Tidal werd met veel bombarie gelanceerd, maar heeft vooralsnog Spotify niet van de troon weten te stoten. Terecht, of niet? Android Planet legt uit wat de muziekdienst uniek maakt, en vergelijkt de beste alternatieven.
Lees verder na de advertentie.
Wat is Tidal?
Op het eerste gezicht is Tidal een doodgewone muziekstreamingdienst, net als Apple Music en Spotify. Het design van de app komt in hoofdlijnen overeen, het aanbod is nagenoeg hetzelfde en ook de instapprijs per maand is vergelijkbaar.
De app probeert echter het verschil te maken op drie manieren. Ten eerste biedt men een hogere kwaliteit van muziek streamen aan. Daar waar Spotify en Apple Music hun nummers verpakken in mp3’tjes, kun je bij Tidal streamen in Flac-formaat. Hierdoor bevatten liedjes meer informatie (en nemen meer opslagruimte in), waardoor de geluidskwaliteit omhoog gaat. Je kunt het vergelijken met een bril opzetten wanneer je slecht ziet, maar dan voor je oren. Je was niet op de hoogte van alle ‘details’, maar dan ineens is het er.



Het komt er dus op neer dat Tidal muziek in cd-kwaliteit streamt, terwijl concurrenten proberen nummers zo compact mogelijk te maken, om zo serverruimte te besparen. Om toch te kunnen concurreren, heeft Tidal inmiddels twee abonnementsvormen. Voor een tientje per maand stream je in mp3-kwaliteit, net zoals bij Apple Music en Spotify, terwijl je voor het dubbele een hi-fi-abonnement afsluit.
Natuurlijk is het wél de vraag of je daar echt iets van merkt. Daarover verschillen de meningen nogal. Audiofielen claimen dat het geluid bij andere muziekdiensten ondermaats is, omdat ze op een te lage audiokwaliteit streamen. Luister je echter vooral onderweg of terwijl je werkt, zonder al te goed op de muziek te letten, of heb je matige oordopjes, dan zal het verschil je echter niet gauw opvallen.

Wat maakt Tidal uniek?
Ook probeert Tidal zich te onderscheiden met unieke content. Artiesten als Beyoncé, Kanye en Jay-Z brengen albums en singels tijdelijk exclusief uit bij de dienst. Zo kun je bepaalde muziek als eerste alleen bij Tidal beluisteren.
Verder is er een immense catalogus aan videoclips, interviews en zelfs live-evenementen. Sommige concerten van artiesten zijn zodoende alleen bij Tidal te bewonderen. Daarnaast werken er curatoren bij de streamingdienst, zodat jij als eerste op de hoogte bent van opkomende artiesten en nieuwe nummers.
Ten derde claimt Tidal de aangesloten artiesten beter te behandelen. Er wordt daarom meer geld uitbetaald per stream dan bij andere streamingdiensten het geval is. Dit was bijvoorbeeld de reden voor Taylor Swift om al haar muziek bij andere streamingdiensten te laten verwjderen. Inmiddels is ze teruggekomen op dit besluit, en is haar discografie weer op onder meer Spotify te vinden.
Waarom overstappen?
Het duurste abonnement van Tidal kost flink wat meer meer dan die van veel andere streamingdiensten. Wij denken daarom dat overstappen enkel loont wanneer je een geoefende luisteraar bent die in het bezit is van een hoogwaardige hi-fi geluidsset.
Alhoewel de geluidskwaliteit van Tidal superieur is, zullen de meeste mensen dit niet doorhebben. Dit heeft te maken met het feit dat vrijwel iedereen muziek luistert via (goedkope) hoofdtelefoons, die niet in staat zijn de kwaliteit over te brengen. Pas als je ervaring hebt met audio en hier veel waarde aan hecht, is Tidal de meerprijs waard.
Daarbij moet je ook nog rekening houden met het feit dat Tidal een grote focus op hiphopmuziek heeft. Niet zo gek ook, wanneer je bedenkt dat rapper Jay-Z de eigenaar is. De live-evenementen, interviews en videoclips zijn vooral van bekende en opkomende hiphopartiesten.
→ Download Tidal in Google Play (gratis)
Alternatief voor Tidal: Deezer Hifi
De markt voor hoge kwaliteit muziek streamen is klein. De grootste concurrenten zijn daarom Deezer HiFi, het duurdere abonnement van Spotify-concurrent Deezer, en Qobuz Sublime. Met Deezer HiFi stream je inmiddels ook muziek in Flac-kwaliteit naar je smartphone, waar dat eerst niet kon.
Exclusieve content zoals bij Tidal is niet te vinden bij dit alternatief. Ook Flow is een leuke toevoeging en is een persoonlijke soundtrack. Zodra je dit aanzet, blijft de dienst vergelijkbare nummers afspelen zodat jij je daar geen zorgen om hoeft te maken. Deezer HiFi kost tot slot 20 euro per maand.
→ Download Deezer in Google Play (gratis)
Qobuz zegt een stapje beter te zijn
Een nog wat minder bekend Tidal-alternatief is Qobuz. Dit van oorsprong Franse bedrijf claimt dat haar audiotechniek superieur is aan die van Tidal, en daarmee de beste geluidskwaliteit ter wereld heeft. Voor 250 euro per jaar kun je ruim tienduizenden albums in hoge resolutie audio downloaden en streamen, zowel naar je pc, smartphone als audio-setup.
De iets goedkopere optie, die 200 euro per jaar kost, doet ongeveer hetzelfde, maar laat je ‘slechts’ in Flac-kwaliteit streamen. Qobuz is zeker van zijn zaak en zegt de grootste hoogwaardige audiocollectie ter wereld te hebben. Het blijft echter een feit dat deze dienst, enkel interessant is voor een hele kleine doelgroep. Bovendien heb je geen toegang tot exclusieve content, zoals Tidal wel heeft.
→ Download Qobuz in Google Play (gratis)
Conclusie
We kunnen stellen dat Tidal een prima streamingdienst voor hoogwaardige audio is. Er zijn inmiddels miljoenen abonnees en de Android-app werkt vloeiend en simpel. Bovendien is er genoeg exclusieve content te bewonderen, al is dat veelal gericht op hiphopliefhebbers. De grootste concurrent van Tidal is daarmee waarschijnlijk Spotify.
Dat bedrijf is inmiddels zo populair dat veel mensen waarschijnlijk nooit verder zullen kijken, en dat is jammer. De instapabonnementen van beide diensten zijn namelijk aan elkaar gewaagd en de exclusieve albums, interviews en concerten voegen echt wat toe.