Samsung Galaxy S7 vs Galaxy S6: wel of niet upgraden?

Jarno Stinissen
26 april 2016, 20:24
6 min leestijd
Samsung Galaxy S7 vs Galaxy S6: wel of niet upgraden?

De Samsung Galaxy S7  is al een tijdje verkrijgbaar in de Benelux en  verbetert zijn voorganger  op enkele fronten. Maar is het genoeg om als Galaxy S6-gebruiker de overstap te maken?

Lees verder na de advertentie.

Galaxy S7 vs Galaxy S6

De Samsung Galaxy S6 was het vlaggenschip  van vorig jaar en oversteeg met zijn  design en hardware concurrenten als LG en Huawei. Nu de Galaxy S7 een tijdje uit is, is  het tijd om erachter te komen hoe goed de Galaxy S6 zich verhoudt tegenover dit vlaggenschip. Of upgraden de moeite waard is, lees je hieronder.

Design en display: weer net iets beter

Met de Galaxy S6 was het plastic tijdperk van de Galaxy S-serie eindelijk voorbij. De combinatie van glas en metaal in de behuizing zorgde ervoor dat het toestel er niet alleen gelikt uitzag, maar ook meer premium aanvoelde dan eerdere Galaxy S-modellen.  Niet iedereen was echter blij  met dit nieuwe design. De Galaxy S6 is, in tegenstelling tot de Galaxy S5,  namelijk  niet stof- en waterdicht en heeft geen uitbreidbaar geheugen.  Met de Galaxy S7 kwam  Samsung de criticasters tegemoet. Het nieuwe vlaggenschip is  weer stof- en waterdicht en heeft 32GB aan uitbreidbare opslag.

galaxy s7 vs galaxy s6

Ook heeft Samsung de Galaxy S7 voorzien van een verbeterd design. De camerasensor steekt minder  uit en de zijkanten zijn meer gebogen afgewerkt, waardoor je meer grip hebt. Op papier beschikken de toptoestellen over hetzelfde display, dat 5,1 inch meet en een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels heeft.  Het verschil zit hem echter in de maximale helderheid: deze is bij de Galaxy S7 een fractie toegenomen, waardoor beelden iets mooier ogen.

De grootste vernieuwing die het scherm van de Galaxy S7 met zich meebrengt, is de always on-functie. Hiermee  zie je – ook als het scherm vergrendeld is – in één oogopslag de tijd, datum en gemiste notificaties. Het extra energieverbruik is minimaal, aangezien het led-scherm grotendeels zwart blijft en deze pixels dus niet belicht hoeven te worden.

Hardware en software: sneller en simpeler

De Galaxy S7 wordt in  de Benelux geleverd  met een Exynos 8890-chipset.  In enkele landen wordt de smartphone met een Snapdragon 820 verkocht, maar in de praktijk merk je geen verschil qua prestaties tussen de twee. De Exynos 8890-chipset is een kleine verbetering ten opzichte van de Exynos 7420-chipset die in de Galaxy S6 zit, en presteert  vooral beter op het gebied van multitasken.

Verder beschikt de Galaxy S7 over  een extra gigabyte aan werkgeheugen (4GB in plaats van 3GB) en een gpu die 80 procent krachtiger is dan die van de Galaxy S6. Dit maakt het toestel in de praktijk een stukje rapper dan zijn voorganger, wat je vooral merkt bij  grafisch intensieve apps en games. Ook heeft Samsung de hardware aangepast om de warmte bij intensief gebruik te beperken.

samsung 10

Wat  software betreft  was de Galaxy S6 een enorme vooruitgang ten opzichte van de Galaxy S5. De Touchwiz-schil van Samsung was  in oudere  modellen  erg zwaar en bracht veel bloatware met zich mee, wat de prestaties van de toestellen niet ten goede kwam. Met de S6 slankte  Samsung Touchwiz al flink af, waardoor het toestel prettiger  in gebruik was  en over minder bloatware beschikte. Met de  Galaxy S7 borduurt Samsung voort op dit concept. Sinds  Android 6.0 (Marshmallow) ook beschikbaar is voor de Galaxy S6, zijn de toestellen  beide voorzien van de meest recente Android-versie.

Voor de gamers onder ons is er een toffe feature toegevoegd aan de Galaxy S7 in de vorm van de Game Launcher, een hub die snel toegang geeft tot de spellen die op je toestel staan. Tijdens het gamen kun je een snelmenu tevoorschijn halen om een screenshot of video-opname te maken. Ook kun je inkomende notificaties blokkeren zodat je niet afgeleid wordt.

De software van de Galaxy S7 heeft enkele unieke features

Bij de Galaxy S7 Edge is het snelmenu Edge UX dat aan de schermrand zit, verbeterd. Naast snelkoppelingen en contacten kun je het menu nu ook gebruiken om nieuws en sportuitslagen te bekijken.  De extra functionaliteit zorgt ervoor dat de schermrand meer toevoegt dan die van  de Galaxy S6 Edge.

Camera: minder pixels,  mooiere foto’s

De Samsung Galaxy S6 beschikt over een prima 16 megapixel-camera. Bij de Galaxy S7 is  het aantal megapixels verlaagd naar 12, maar maakt de camera  gebruik van een dual-pixel-technologie. Deze feature zorgt ervoor dat er sneller scherpgesteld wordt, wat vooral handig is bij bewegende objecten.

galaxy s7 populair

Daarnaast is het diafragma van de cameralens verhoogd van 1,9 naar 1,7, waardoor de Galaxy S7 betere foto’s schiet bij weinig licht. Het hogere  diafragma in combinatie met de dual-pixel-technologie zorgt ervoor dat de Galaxy S7 tot wel twee keer sneller focust  in daglicht, en tot wel 4 keer sneller met weinig licht. Handig tijdens concerten bijvoorbeeld.

Het verschil in megapixels  brengt wel een klein nadeel met zich mee. Foto’s op de Galaxy S7 schiet je in een beeldverhouding van 4:3. Wil je in 16:9 fotograferen, dan bedraagt de maximale resolutie nog maar 9,1 megapixel, terwijl de Galaxy S6 in dezelfde beeldverhouding foto’s in maximaal 16 megapixel kan schieten.

galaxy s7 vs galaxy s6 -3

Selfies schiet je op beide toestellen met een 5 megapixel-frontcamera. De camera aan de voorzijde heeft hetzelfde diafragma als aan de achterkant en kan het display fel oplichten bij het maken van een zelfportret, waardoor gezichten optimaal belicht worden. Alhoewel de foto’s er over het algemeen iets gedetailleerder uitzien op de Galaxy S7, hoef je niet per se te upgraden voor de camerakwaliteit.

Accuduur

De accucapaciteit van de Galaxy S6 is met 2550 mAh niet bijzonder groot, vooral  omdat het QHD-scherm veel energie verbruikt. Door allerlei tweaks houdt de smartphone het bij normaal gebruik echter zo’n anderhalve dag vol. De Galaxy S7 is voorzien van een grotere 3000 mAh-accu, waarmee het toestel normaal gesproken nét geen twee dagen mee gaat. De accuduur is iets verbeterd, maar de verschillen zijn niet enorm.

galaxy s7 vs galaxy s6

Wel  bevat de S7 enkele slimme  softwarefeatures zodat je het langer op één volle cyclus uithoudt. Applicaties worden bijvoorbeeld in een diepe slaapmodus gezet, wanneer deze langer dan twee dagen niet gebruikt zijn. Ook maakt de Galaxy S7 gebruik van Samsungs eigen snellaadtechniek, waardoor het toestel binnen anderhalf uur volledig opgeladen is.

Bij de Edge-versie is de accucapaciteit flink opgeschroefd. Waar de S6 Edge gebruikmaakt van een accu met 2600 mAh, beschikt de S7 Edge over een 3600 mAh-accu. Het toestel presteert hierdoor beter dan de S6 en met een beetje geluk houd je het twee volle dagen uit.

Conclusie  Galaxy S7 vs Galaxy S6

De Samsung Galaxy S7 borduurt voort op zijn voorganger, maar is op een aantal punten verbeterd. Denk aan het uitbreidbare geheugen, de stof- en waterdichtheid, de verbeterde camera en grotere accu. Verder zijn er kleine tweaks doorgevoerd aan het design en is de hardware beter, waardoor de S7 fijner in de hand ligt en iets toekomstbestendiger is.

Het antwoord op de vraag of de Galaxy S7 het flinke prijskaartje van 699 euro waard is, ligt vooral aan hoeveel waarde je hecht aan de verbeteringen die de smartphone met zich meebrengt. De Galaxy S6 is nog steeds een uitstekend toestel, dat bovendien enkele honderden euro`s goedkoper is dan zijn opvolger. Ben je nog in het bezit van de Galaxy S5, dan is het sowieso de moeite waard om te upgraden.

Galaxy S7 kopen

Hieronder vind je de beste aanbiedingen om de Samsung Galaxy S7 met abonnement of als los toestel te kopen. Ook kun je de beste prijzen voor een Galaxy S6 met abonnement bekijken. Het toestel kost los circa 450 euro.

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 279,-

Bekijken

Los refurbished

€ 121,99

Bekijken

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu