
Engadget heeft samen met AnandTech een interessant artikel gepubliceerd over de vraag waarom huidige Android-toestellen zo traag lijken. Alle huidige Android-toestellen gebruiken vrijwel dezelfde Qualcomm-processor met 528 MHz ARM11-core. Die ARM11-core is al in 2003 aangekondigd en wordt nog veel gebruikt omdat het lekker goedkoop is. Tot voor kort was het lastig om iets anders dan Qualcomm-processoren te gebruiken; Android 1.6 bevat voor het eerst native ondersteuning voor andere processoren, waar bijvoorbeeld de Samsung Moment en Motorola Sholes gebruik van maken.
Het ‘probleem’ bij ARM is dat ze wel een architectuur voor een processor maken, maar niet de fysieke CPU. Licentienemers zoals Samsung en Qualcomm doen dit. Het duurt daarom even voordat een architectuurontwerp in productie gaat en daadwerkelijk in een smartphone terechtkomt. ARM ontwikkelde Cortex A8 in 2005 maar het kwam pas in 2009 in de iPhone 3GS en de Palm Pre terecht (in eerdere modellen gebruikte Apple nog ARM11-gebaseerde processoren, of beter gezegd: SoC’s, geïntegreerde chips).
Lees verder na de advertentie.
De markt is inmiddels overspoeld door Android-telefoons met een 528MHz ARM11-gebaseerde processor. Die keuze heeft te maken met het zo laag mogelijk houden van de kosten. Het kan dus zin hebben om voor je volgende Android-telefoon eens niet alleen te letten op het uiterlijk of op het merk, maar op de processor die erin draait: Qualcomm’s Snapdragon-chips bijvoorbeeld, of ARM’s Cortex A8.
Meer info: Engadget