De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Huawei-handelsverbod opnieuw uitgesteld: Android-updates tot begin 2020

Michel van 't Klaphek
18 november 2019, 20:18
2 min leestijd
Huawei-handelsverbod opnieuw uitgesteld: Android-updates tot begin 2020

Het Huawei-handelsverbod is opnieuw uitgesteld. Het Chinese bedrijf heeft hierdoor wederom 90 dagen de tijd om bestaande zaken af te ronden. Dit is goed nieuws voor mensen met een Huawei-smartphone.

Lees verder na de advertentie.

Huawei-handelsverbod opnieuw uitgesteld

Het is de tweede keer dat de regering van Trump een tijdelijke vrijstelling geeft. Afgelopen zomer kreeg Huawei namelijk ook al extra tijd. Deze vrijstelling liep vandaag (18 november) af, maar is nu met 90 dagen verlengd. Huawei mag hierdoor nog ongeveer drie maanden met Amerikaanse bedrijven handelen, zoals Google. De nieuwe einddatum ligt op 16 februari 2020.

huawei mate 30 pro preview

Concreet betekent dit dat mensen met een Huawei-telefoon nog minstens zo lang op Android-updates mogen rekenen. Google, de eigenaar van het besturingssysteem, mag dankzij het uitstel namelijk nog software leveren aan de Chinezen. Ook smartphones van Huawei-dochterbedrijf Honor kunnen de komende tijd nog op Android-updates rekenen.

De vrijstelling geldt alleen voor toestellen die al door Google zijn goedgekeurd. Telefoons die na het handelsverbod zijn geïntroduceerd, zoals de Mate 30 en Mate 30 Pro, vallen daar niet onder. Deze toestellen worden dus zonder Google-apps en -diensten geleverd zoals de Play Store.

Ook interessant: Waarom Huawei-telefoons geen Google-apps krijgen, en andere Chinese toestellen wel

Het handelsverbod in een notendop

Volgens Reuters, dat als eerste met het nieuws naar buiten kwam, wordt het handelsverbod opgeschort om Amerikaanse bedrijven extra tijd te geven om andere handelspartners te vinden. Enkele providers zouden momenteel volop in de weer zijn met het aanleggen van netwerken, waarbij de apparatuur van Huawei gebruikt wordt. Om de dienstverlening van de telecombedrijven niet in het gevaar te brengen, krijgen ze extra tijd.

Het hele verhaal is ontzettend ingewikkeld, maar het komt erop neer dat Huawei door de Amerikaanse overheid van spionage wordt beticht. Het Chinese bedrijf ontkent dit, maar de Verenigde Staten claimt bewijs te hebben. Als gevolg hiervan mogen zo’n 70 Chinese bedrijven niet langer zaken doen met Amerika, waaronder dus Huawei. In de tussentijd zijn de Chinezen volop bezig met hun eigen besturingssysteem: HarmonyOS.

Lees verder: 7 vragen en antwoorden over HarmonyOS, het nieuwe besturingssysteem van Huawei

Het laatste nieuws over Huawei

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu