebreid is getest door Google om te zien of het voldoet aan zijn veiligheidsvoorwaarden. Deze voorwaarden stellen onder andere dat er geen malware op het toestel staat en beveiligingsupdates snel worden uitgerold.

wat is play protect

Tevens weet je bij het kopen van een toestel met dit logo op de verpakking, dat apps van Google vooraf geïnstalleerd staan. Apps zoals YouTube, Gmail, Chrome en Google Maps zijn direct te gebruiken na het voor het eerst opstarten van de smartphone.

Play Protect is niet perfect

Uit een test van AV-Test van afgelopen oktober, bleek dat Play Protect nog veel malware niet herkent. Slechts 65,8 procent van alle nieuwe malware werd door dit pakket geïdentificeerd en geblokkeerd. Zelfs met malware die al vier weken bekend was, herkende Play Protect nog maar 80 procent. Hiermee scoorde Play Protect veel lager dan bekende antivirus-pakketten voor Android van onder andere Bitdefender, Norton en Kaspersky.

Maak jij je daarom zorgen, bijvoorbeeld omdat je jezelf niet vertrouwd met het herkennen van kwaadaardige apps, tekstberichtjes of e-mails? Dan kan het helpen om een antivirus-app te installeren voor een extra laag beveiliging. Bekijk ons overzicht van de beste antivirus-apps om die extra laag bescherming toe te voegen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu