De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Zo wordt Googles spraakherkenning nog beter

Gijs Ettes
25 september 2015, 10:32
2 min leestijd
Zo wordt Googles spraakherkenning nog beter

Dankzij een aantal verbeteringen werkt de spraakherkenning van Google voortaan  nog accurater. Deze moet sneller en nauwkeurig spraak oppikken, zelfs wanneer de gebruiker zich in een lawaaiige omgeving bevindt. Dat laat het bedrijf weten op de Google Research Blog.

Lees verder na de advertentie.

Recurrent Neural Networks

Binnen Google neemt spraakherkenning en de doorontwikkeling er van al langer een belangrijke positie in. Spraakherkenning is onder meer te gebruiken in de Google-app, waar ook Google Now deel van uitmaakt, en in de Chrome-browser. Naast de Deep Neural Networks-technologie, die Google sinds 2012 inzet en die het gedrag van het menselijk brein simuleert, worden nu nieuwe akoestische modellen (Connectionist Temporal Classification en sequence discriminative training techniques) gebruikt op basis van Recurrent Neural Networks. Hierdoor kan elk audiofragment beter worden geanalyseerd, wat de spraakherkenning accurater, efficiënter en sneller maakt. Het volledige technische verhaal is hier te lezen.

googles spraakherkenning

Googles spraakherkenning in het Nederlands

Overigens heeft de spraakssistent van Google pas sinds mei 2014 Nederlandse ondersteuning. Sinds begin dit jaar antwoordt de Google-app ook op vragen in het Nederlands. Onder andere bij vragen als `Hoe laat is het in Tokio` en `Hoe oud is Leonardo DiCaprio` antwoordt Google in het Nederlands terug. Ook bij commando`s als `Foto`s van katten` antwoordt Google in het Nederlands, waarbij inderdaad foto`s van katten worden getoond.

Om Googles spraakherkenning in te schakelen, hoef je alleen Nederlands als primaire taal in te voeren. Een secundaire, zoals Engels, is niet meer noodzakelijk om spraakcommando`s uit te voeren. De gesproken taal van Google lijkt logischerwijs erg op die van Google Maps. Een tip is om Engels als eerste taal in te stellen en Nederlands als tweede taal. Zo kun je wel gebruikmaken van het `OK Google`-commando en in het Nederlands spraakcommando`s geven.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's