Antivirus-bedrijf Symantec heeft een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat één op de vijf Android-apps malware bevat. Android Planet legt uit waarom er heel veel mis is met deze bewering.
Lees verder na de advertentie.
Eén op de vijf Android-apps bevat malware, koppen media nadat Symantec zijn rapport heeft uitgebracht. Het bedrijf, dat geld verdient aan de verkoop van antivirus-software en dus baat heeft bij veel malware en bijbehorende bangmakerij, beweert daarmee indirect dat van de vijftig apps die ik heb geïnstalleerd, er tien malware bevatten. Maar in de kleine lettertjes van het rapport valt iets heel anders te lezen.
Het malwarerapport van Symantec
Symantec beschrijft in het rapport namelijk niet waar de Android-apps zijn gedownload. Nadat er aan Symantec-directeur Kevin Haley werd gevraagd of de apps uit Google Play ook eenzelfde ratio van malware vertonen, antwoordde Haley: “Google doet prima werk om malware buiten Google Play te houden. En als een app met malware toegang krijgt tot Google Play, doen ze opnieuw prima werk om het te vinden en verwijderen.” Het “overgrote deel” van de malware komt niet uit Google Play.
Wat blijkt: Symantec heeft van allerlei bronnen Android-apps gedownload en geanalyseerd . Mogelijk heeft het antivirus-bedrijf daarbij veelvuldig apps gedownload van niet-officiële app-winkels – waar bijvoorbeeld Chinezen vaak gebruik van maken – of van websites die betaalde Android-apps als gratis apk-download aanbieden. Deze websites en malafide app-winkels staan boordevol met apps die stiekem zijn voorzien van malware, wat voor de ratio van één op vijf zorgt.
Symantec liegt dus niet over de cijfers, maar manipuleert ze op een specifieke manier waardoor het rapport ‘nieuwswaardig’ is en voor bangmakerij zorgt, zodat Android-gebruikers de software van Symantec voor Android downloaden. Daarom bij dezen wat meer duiding bij het opmerkelijke nieuws, in de hoop dat Android-gebruikers niet zo schrikken van deze cijfers; als je alleen apps van Google Play downloadt, ben je voor een groot gedeelte gewoon veilig bezig.
Volgens Google is Android-malware in 2014 juist met 50 procent verminderd.
Meer weten?
Lees ook onze tip ‘Bescherm je Android‘ of ons uitgebreide artikel over het nut of de onzin van antivirus-apps voor Android.