Uitleg: Dit maakt Tidal uniek, en dit zijn de beste alternatieven
Michel van 't Klaphek

Tidal werd met veel bombarie gelanceerd, maar heeft vooralsnog Spotify niet van de troon weten te stoten. Terecht, of niet? Android Planet legt uit wat de muziekdienst uniek maakt, en vergelijkt de beste alternatieven.

Wat is Tidal?

Op het eerste gezicht is Tidal een doodgewone muziekstreamingdienst, net als Apple Music en Spotify. Het design van de app komt in hoofdlijnen overeen, het aanbod is nagenoeg hetzelfde en ook de instapprijs per maand is vergelijkbaar.

De app probeert echter het verschil te maken op drie manieren. Ten eerste biedt men een hogere kwaliteit van muziek streamen aan. Daar waar Spotify en Apple Music hun nummers verpakken in mp3’tjes, streamt Tidal in Flac-formaat. Hierdoor bevatten liedjes meer informatie (en nemen meer opslagruimte in), waardoor de geluidskwaliteit omhoog gaat. Je kunt het vergelijken met een bril opzetten wanneer je slecht ziet, maar dan voor je oren. Je was niet op de hoogte van alle ‘details’, maar dan ineens is het er.

Het komt er dus op neer dat Tidal muziek in cd-kwaliteit streamt, terwijl concurrenten proberen nummers zo compact mogelijk te maken, om zo serverruimte te besparen. Om toch te kunnen concurreren, heeft Tidal inmiddels twee abonnementsvormen. Voor een tientje per maand stream je in mp3-kwaliteit, net zoals bij Apple Music en Spotify, terwijl je voor 20 euro een hi-fi-abonnement afsluit.

Natuurlijk is het wél de vraag of je daar echt iets van merkt. Daarover verschillen de meningen nogal. Audiofielen claimen dat het geluid bij andere muziekdiensten ondermaats is, omdat ze op een te lage audiokwaliteit streamen. Luister je echter vooral onderweg of terwijl je werkt, zonder al te goed op de muziek te letten, of heb je matige oordopjes, dan zal het verschil je echter niet gauw opvallen.

Ook interessant: Getest: de 3 beste muziekstreamingdiensten voor je Android

Tidal-uitleg-2

Wat maakt Tidal uniek?

Ook probeert Tidal zich te onderscheiden met unieke content. Artiesten als Beyoncé, Kanye en Jay-Z brengen hun albums en singels tijdelijk exclusief uit bij de dienst. Dit houdt in dat ze bijvoorbeeld gedurende een week alleen bij Tidal te beluisteren zijn.

Verder is er een immense catalogus aan videoclips, interviews en zelfs live-evenementen. Sommige concerten van artiesten als Kendrick Lamar, deadmau5 en Jennifer Lopez zijn zodoende alleen bij Tidal te bewonderen. Daarnaast werken er curatoren bij de streamingdienst, zodat jij als eerste op de hoogte bent van opkomende artiesten en nieuwe nummers.

Ten derde claimt Tidal de aangesloten artiesten beter te behandelen. Er wordt daarom meer geld uitbetaald per stream dan bij andere streamingdiensten het geval is. Dit was bijvoorbeeld de reden voor Taylor Swift om al haar muziek bij andere streamingdiensten weg te brengen. Inmiddels is ze teruggekomen op dit besluit, en is haar discografie weer op onder meer Spotify te vinden.

Waarom overstappen?

Het duurste abonnement van Tidal kost tien euro meer dan die van veel andere streamingdiensten. Wij denken daarom dat overstappen enkel loont wanneer je een geoefende luisteraar bent die in het bezit is van een hoogwaardige hi-fi geluidsset.

Alhoewel de geluidskwaliteit van Tidal superieur is, zullen de meeste mensen dit niet doorhebben. Dit heeft te maken met het feit dat vrijwel iedereen muziek luistert via (goedkope) hoofdtelefoons, die niet in staat zijn de kwaliteit over te brengen. Pas als je ervaring hebt met audio en hier veel waarde aan hecht, is Tidal de tien euro meerprijs waard.

Daarbij moet je rekening houden met het feit dat Tidal een focus op hiphopmuziek heeft. Niet zo gek ook, wanneer je bedenkt dat rapper Jay-Z de eigenaar is. De live-evenementen, interviews en videoclips zijn vooral van hiphopartiesten als Migos, Nipsey Hussle en Kendrick Lamar.

Download Tidal in Google Play (gratis)

Alternatieven voor Tidal

De markt voor hoge kwaliteit muziek streamen is klein. De grootste concurrenten zijn daarom Deezer HiFi, het duurdere abonnement van Spotify-concurrent Deezer, en Qobuz Sublime.

1. Deezer HiFi 

Deezer HiFi heeft met 36 miljoen nummers een minder grote collectie dan Tidal, dat bijna 48 miljoen tracks telt. Daarnaast schiet Deezer tekort als het gaat om exclusieve content: die is er namelijk niet.

Het grootste minpunt is echter dat je geen Flac-kwaliteit audio naar je Android-smartphone kunt streamen. Dit werkt namelijk enkel op je desktopcomputer, of hoogwaardige geluidssysteem. Dat is jammer, omdat dit veel toegevoegde waarde heeft voor mensen met goede headset.

Waar Deezer HiFi wel punten weten te scoren is Flow, de persoonlijke soundtrack. Zodra je dit aanzet, blijft de dienst vergelijkbare nummers afspelen zodat jij je daar geen zorgen om hoeft te maken. Het werkt verrassend goed en simpel. Qua prijs kost HiFi net zoveel als Tidal: 20 euro per maand.

Download Deezer in Google Play (gratis)

2. Qobuz: voor de echte purist

Een minder bekend Tidal-alternatief is Qobuz. Dit van oorsprong Franse bedrijf claimt dat haar audiotechniek superieur is aan die van Tidal, en daarmee de beste geluidskwaliteit ter wereld heeft.

Voor 350 euro per jaar kun je ruim 70,000 albums in hoge resolutie audio downloaden en streamen, zowel naar je pc, smartphone als audio-setup. De iets goedkopere optie, die 219 euro per jaar kost, doet ongeveer hetzelfde, maar laat je ‘slechts’ in Flac-kwaliteit streamen. Om van hi-res audio te genieten, moet je nummers downloaden voor offline gebruik.

Qobuz is zeker van zijn zaak en zegt de grootste hoogwaardige audiocollectie ter wereld te hebben. Het blijft echter een feit dat deze dienst, gelet op het prijskaartje, enkel interessant is voor een hele kleine doelgroep. Bovendien heb je geen toegang tot exclusieve content, zoals Tidal wel heeft.

Download Qobuz in Google Play (gratis)

Conclusie

We kunnen stellen dat Tidal een prima streamingdienst voor hoogwaardige audio is. Er zijn inmiddels zo’n drie miljoen abonnees en de Android-app werkt vloeiend en simpel. Bovendien is er genoeg exclusieve content te bewonderen, al is dat vooral gericht op hiphopliefhebbers.

De grootste concurrent van Tidal is daarmee waarschijnlijk Spotify. Dat bedrijf is inmiddels zo populair dat veel mensen waarschijnlijk nooit verder zullen kijken, en dat is jammer. De instapabonnementen van beide diensten zijn namelijk aan elkaar gewaagd en de exclusieve albums, interviews en concerten voegen echt wat toe. Je doet er verstandig aan om Deezer HiFi te vermijden en Qobuz is slechts interessant voor een hele kleine doelgroep.

Lees meer over ons Entertainment-maandthema

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.