De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Amerikaans Congres wil onderzoek naar onveilig Android-toestel Trump

Erwin Vogelaar
17 februari 2017, 19:11
2 min leestijd
Amerikaans Congres wil onderzoek naar onveilig Android-toestel Trump

Donald Trump gebruikt nog steeds een onveilig Android-toestel. Het Amerikaans Congres eist een onderzoek naar deze smartphone en de algemene nalatigheid van de president rond cyberveiligheid. Zal Trump Android 4.3 eindelijk achter zich moeten laten?

Lees verder na de advertentie.

Trump Android

Donald Trump lijkt nog steeds een oude smartphone te gebruiken. Waarschijnlijk gaat het om een vijf jaar oude Samsung Galaxy S3, die in 2015 zijn laatste update heeft gehad. Op dit toestel staat Android 4.3 (Jelly Bean) geïnstalleerd, inclusief kwetsbaarheden. Hierdoor kunnen kwaadwillenden relatief makkelijk toegang krijgen tot het toestel en dus gevoelige informatie van de president. Hackers kunnen zelfs de microfoon of camera van het toestel gebruiken zonder dat iemand het doorheeft. Het Amerikaans Congres stelt dat hier dringend onderzoek naar gedaan moet worden.

trump android

Congreslid Ted Lieu heeft een brief geschreven over de “roekeloze veronachtzaming voor cyberveiligheid” van Trump. De brief gaat niet alleen over het gebruik van een onveilige smartphone. Ook spreekt Lieu onder andere over de open bespreking van nucleaire strategieën in een eetzaal afgelopen week. Tijdens deze meeting zou het licht van verschillende smartphones gebruikt zijn om gevoelige informatie leesbaar te maken. De risico’s voor de veiligheid als smartphones meekijken zijn uiteraard groot.

De brief stelt dat experts het er over eens zijn dat de smartphone van Trump makkelijk gehackt kan worden. De president blijft zijn toestel ondanks vele waarschuwingen echter gewoon gebruiken. “Dit gedrag is meer dan slechte operationele veiligheid”, zegt Lieu in de brief. “Het is een grove schending van de nationale veiligheid.”

Het is niet de eerste keer dat het congreslid zijn pijlen op de cyberveiligheid van de Amerikaanse regering richt. Binnen het Huis van Afgevaardigden riep Lieu vorige maand nog op tot betere training voor alle leden van het Amerikaans Congres. Tevens ziet Lieu graag een concreet plan voor het beveiligen van alle persoonlijke toestellen.

Lees het laatste nieuws over Android

Bron: The Verge
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu